Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diskriminacija

Tuže državu zbog naplate baterija za slušne aparate!

baterije za sluh,umjetna pužnica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
15.05.2014.
u 22:53

Odluka da svi osim onih s umjetnom pužnicom plaćaju baterije za slušni aparat je diskriminirajuća, poručuju iz Saveza gluhih

Ministar zdravlja dobit će peticiju za ukidanje naplate baterija za slušne aparate, a država tužbu Ustavnom sudu. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, u suradnji s HHO-om, tražit će ocjenu ustavnosti odluke kojom se baterije za slušne aparate naplaćuju starijima od 18 godina.

Te su baterije, podsjetimo, donedavno bile besplatne za sve nagluhe neovisno o njihovoj dobi ili ikojem drugom kriteriju budući da slušni aparat jednostavno nema funkciju bez baterija. Na tu odluku HZZO-a reagirao je ministar zdravlja Rajko Ostojić i odlučio plaćanja poštedjeti one do 18 godina i one na redovitu školovanju. Otpočetka su pak baterije ostale besplatne za osobe s umjetnom pužnicom, a u međuvremenu je i spomenuta odluka ministra promijenjena tako da će i djeca baterije besplatno imati samo iduća tri mjeseca. Cijela zbrka izrodila je na kraju prilično krnje rješenje kojim je, poručuje Mirjana Juriša iz Saveza, učinjena diskriminacija unutar populacije gluhih i nagluhih osoba.

– Pripremamo ustavnu tužbu, a peticiju provode mladi iz naše udruge. Kada HZZO izađe iz riznice očekujemo da će se narušiti još mnoga prava zato što se radi o čistom biznisu, a ne o tome da se u obzir uzima socijalni moment iako smo socijalna država. Možemo razumjeti da je država u takvom stanju kakvom jest, ali ne vidimo razlog da se tako diskriminira – objašnjava Mirjana Juriša dodajući da u svojem nastojanju imaju i podršku struke odnosno liječnika. Kako kaže, liječnici su im spremni dati podršku u pisanom dijelu akcije i obrazložiti zašto su baterije nužne. Trošak kupnje baterija za slušni aparat veći je od okvirnih tisuću kuna godišnje.

>>Baterije za slušni aparat besplatne samo tri mjeseca
 

Komentara 8

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:58 16.05.2014.

...sustav nadzora i kontrole usmjeravanja sredstava, jedinstveno tumačenje pravilnika, odgovorno provođenje procedura, nadzor trošenja sredstava...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:56 16.05.2014.

Pitanje 5: Treba li se HZZO izdvojiti iz sustava državne riznice? Treba li takvu odluku donijeti prije detaljnog razmatranja problema i sagledavanja svih prednosti i nedostataka navedenog postupanja? Tko je donio takvu odluku i na osnovi čega? Jesmo li spremni za izlazak iz državne riznice? Treba li provesti javnu raspravu o izlasku iz državne riznice? Treba li HZZO postati osiguravatelji kao i svi ostali ili treba imati drukčiju ulogu? Ukoliko država propisuje način prikupljanja sredstava i visinu doprinosa treba li ona propisati i kontrolirati i način trošenja navedenih sredstava? Kakav je sustav nadzora i kontrole trošenja i usmjeravanja javnih sredstava? Što sada imamo i što ćemo imati 2030. godine?

Avatar tajar
tajar
10:14 16.05.2014.

Kako je Ministar Rajko Ostojić velikodušan, pošteđuje od plaćanja one koji najmanje koriste slušne aparate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije