Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESRELI IH UKRAJINCI

Očajni ruski vojnici zovu roditelje s bojišnice u Ukrajini: 'Kašljem, sav sam mokar... Dopustili su da nas pokolju'

Ruski vojnici
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
21.12.2022.
u 10:25

Obližnji grad Lyman rusi su okupirali u svibnju, a Ukrajinci su ga oslobodili u listopadu. Ukrajinske službe su britanskim medijima podijelili još svjedočanstava i poziva ruskih vojnika, tvrde da su ih presreli na tisuće

Ruske trupe suočavaju se s nizom problema na bojištima u Ukrajini. Tijekom cijele invazije Rusi su napredovali sporije, nego su svi očekivali, a posljednjih mjeseci Ukrajinci su uspjeli vratiti velik dio okupiranog teritorija. Ovih dana je, pak, procurilo kakvo je stvarno stanje na prvoj liniji bojišta, gledano iz ruske perspektive. Naime, Ukrajinci su uspjeli presresti poneke pozive ruskih vojnika, a potom su njihove sadržaje poslali medijima. Tako je britanski Guardian objavio i jedan poziv od 8. studenoga kada je vojnik Andrey odlučio ignorirati naredbe i ipak nazvati svoju majku s neautoriziranog mobitela u blizini grada Lyman u istočnoj Ukrajini. 

"Mama, ovdje nas nitko ne hrani. Moram priznati da je naš dobavni lanac sranje. Izvlačimo vodu iz lokvi pa je pročišćavamo i pijemo. Nedostaje nam opreme i naoružanja. Gdje su ti projektili kojima se Putin hvali, točno ispred nas je visoka zgrada, ali ne možemo je pogoditi. Treba nam krstareći projektil i onda bi to bilo riješeno", žalio se ruski vojnik svojoj majci preko telefona. Rekao joj je da se moli svakoga jutra i da će on biti dobro. Guardian je uspio razgovarati s njegovom majkom, ali nisu uspjeli potvrditi je li vojnik Andrey preživio. 

Foto: Reuters/Pixsell

Obližnji grad Lyman rusi su okupirali u svibnju, a Ukrajinci su ga oslobodili u listopadu. Ukrajinske službe su britanskim medijima podijelili još svjedočanstava i poziva ruskih vojnika, tvrde da su ih presreli na tisuće. Jedan razgovor je bio između oca i sina Andreja koji je poginuo služeći u 35. motoriziranoj brigadi. 

"Pojačanja: ne; komunikacija: ne. Rekli su nam da se ne smijemo povlačiti ili bi moglo biti pucano po nama", stoji u njihovom pozivu. 

Jedan drugi vojnik u regiji Donjeck je svojoj supruzi javljao kako je s još trojicom drugih pobjegao iz krvave bitke i da razmišlja da se preda Ukrajincima. "Spavam u vreći za spavanje, kašljem, sav sam mokar, totalno sam sj***. Dopustili su da nas pokolje." 

Guardian piše da se prema tolikom broju poziva očajnih ruskih vojnika može zaključiti kakvo je stanje ruskih trupa na prvim linijama bojišta u Ukrajini. 

"Sigurnost je uvijek bila problem u Rusiji. Čak kad su u prijašnjim godinama ministrima zabranili koristiti iPhone, svi su ih i dalje koristili samo skrivećki kada bi se vratili s posla. Vojnike upozoravaju da ne smiju odavati tajne i ne smiju koristiti mobitele, ali i dalje vidimo da se vojnici javljaju po društvenim mrežama, nekada čak otkriju i svoju lokaciju. Jednostavno ne možete u potpunosti disciplinirati veliki broj ljudi. Mobilizirali su 300.000 ljudi koji jedva da su bili trenirani. Mnogi od njih su užasnuti stanjem na bojištu i prirodno je da se žele javiti svojima kod kuće", tvrdi jedan neimenovani ruski službenik za Guardian. 

Komentara 50

DU
Deleted user
10:54 21.12.2022.

Hrvatska ima aktivnu vojsku, a ročnici - e oni imaju magičnu, neki bi rekli nadljudsku, snagu samo kad brane "domaće ognjište" odnosno nikakvu oni udarnu pest ne predstavljaju u napadima na susjedne države. Jer tu nema motivacije, nitko nije ugrožen (ni domovi, niti radna mjesta, niti životi obitelji i prijatelja) - samo ratna avantura u bespućima druge države, čista agresija. Kao što je rekao jedan lokalni mudžahedin časniku Crvene Armije - vi imate tehniku, ali mi imamo vremena. Jer su ih napali u rodnim zavičajima...

Avatar Mario1000
Mario1000
12:24 21.12.2022.

Otetom prokleto oduvijek bilo

Avatar Svračak
Svračak
12:48 21.12.2022.

Moja pokojna baba koja je u jednom ratu rođena, u drugom izgubila muža a treći preživjela znala je reći da onaj tko čuva glavu sačuva državu. Ne znam koji bi posebni razlog Rusi imali za izgubiti glavu u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije