Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE GENERALIMA Počeo postupak protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača

Tužiteljstvo: 'Sve ste znali i dopustili zločine'

tuzitelj-ante.jpg
import
11.03.2008.
u 10:37

Dugoočekivano suđenje trojici visokorangiranih hrvatskih generala – Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču – započelo je uvodnom riječi tužitelja. U gotovo četverosatnom istupu dvojica tužitelja, Amerikanac Alan Tieger i Švicarac Stefan Waespi, ponudili su najjače svoje argumente protiv trojice generala.

Šablonski dokazi
Dokaze protiv trojice iznosili su dosta šablonski, s gotovo jednakim pristupom prema svakome. Gotovini i Čermaku poručili su da se ne mogu “vaditi” upiranjem prsta na odgovornost drugih (primjerice, na njihovu nenadležnost prema vojnoj policiji), nego da su bili odgovorni za cjelokupno ponašanje svojih postrojbi. Prema Markaču se argumentacija tužitelja čini najteža, s obzirom na to da ga stavljaju izravno u središte zločina (u Gruborima), a kažu da su njegovi specijalci MUP-a bili i u nekim drugim selima i gradovima, koji su bili potom zapaljeni i razoreni (Donji Lapac i Gračac, primjerice).

Kažu da je nakon toga Markač istu svoju postrojbu poslao u Zagreb, bez kažnjavanja. Tieger je uočljivo želio predati poruku hrvatskoj javnosti da tužitelji ne inkriminiraju cijelu Oluju. Rekao je da nitko ne dvoji u pravo Hrvatske da vrati svoj teritorij. Kriminalizira tadašnji državni vrh, HDZ kao nacionalističku stranku, kao i trojicu optuženih generala, koji su pomogli zajednički zločinački pothvat etničkog čišćenja Srba.

Tieger je objasnio da su 1991. pobunjeni Srbi zauzeli i brutalno od Hrvata očistili trećinu Hrvatske, uz pomoć JNA. Tu vidi i razlog kasnije “osvete i odmazde” prema Srbima u vrijeme Oluje jer su “mnogi vojnici HV-a bili iz izbjeglih obitelji i domova i sada su se silom vraćali”. Govorio je o “test” akcijama HV-a – Miljevački plato, Medački džep, Bljesak – u kojima Hrvati nisu uvijek dobro postupali sa srpskim civilima. Puno će se tužitelji baviti Brijunskim sastankom i transkriptima, te je Tieger opet citirao riječi Tuđmana “da Srbi praktično nestanu”.

Iz sastanka s Tuđmanom tužitelji zaključuju da je HV bio u poziciji točno gađati željene ciljeve, tako, primjerice, nijedna granata nije pala na vojarne UNCRO-a. Prikazan je i tonski zapis na kojem Tuđman govori o tobožnjem poštovanju ljudskih prava Srba, koji završava njegovim smijehom. Tieger je govorio o dugoročnom planu Tuđmana o odlasku svih Srba, prikazujući njegov govor nakon Oluje u kojemu govori o pobunjenicima kao “raku na želucu Hrvatske”.

Nakon toga tužitelj se koncentrirao na dokazivanje da su hrvatske vlasti učinile sve da se odbjeglim Srbima onemogući povratak. Tijekom Oluje gradovi Drniš, Knin, Benkovac, Obrovac i Gračac bili su gađani artiljerijskom vatrom, što su dokazivali dnevnicima artiljerijskih postrojbi HV-a.

Ubijeni civili
Tužitelji najavljuju da će njihovi svjedoci svjedočiti o 20, 30, pa i više ubijenih civila na ulicama Knina. – Ne govorimo ovdje da je ovo bio Staljingrad ili Vukovar, to ne, no ovdje nije bila namjera da se uništi grad, nego da se isele Srbi da bi Tuđman naselio Hrvate – rekao je Tieger.

Tužitelj Waespi potom je ušao je u “krvoločne” detalje. Utvrdio je da se već do drugog dana akcije vojska krajinskih Srba raspala, nastalo je opće rasulo i kaos. Hrvati su kontrolirali već 70 posto sjevera Dalmacije, a ostavljen je, planski, jedan izlaz prema BiH. Iz toga tužitelji zaključuju da je cilj bio protjerivanje i civila, jer je na terenu nastupilo zlostavljanje civila.

Potom je uslijedio – palež i pljačka. Waespi je bio vrlo konkretan u opisima. Kada su UN-ovi ljudi napokon izašli iz baza, vidjeli su da su Hrvati na brzinu popravljali uništeno, vraćali okvire prozora i vrata, bojali su fasade... zbog najavljenog dolaska Tuđmana u Knin. – Ali nisu mogli sakriti dim, koji se vidio po cijelom sektoru. Hrvati su organizirano čistili leševe, a pljačka se nastavljala “Gotovini ispred nosa i ništa nije učinio da to spriječi.

Tužitelj Waespi, govoreći o Markačevim specijalcima, tvrdi da su oni počinili neka od ubojstava civila, “dok su rođaci gledali”. Ponekad su spaljivali žive starce i krali stoku. Ubijeno je više od 350 civila od 4. kolovoza do 30 rujna. Tužitelji su izabrali od tog broja 8 ubojstava koja će dokazivati. Prikazujući karte s točkasto označenim razaranjima, paležom, pljačkom i ubojstvima, Waespi je ustvrdio; svaki ovaj simbol predstavlja zvjerski zločin, uništavanje cijele zajednice i naroda.


Gotovina zapisivao u bilježnicu

Ante Gotovina vrlo je pažljivo pratio iznošenje tužitelja Tiegera. Posebice je bio koncentriran na dijelove optužnice o prekomjernom granatiranju Knina. U tim trenucima kamere su zumirale Gotovinino lice. Djelovao je kao da ga prilično pogađaju kvalifikacije o napadanju isključivo na srpsko civilno stanovništvo. Gotovina je tijekom prvog dana suđenja često zapisivao misli u svoju bilježnicu. A sigurno će iskoristiti preostalo vrijeme za konzulacije sa svojim braniteljima, koji će se obratiti sudu u srijedu.


Suđenje stoljeća trebalo bi trajati 14 mjeseci

Suđenje u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" trebalo bi trajati 14 mjeseci. Nakon uvodne riječi tužiteljstva očekuju se uvodne riječi koje će iznijeti branitelji generala Gotovine Luka Mišetić i Greg Kehoe. Trojica generala optuženi su za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom za vrijeme Oluje. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haaškim sudom izjasnili su se da se ne osjećaju krivima. Dan uoči suđenja, haaško je tužiteljstvo najavilo nove dokaze koji terete generala Markača. Radi se o opsežnoj dokumentaciji koja obuhvaća izvještaje o komunikaciji unutar specijalne policije za vrijeme akcije u Medačkom džepu. (ič)


Haaško tužiteljstvo objavilo pročišćeni tekst optužnice

Novi tekst optužnice poimence navodi da su Gotovina, Čermak i Markač odgovorni za djela progona krajinskih Srba uključujući:
deportaciju i prisilno premještanje razaranje i paljenje srpskih kuća i poduzeća pljačku javne i privatne srpske imovine, ubojstva i druga nehumana djela uključujući granatiranje civila i zlostavljanje nezakonite napade na civile i civilne objekte nametanje restriktivnih i diskriminatornih mjera uključujući nametanje diskriminatornih zakona diskriminatornu eksproprijaciju imovine nezakonita zatočenja, nestanke

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije