Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oko jedne ideje

Tzv. Božja čestica dokaz je da se cijeli svijet može ujediniti

Ivica Puljak, Nikola Godinović, Damir Lelas
Ivana Ivanović/PIXSELL
17.07.2012.
u 19:57

Ministar Jovanović čestitao je znanstvenicima, kojima predstoji intenzivno ispitivanje nove čestice

- Rezultati ovih znanstvenika daju poticaj mladima da se bave znanošću - rekao je ministar Željko Jovanović čestitavši znanstvenicima CERN-a na uspjehu.

Osim ministra, na prezentaciji hrvatskog doprinosa u traženju tzv. Božje čestice sudjelovali su Ivica Puljak (FESB), Vuko Brigljević (IRB) i Mirko Planinić (PMF). Oni su zajedno sa još 22 hrvatska znanstvenika odigrali jednu od ključnih uloga u eksperimentu koji je oduševio svijet.

- Moramo biti oprezni, jer često se čuje da smo pronašli Higgsov bozon, a mi smo pronašli novu česticu koja je po karakteristikama slična bozonu - istaknuo je Puljak i dodao da su u projektu sudjelovali znanstvenici iz cijeloga svijeta te da je to prvi put u povijesti da se svijet ujedinio oko jedne ideje. Za Brigljevića je otkriće nove čestice jedan od najuzbudljivijih trenutaka karijere, a Planinić smatra da otkriće u CERN-u može promijeniti gospodarstvo i napominje da je na istom mjestu otkriven i World Wide Web koji je nastao iz potrebe za razmjenom iskustava.

Komentara 21

SI
sinaj
20:30 17.07.2012.

Jel ministar skužija šta o Božjoj čestici?

KU
kumajela
21:05 17.07.2012.

Čeka se Jovanovićev pravorijek.

OB
-obrisani-
23:03 17.07.2012.

Ako ih nije mogao niti sam Bog ujedinit, kako će obična čestica, koja traje skoro neizmjerno kratko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije