Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOdeCO net zero

Tvrtka Holcim: Projekt dekarbonizacije cementa sufinancirat će fondovi EU

Mateo Gobo
17.07.2023.
u 17:08

Inovacijski fond EU među najvećim je programima sufinanciranja inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a pokrenula ga je EU kako bi se postigli ciljevi zelenog plana i dekarbonizacije Europe do 2050. godine

Projekt dekarbonizacije cementa te hvatanja i trajnog skladištenja CO₂ tvrtke Holcim Hrvatska, pod nazivom "KOdeCO net zero", vrijedan 237 milijuna eura, sufinancirat će Inovacijski fond Europske unije, priopćili su u ponedjeljak iz te tvrtke. Inovacijski fond EU među najvećim je programima sufinanciranja inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a pokrenula ga je EU kako bi se postigli ciljevi zelenog plana i dekarbonizacije Europe do 2050. godine.

Između 239 pristiglih prijava iz svih zemalja članica, Fond je ove godine dodijelio više od 3,6 milijardi eura za 41 veliki projekt čiste tehnologije u tri kategorije, uključujući i projekt Holcima Hrvatska vrijedan 237 milijuna eura.

U priopćenju se navodi kako se projekt "KOdeCO net zero" provodi u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu. Projekt je, ističe se, prepoznat  zbog inovativnosti i velike mogućnosti širenja te vrste tehnologije na druge industrije, zbog kvalitetnih partnerstava koja su izgrađena razvojem tog projekta, a obuhvaća sve potrebne dionike kako bi Holcim Hrvatska prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi ostvario ugljično neutralnu proizvodnju cementa.

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik Uprave Holcima Hrvatska Dario Vrabec istaknuo je kako je to izuzetna prilika za hrvatsku industriju, za znanost, odnosno za cijeli graditeljski lanac. "Holcim je u Hrvatskoj započeo s dekarbonizacijom 1997. godine i do sad smo kroz brojne projekte ugljični otisak našeg cementa smanjili za 35 posto po toni cementa“, istaknuo je  Vrabec. 

Napominje kako je Holcim prvi proizvođač cementa u Hrvatskoj koji je prestao proizvoditi cement s najvećim ugljičnim otiskom i da kompanija upravo ulaže u ukidanje fosilnih goriva u proizvodnom procesu. "Nakon što smo samostalno ostvarili sve što smo mogli, ovim sredstvima i našim projektom "KOdeCO net zero" imamo priliku napraviti i zadnji korak u procesu dekarbonizacije", istaknuo je Vrabec.

Kako bi ostvarili svoj cilj dekarbonizacije gradnje do 2030., u Holcim Grupi se fokusiraju na dva glavna pristupa, izbjegavanje emisija CO₂ korištenjem alternativnih materijala i izvora energije, te na primjeni tehnologija nove generacije poput hvatanje, korištenje i trajno zbrinjavanje CO₂ za rješavanje emisija CO₂ koje se ne mogu izbjeći. Sredstva Inovacijskog fonda EU namijenjena CCUS projektima, među kojima je i hrvatski projekt "KOdeCO net zero", doprinijet će uspješnom ostvarenju ugljično neutralnog cilja Holcim Grupe do 2030. godine, zaključuje se u priopćenju.

>> VIDEO Spektakularni prizori metora bolida iznad Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije