Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2015. u 14:00

Želim vjerovati da je riječ o promišljenoj odluci državne televizije da služi građanima

Nakon prošlotjednog repriziranja Utopije, dokumentarnog filma o skandaloznoj nevjerodostojnosti naših političara, HTV je sad ponovio i nagrađivani dokumentarac kolege Arsena Oremovića "U braku sa švicarcem". Što nam to poručuje državna televizija?

Naravno, moguće je banalno političko tumačenje: nakon što je vlast u izbornoj godini zamrznula tečaj švicarca, potreban joj je pritisak javnosti na banke kako bi ostvarila obećanje da će naći rješenje za kredite u francima. No ma koliko to naivno bilo, ipak želim vjerovati da nije riječ o golom političkom pritisku, kao ni pukoj slučajnosti ili manjku kvalitetnog programa, nego promišljenoj odluci državne televizije da bude istinski relevantna, da služi građanima, među koje spadaju i obespravljeni dužnici u francima i svi koje su posve slučajno izbjegli njihovu ružnu sudbinu.

Oremović je film snimio 2013., nedugo nakon osnivanja Udruge Franak i prije nego što je ova udruga izvojevala nepravomoćnu sudsku pobjedu protiv banaka. Politička je situacija sada drukčija, vlast je u međuvremenu reagirala, počeli su pregovori s bankama, zapaljene su svijeće pred HNB-om... Ali i u tome je vrijednost reprize jer s vremenskim odmakom film pokazuje i više, pokazuje da su se stvari pomaknule s mrtve točke, da dužnici više nisu samo anonimni klijenti prepušteni na milost i nemilost bankama, da više nisu jadni i bespomoćni i da takvi više nikad neće biti. A ako zbog ovakve uređivačke politike poraste gledanost HTV-a i za samo jedan posto, to je putokaz javnoj televiziji kako na jedan i jedini legitiman način može jačati svoju političku moć.

PLUS

Novi serijal "Sto mjesta koja treba vidjeti", u prvoj epizodi o zaljevu rijeke Sommme, prilika je za bijeg od stvarnosti, ali i drukčiji pogled na Francusku.

MINUS

Neobično je da se, pogotovo nakon avionske nesreće, nitko nije sjetio zapitati bi li bilo pametno da strojovođe voze i prekovremeno, pa bilo to i plaćeno. 

>> Hrvatski aircrash investigativci odgonetali pad aviona

>> Narodu s pamćenjem zlatne ribice treba servirati Utopiju

Komentara 9

AL
Alkana
15:52 31.03.2015.

HRT može prikazivati što hoće, mene to ne zanima dokle god joj je Radman na čelu!

TH
than
14:47 31.03.2015.

Repriziranje emisije je bila obicna predizborna kampanja kao, eto, mi nesto radimo. Ako se malo pazljivije gledaju dnevnici, cak i na Novoj su krenuli sa hvalospjevovima ovoj vladi. Nema vise one objektivnosti koja ih je krasila. Nakon sto prodju izbori krece veselje.

OL
olrajt
16:08 31.03.2015.

...na radmanoviziji iliti biltenu komunističke partije jedino što promišljeno rade je da propagiraju KPJ,SKH-SDP!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije