Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažnija od heroina

U 12 dana 10 mrtvih: Od jedne tablete nove droge otkazuju organi

Tablete
Foto: Pixabay
1/5
07.04.2016.
u 10:30

Proizvedena u ilegalnim laboratorijima, prodaje se kao tvar sivo-zelene boje s glavnim sastojkom – fentanilom. Ovisnike zavarava da je riječ o heroinu, a uzimanje jedne tablete djeluje kobno

Nova sintetička droga proglašena je od 20 do 100 puta snažnijom od heroina, a u Americi je zbog predoziranja uzrokovala smrt 10 osoba u samo 12 dana.

Proizvedena u ilegalnim laboratorijima, prodaje se kao tableta sivo-zelene boje s glavnim kemijskim sastojkom – fentanilom, inače korištenim za ublažavanje snažne boli i anesteziju, često i kod oboljelih od karcinoma. 

Uzimanjem jedne tablete korisnicima otkazuju organi, bubrezi i jetra, a mozak natiče. Liječnici ne mogu intervenirati. 

Zbog jačine supstance, okorjeli narkomani jednako lako podliježu predoziranju ovim sastojkom. Epidemija upotrebe fentalina u najširem broju zabilježena je u gradu Sacramento u Kaliforniji, prema tvrdnjama Američke agencije za borbu protiv droge (DEA). 

Problem je izašao izvan granica glavnog grada savezne države. Navodno su dvije trećine od 420 zabilježenih smrti predoziranjem potvrđene u New Hampshireu.

Nezakonita prodaja 'fentanil' predstavlja kao heroin i zavarava kupce te dodatno ugrožava živote ovisnika. 

>> Važan potez: Francuska donijela zakon protiv prostitucije

>> U velikoj kriminalističkoj istrazi palo šest dilera

Komentara 5

Avatar babas
babas
11:20 07.04.2016.

Ako je točno da je droga proizvedena legalno u NATO bazama,očito je cilj smanjiti broj heroinskih ovisnika u SADu.

SL
sladjanabjelicic
11:04 07.04.2016.

Nije proizvedena u ilegalnim labaratorijama vec u USA ( NATO) bazama ( gdje je konpletan proces otkrivanja - proizvodnje - globalne distribucije ) , tesko povjerovati ali je nazalost tacno.

OK
okvarbudovič
18:35 07.04.2016.

tko voli nek izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije