Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naglasak na žrtve trgovine ljudima

Važan potez: Francuska donijela zakon protiv prostitucije

Prostitucija na ulicama
Foto: Pixabay
1/5
06.04.2016.
u 23:04

Odluka je donesena ponajprije kako bi umanjili trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavnja te pomogli velikom broju stranih prostitutki. Njemačka, Švicarska i Nizozemska namjeravaju slijediti francuski model

Francuska vlada danas je donijela zakon protiv prostitucije kojim odobrava prodaju seksualnih usluga, ali ne i njihovo plaćanje. Time bi se smanjila potražnja za nemoralnim radnjama, pa i poljuljala njihova ponuda.

Novi zakon kažnjava klijente u iznosu od 1500 eura, a za ponovljeni prijestup 3750 eura. Kažnjena osoba pohađat će nastavu koja objašnjava opasnosti povezane s prostitucijom. 

U Francuskoj primanje novaca za seks nije zločin, ali sve vezane aktivnosti jesu. Zakon brani svodništvo, trgovanje ljudima i da maloljetnici plaćaju za seks. 

Pomoć žrtvama trgovine ljudima

Odluka je donesena ponajprije kako bi umanjili trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja te pomogli velikom broju stranih prostitutki. U zemlji je prisutno mnogo ilegalnih prostitutki, koje bi, prestanu li s prostituiranjem, dobile privremenu boravišnu dozvolu.

Legalizacija prostitutke tretira kao žrtve, a ne zločince jer ih je čak 85 posto povezano s trgovinom ljudima. 

S druge strane, protivnici nove regulative strahuju da će se žene početi skrivati, čime ostaju na milost i nemilost svodnika i nasilnih klijenata. 

Francuski parlament debatu oko zakona započeo je 2013. godine, a legalizacija je inspirirana Švedskom koja je zakon provela 1999. Norveška i Island također zagovaraju ovu ideju, a iako su u Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj bordeli legalni, države namjeravaju slijediti francuski model.

Važan potez za europske zemlje mogao bi označiti prekretnicu u životima nedužnih djevojaka koje većinom prisilno prodaju svoje tijelo.

>> Silovanje je zločin, a pornografija u redu

>> Lovac Zadrankama posudio novac, pa tražio da ga vrate prostituiranjem

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
12:19 07.04.2016.

ne shvaćate da je to jedna od niza koraka koji će se poduzeti da se prostituciju u konačnosti ukine, zabrani. ne postoji žena, normalna, zdrava, fizički i mentalno, koja bi za život htjela zarađivati na ovaj način. maknimo sve predrasudede i svoje niske porive da bi opravdali prostituciju. i krajnje je neumjesno reći da je to najstariji zanat. pa i laganje je isto tolko staro, ubijanje iz koristi, i što sad, ajmo i to legalizirati? u francuskoj je prostitucija nakon 2. svj. rata skrojena u zakonskim okvirima, al eto, nakon 70 godina se vide razmjeri ove katastrofe. ono što vam prvo mora pasti u oko jest otkud su te djevojke, žene, a i djeca. nisu iz francuske, nisu iz engleske, nizozemske, njemačke. iz sirotinjskih država su, opljačkanih i silovanih od strane tih istih bogatih zemalja.

BA
Bazooka
00:14 08.04.2016.

Licemjerje do beskraja: prostitutke u Francuskoj uredno državi plaćaju porez! To zakonodavnu vladu ne smeta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije