Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizdrživa situacija

Toplinski val u Španjolskoj: Rekordne temperature prijete životima i okolišu

Toplinski val u Belgiji
HATIM KAGHAT
13.07.2023.
u 13:57

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku donosi ekstremnu toplinu i ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva te prijeti šumama, ekosustavima i poljoprivredi. Ova situacija naglašava potrebu za hitnom globalnom akcijom u borbi protiv klimatskih promjena.

Španjolska je trenutno suočena s toplinskim valom i nezapamćeno visokim temperaturama koje prijete životima stanovnika i okolišu. Ovaj toplinski val sa sobom donosi ozbiljne posljedice za španjolsku klimu i ističe hitnu potrebu za globalnom akcijom u borbi protiv klimatskih promjena.

Prema izvješću objavljenom u britanskom dnevnom listu The Independent, temperature su dosegle alarmantne razine širom Španjolske. Temperatura tla u nekim područjima Španjolske dosegla je više od 60°C, pokazuju satelitske snimke.

Bilo je toliko vruće da je toplinska karta koja crvenom bojom ističe visoke temperature postala još tamnija - crna. Temperaturni rekordi oboreni su na većem dijelu kontinenta, uključujući Francusku, Švicarsku, Njemačku i Italiju, gdje su u srijedu ponovno zabilježene temperature više od 40°C.

Ukupno 13 autonomnih pokrajina Europe kategorizirano je pod ekstremnim rizikom (crveno upozorenje), značajnim rizikom (narančasto upozorenje) i rizikom (žuto upozorenje), a neka mjesta bilježe temperature od 43°C. Temperaturu kopna od 60°C u Španjolskoj zabilježio je radiometar za temperaturu mora i kopna (SLSTR), koji je jedna od značajki satelita Copernicus Sentinel - 3.

POVEZANI ČLANCI: 

Visoke temperature prouzrokovale su ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Mnogi stanovnici, posebno starije osobe i djeca, suočavaju se s rizikom od toplotnog udara i dehidracije. Zdravstvene ustanove diljem zemlje bilježe porast pacijenata koji traže pomoć zbog simptoma povezanih s vrućinom. Vlasti su pozvale građane da ostanu hidratizirani, izbjegavaju izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana i pridržavaju se preporuka zaštite od vrućine.

Međutim, utjecaji ovog vrućinskog vala ne ograničavaju se samo na zdravlje ljudi. Šuma i ostali ekosustavi suočavaju se s povećanim rizikom od požara zbog sušenja vegetacije. Nizak nivo vodostaja u rijekama i jezerima dovodi do poremećaja ekosustava i problema u opskrbi vodom. Poljoprivredni sektor pati zbog suše, što negativno utječe na usjeve i proizvodnju hrane, prenosi The Independent.

>>VIDEO Jako jugo širi liniju požara: Na terenu tri kanadera

 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: pasice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije