Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljene promjene

TV pretplatu plaćat će svi u obitelji prema plaći. TV i ne moraju imati

HRT
Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2012.
u 10:11

U HNS-u su šokirani, prozivaju Milana Živkovića iz SDP-a, i tražit će njegovu smjenu

Tek što se stišala bura oko poreza na nekretnine, iz Ministarstva kulture stiže prijedlog koji će izazvati novu buru među građanima, ali i unutar Vlade. HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je na javnu raspravu prijedlog da se dramatično promijeni način naplate TV pristojbe. Posjedovanje televizora više ne bi bila osnova za plaćanje TV pretplate, nego boravak i radni odnos u Hrvatskoj. TV pretplata naplaćivala bi se u postotku od plaće ili mirovine, kao i svaki drugi porez, a umjesto HRT-a naplaćivala bi je Porezna uprava.˝

Nezaposleni bez pretplate

Javna je rasprava, izgleda, postala nova moda među Milanovićevim ministrima jer su i u Vladi za prijedlog doznali kad i ostali građani. U Vladi kažu da prijedlog zakona nije raspravljen na Vladinim koordinacijama niti je ministrica Zlatar s njim upoznala ostale članove Vlade. Zanimljivo je da je i predsjednik HNS-a Radimir Čačić o prijedlogu doznao iz medija. Mjesečna je HRT-ova pristojba 80 kuna. Ministarstvo kulture najavljuje da će svoj prijedlog razrađivati do sredine 2013. godine, a “kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti, ovisit će o ishodu rasprave cjelokupne medijske strategije”. Prema prijedlogu, obveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijamnika ili kompjutora u kućanstvu nego iz činjenice da pretplatnik boravi u Hrvatskoj. Po tom bi planu osoba s višim primanjima plaćala višu, a umirovljeni ili nezaposleni nižu ili uopće ne bi plaćali pristojbu. Ako u kućanstvu žive tri osobe s primanjima, pretplatu će plaćati svaki,

– Ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod, koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno definiranim ciljevima kao što su pravodobna, potpuna i svakome dostupna informacija koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici – opravdavaju ovakav prijedlog u Ministarstvu kulture. Osim što su zaobišli Vladu, u Ministarstvo kulture smetnuli su s uma i jednu bitnu činjenicu. TV pristojba ima status državne potpore, jedina je u Ugovoru o pristupanju u EU navedena kao potpora s neograničenim trajanjem i Vlada je ne može samostalno mijenjati bez dopuštenja Bruxellesa.

Zaboravili EU

– Toplo bih preporučila da se taj zakon ne mijenja – prokomentirala je Olgica Spevec, šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Rasprava i pregovori s Europskom komisijom o postojećem modelu TV pretplate trajali su mjesecima. Ako Vlada prihvati prijedlog resornog ministarstva, Europska će komisija opet preispitati sve elemente sustava, od minutaže za reklame, opsega usluga javne televizije, nadzora i slično. Time se može otvoriti Pandorina kutija, čega su očito svjesni i na HRT-u pa su kratko odgovorili da “u ovome trenutku ne postoji precizan model niti izračuni o tome na koji bi način eventualno bilo izmijenjeno plaćanje pristojbe, stoga to ne možemo komentirati”.

>>Srbijanska vlada ukida radiotelevizijsku pristojbu?

Komentara 441

FE
fellix1601
08:48 07.12.2012.

Što je slijedeće. Svaki stanovnik Lijepe naše će iza uha dobiti mjerni uređaj koji će mjeriti koliko smo udahnuli zraka i prema tome će plaćati pristojbe !!!!!

SA
sandy567
09:14 07.12.2012.

SRAMOTA za Hrvatsku ,sram Vas moze biti stoko sitnog zuba,naplacujete ljudima ovako i onako previse za šrot koji zovete televizijom,imate plače po 40 tisuća kuna u ljudi nemaju za kruh,FUJ koja gadna država i vlada koja Vam daje da radite što hočete.Šta Vi još hočete od ovog naroda??????

JS
js1986
08:46 07.12.2012.

Sve na leđa radnika, a šatro nezaposleni voze skupe aute !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije