Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bih

Tuzlaci izbacili evanđelje iz povelje Kulina bana!

'spomenik_ban_kulina_u_tuzli.1'
''
21.09.2012.
u 10:00


Povelja uklesana bez dijelova koji govore da je Kulin ban bio kršćanin

Tuzlanski načelnik Jasmin Imamović početkom listopada ide po svoj četvrti mandat na čelu grada koji se u ratu u BiH proslavio jer se u njemu stanovnici nisu podijelili po krvnim zrncima.

Dva tjedna prije izbora, u subotu, otvara se preuređeni gradski park u kojem je i spomenik, na kojem je uklesana povelja Kulina bana iz 1189. godine. Međutim, u tekstu nedostaje početak i kraj, upravo dijelovi iz kojih je jasno da je Kulin ban bio - kršćanin! Izbačeno je 'u ime oca, sina i svetoga duha' s početka, te 'tako mi bog pomogao i svo Sveto Evanđelje' s kraja teksta.

Netko je u Tuzli već intervenirao i na spomeniku su, otisnuti na papiru, osvanuli ispušteni dijelovi. Kako prekrojiti povijest da bi poslužila za današnje ciljeve, vještina je u kojoj su narodi na ovim prostorima postali majstori. Nedavno je u oči upadalo, upozorava povjesničar Tvrtko Jakovina, besmisleno pozivanje Makedonaca na podrijetlo od Grka ili polu-Grka Aleksandra Makedonskog, čime Makedonci zapravo gube. Možda po uzoru na Skoplje preplavljeno golemim spomenicima i u Tuzli je nikao golem spomenik kralju Tvrtku, koji će također biti dio subotnje svečanosti.

Na čelu Tuzle je visoki dužnosnik SDP-a, Imamović je i potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a, treći mandat je osvojio sa 77 posto glasova i hvali se općim preporodom grada poznatog po rudnicima soli.

Rodni list BiH

Povelja je napisana 29. kolovoza 1189. godine, pisana je bosančicom, na starobosanskom jeziku, i najstariji je dokument koji ukazuje na državnost Bosne, odnosno to je na neki način rodni list bosanske državnosti, iako postoje dokazi o postojanju uređene države i prije, u 10. stoljeću. Jesu li oni koji su kršćanske dijelove iz teksta izbacili htjeli sugerirati da su Bosnom već tada vladali Osmanlije?

U BiH se vodi rasprava o još jednom povijesnom pitanju, kad je osnovano Sarajevo. Bošnjačke vlasti kao da sve žele povezati s turskom vladavinom, pa se i nastanak Sarajeva veže za 1462. godinu, kad mu je, tvrdi se, temelje udario Isa beg-Ishaković, po kojem je nazvana nagrada koju je dobio ovih dana turski premijer Recep Erdogan kao i skladatelj Goran Bregović.

Opasni falsifikati

Međutim, napominje Jakovina, opće je poznato da su Osmanlije osvajali već postojeća naselja, pa je tako i na mjestu Sarajeva bilo naselje Vrhbosne, dvjesto godina prije Isa-bega, a tu je i crkva Svetog Petra iz 1238. godine. Očito je, riječ je o nagradama i spomenicima koji BiH još jednom dijele.

– Stanovnici BiH morali bi, više od svih drugih na ovom području, biti svjesni koliko je važno o onome što se dogodilo govoriti iskreno i ne falsificirati povijest – kaže Jakovina, podsjećajući na noviji falsifikat, srpsko negiranje genocida u Srebrenici.

Ključne riječi

Komentara 29

MA
malena27
20:00 21.09.2012.

„U ime Oca i Sina i Svetog duha, ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi, kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa vama i pravo povjerenje, dokle budem živ. Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.“

SI
sinaj
22:57 21.09.2012.

Od 500 godina turske vladavine u Bosni nije ostao ni jedan kamen koji bi mogao biti proglašen kulturom, a nekulture su iza sebe ostavili za narednih 500 godina. Da nije bilo Austro-Ugara i danas bio išli konjima iz Sarejeva u Mostar po blatnjavim putevima. I danas su najljepše sarajevske zgrade iz njihova vremena.

SA
samograd
10:19 21.09.2012.

21.09.2012. u 10:17h BratCroat je napisao/la: Ništa novo na balkanu isto su uradili Rvati sa pločom na kojoj je zabilježena prva slovenska čitaonica u Kastavu i stavili novu da je to bila prva rvacka čitaonica. Rvati (Avari, Srbi, Slovenci...) i t.z. Bošnjaci (islamizirani Slovenci, Hrvati, Srbi...) su nepovijesni narodi pa onda svojataju tuđu povijest ili izmišljaju svoju. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------čiji si ti ,napravili te marsovci??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije