Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

TV pretplatu plaćat će svi u obitelji prema plaći. TV i ne moraju imati

U HNS-u su šokirani, prozivaju Milana Živkovića iz SDP-a, i tražit će njegovu smjenu
06. prosinca 2012. u 10:11 441 komentara 847 prikaza
HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tek što se stišala bura oko poreza na nekretnine, iz Ministarstva kulture stiže prijedlog koji će izazvati novu buru među građanima, ali i unutar Vlade. HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je na javnu raspravu prijedlog da se dramatično promijeni način naplate TV pristojbe. Posjedovanje televizora više ne bi bila osnova za plaćanje TV pretplate, nego boravak i radni odnos u Hrvatskoj. TV pretplata naplaćivala bi se u postotku od plaće ili mirovine, kao i svaki drugi porez, a umjesto HRT-a naplaćivala bi je Porezna uprava.˝

Nezaposleni bez pretplate

Javna je rasprava, izgleda, postala nova moda među Milanovićevim ministrima jer su i u Vladi za prijedlog doznali kad i ostali građani. U Vladi kažu da prijedlog zakona nije raspravljen na Vladinim koordinacijama niti je ministrica Zlatar s njim upoznala ostale članove Vlade. Zanimljivo je da je i predsjednik HNS-a Radimir Čačić o prijedlogu doznao iz medija. Mjesečna je HRT-ova pristojba 80 kuna. Ministarstvo kulture najavljuje da će svoj prijedlog razrađivati do sredine 2013. godine, a “kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti, ovisit će o ishodu rasprave cjelokupne medijske strategije”. Prema prijedlogu, obveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijamnika ili kompjutora u kućanstvu nego iz činjenice da pretplatnik boravi u Hrvatskoj. Po tom bi planu osoba s višim primanjima plaćala višu, a umirovljeni ili nezaposleni nižu ili uopće ne bi plaćali pristojbu. Ako u kućanstvu žive tri osobe s primanjima, pretplatu će plaćati svaki,

– Ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod, koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno definiranim ciljevima kao što su pravodobna, potpuna i svakome dostupna informacija koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici – opravdavaju ovakav prijedlog u Ministarstvu kulture. Osim što su zaobišli Vladu, u Ministarstvo kulture smetnuli su s uma i jednu bitnu činjenicu. TV pristojba ima status državne potpore, jedina je u Ugovoru o pristupanju u EU navedena kao potpora s neograničenim trajanjem i Vlada je ne može samostalno mijenjati bez dopuštenja Bruxellesa.

Zaboravili EU

– Toplo bih preporučila da se taj zakon ne mijenja – prokomentirala je Olgica Spevec, šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Rasprava i pregovori s Europskom komisijom o postojećem modelu TV pretplate trajali su mjesecima. Ako Vlada prihvati prijedlog resornog ministarstva, Europska će komisija opet preispitati sve elemente sustava, od minutaže za reklame, opsega usluga javne televizije, nadzora i slično. Time se može otvoriti Pandorina kutija, čega su očito svjesni i na HRT-u pa su kratko odgovorili da “u ovome trenutku ne postoji precizan model niti izračuni o tome na koji bi način eventualno bilo izmijenjeno plaćanje pristojbe, stoga to ne možemo komentirati”.

>>Srbijanska vlada ukida radiotelevizijsku pristojbu?

HNS će tražiti smjenu M. Živkovića Ne p

HNS će tražiti smjenu M. Živkovića

Ne postoji nikakav prijedlog niti ideja da se uvede obavezna pretplata za
HTV i to prema kriteriju imovinskog cenzusa. Riječ je osobnim stavovima i
razmišljanjima Milana Živkovića, predsjednika SDP-ova Savjeta za kulturu i
medije i glavnog savjetnika za medije u Ministarstvu kulture. Tvrdi to
osoba iz Vlade naglašavajući da se bura oko TV pretplate podigla bez pravog
razloga. Naš sugovornik dodaje da postoji ideja izmjene medijskog
zakonodavstva, ali da TV pretplata uopće nije razmatrana u sklopu toga.
Opovrgava i špekulacije kako je zbog ideje o novom modelu pretplate došlo
do neslaganja unutar koalicije na relaciji SDP - HNS, odnosno da je
premijer Zoran Milanović savjetovao HNS-ovu ministricu kulture Andreju
Zlatar Violić da odustane od pretplate po kriteriju imovinskog cenzusa. -
Ta je konstrukcija potupno neutemeljena, tim prije što je Živković član
SDP-a, a ne HNS-a - zaključuje naš sugovornik iz Vlade.

U HNS-u su šokirani i tražit će, kako doznajemo, smjenu M. Živkovića. (it, dk)

Ministarstvo kulture: To nije novi porez

Ministarstvo kulture: To nije novi porez koji će opteretiti građane
Ministarstvo kulture predlaže da se o naplati TV pristojbe brine Porezna uprava, a HRT bi ostvario znatnu uštedu u, kako kažu, milijunskim troškovima naplate.

– Razlog za pokretanje rasprave leži i u tome da ne možemo ignorirati česte prigovore na visinu pristojbe pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih – odgovaraju iz Ministarstva kulture. Odmah se opravdaju te poručuju da se nikako ne radi o novom porezu.

– To nije nikakav novi porez koji će opteretiti građane i svaka odluka bit će, dakako, koordinirana s cjelokupnom Vladinom politikom – kažu u Ministarstvu Andree Zlatar Violić.

Ipak, prihvati li se način naplate po dohotku, Hrvatska bi bila prva zemlja u kojoj bi pretplatnici tako plaćali javu televiziju. To dosad nije uvela nijedna članica EU, a o mogućem uvođenju takvog modela razmišlja još samo Finska.

Državne potpore pod BruxellesomJavne se

Državne potpore pod Bruxellesom
Javne se televizije u većini europskih zemalja financiraju putem pretplate, ali zauzvrat moraju nuditi i stvarati sadržaje od javnog interesa. Njihov je program pod posebnom paskom regulatora. Pretplata je i sada neka vrsta poreza, ali nikome još nije palo vezati ga uz dohodak. Inače, Europska je komisija preuzela kontrolu državnih potpora od nacionalnih institucija jer je uočila mnoge propuste u kontroli. Nijedan pravni subjekt u EU više ne može dobiti potporu od svoje države bez odobrenja Komisije pa tako ni Hrvatska ne može sama intervenirati u sustav TV pretplate

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • fellix1601:

    Što je slijedeće. Svaki stanovnik Lijepe naše će iza uha dobiti mjerni uređaj koji će mjeriti koliko smo udahnuli zraka i prema tome će plaćati pristojbe !!!!!

  • sandy567:

    SRAMOTA za Hrvatsku ,sram Vas moze biti stoko sitnog zuba,naplacujete ljudima ovako i onako previse za šrot koji zovete televizijom,imate plače po 40 tisuća kuna u ljudi nemaju za kruh,FUJ koja gadna država i vlada koja Vam daje da radite ... prikaži još! što hočete.Šta Vi još hočete od ovog naroda??????

  • js1986:

    Sve na leđa radnika, a šatro nezaposleni voze skupe aute !