Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Tužio banku i tražio da se kredit proglasi ništetnim, sad mora platiti i troškove

Tužitelj je u studenom ove godine povukao tužbu, no banka je inzistirala da se donese presuda i da joj se nadoknade sudski troškovi u iznosu od 6000 kuna
11. prosinca 2019. u 15:38 19 komentara 11367 prikaza
sudnica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Općinski sud u Varaždinu u cijelosti je odbacio tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja iz Varaždinske županije koji je podigao 30.000 eura kredita i potom pokušao dokazati da je ugovor sklopljen 28. rujna 2007. godine s bankom Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg Egen iz Austrije ništetan. Tužitelj je rekao da je primio 30.000 eura, no da banka nije imala odobrenje od nadležnih hrvatskih tijela za pružanje usluge potrošačkog kreditiranja, pa je predložio da sud obveže svaku ugovornu stranu da vrati drugoj ono što je primila.

kava 'To nismo tolerirali' Dobio otkaz pa tužio grad: 'Više je bio na kavama nego na poslu'

Banka se branila da je HNB zauzeo jasan stav da je zaduživanje hrvatskih građana u inozemstvu bilo dopušteno, i da pravna valjanost ugovora s inozemnim financijskim institucijama nije bila uvjetovana odobrenjima ili podnošenjem prijava institucijama Republike Hrvatske.

Kineskinja Izbirljivi bogataš Agencija mu nije pronašla 'nevinu i slatku' djevojku pa ih je tužio!

Osim toga, navela je da u postupku treba primijeniti isključivo austrijsko materijalno pravo, a tužitelj se pogrešno poziva na odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju koji se ne primjenjuje na ugovore o kreditu sklopljene prije stupanja na snagu. Tužitelj je u studenom ove godine povukao tužbu, no banka je inzistirala da se donese presuda i da joj se nadoknade sudski troškovi u iznosu od 6000 kuna.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • USA:

    Koji glupi i tradicionalno povrsni clanak. Ovdje se radi o lihvarskim kreditima RBA zadruga iz Austrije koje su nelegalno davale kredite na podrucju RH. O tome je Sabor donio tzv. Skibolin zakon kojim je ustavnim amandmanom povrdjena nistetnost kredita. Poslje ... prikaži još!lje je Europski sud ponistio tu ouku i pozvao na doradjivanje zakona ( RH je poslala nekom bezveznjaka da brnai zakon, naravno po Bisnjakovicevim inputima, kao sto je ivaj clanak izasao pod Macanovim dogovorima jer on zastupa tr austrijske lopine)

  • Bel:

    Meni sve ovo nema logike. Jesu ti ljudi dobili kredit, tj. lovu? Jesu! Da li su sami potpisivali ugovore? Jesu! Da li ih je netko pistoljem tjerao da potpisu? Nije! E, pa sto onda hoce? Kredit treba vratiti s kamatama ... prikaži još! koje si potpisao. Nije tvoja briga da li banka posluje legalno ili nelegalno. Vracaj tudje i tocka. Sve ostalo je klasicno balkansko izmotavanje i nepostenje.

  • Deleted user:

    Pa tko bi trebao platiti sudske i ostale troškove nego onaj koji je tužio?Misliš da nije bilo troškova ako si tužbu povukao?