Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epilog obećanja

Baterije za slušni aparat besplatne samo tri mjeseca

slušni aparat
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
03.05.2014.
u 08:45

Ministrovo obećanje ispunjeno, ali samo na kratak rok

Besplatne baterije za slušne aparate imat će osobe oštećena sluha mlađe od 18 godina i oni iznad te dobi koji su na redovitu školovanju, ali samo – u iduća tri mjeseca!

Petnaest milijuna uštede

Odlučilo je tako Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na posljednjoj sjednici i time demantiralo najavu ministra zdravlja Rajka Ostojića te otvorilo novu frontu.

Ministar je, podsjetimo, nakon izmjena Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima kojima su ukinute besplatne baterije za slušne aparate izjavio da do tih izmjena neće doći jer se protivi prebacivanju većeg financijskog tereta za zdravstvo na građane. HZZO je pak tvrdio da se tim izmjenama štedi 15 milijuna kuna i ravnatelj Siniša Varga nije od njih odustajao. Tada su se iz Ministarstva oglasili “mirovnim rješenjem” i izuzimanjem od novih pravila mlađih od 18 i onih koji se redovito školuju. Potvrda takva rješenja najavljena je za prvu iduću sjednicu Upravnog vijeća, ali je ipak nisu uvrstili jer je navodno dnevni red već bio formiran. Stoga je njezino donošenje prolongirano, ali opet nije donesena izmjena kakvu je ministar Ostojić najavio. Iako je onima oštećena sluha iz cijele zbrke najvažnije da su im baterije besplatne još tri mjeseca, ova odluka Upravnog vijeća HZZO-a posljednji je prst u oko ministru čiji je pomoćnik Marijan Cesarik predsjednik istog tog Upravnog vijeća.

Iz Ministarstva nemaju komentar na ovakvu izmjenu odluke koju su najavljivali, a iz HZZO-a su tek objasnili da su rok od tri mjeseca uveli kako bi vidjeli hoće li taj članak potom onda ponovno mijenjati. Naravno da se članak mogao mijenjati i da nisu dodane izmjene suprotne ministrovu javnom, slobodno možemo reći, obećanju. Nije to prvi sudar Varga – Ostojić, ali je važno istaknuti da se jednim izmjenama dvije ključne institucije zdravstvenog sustava bave već tjednima – donose izmjene, potom ih povlače, najavljuju izmjene samih izmjena, ali na kraju i to – izmijene?!

Pacijentima dosta

Apsurdna situacija koja oslikava odnos na toj relaciji nije prvi eksces. Tako, dok je ravnatelj HZZO-a najavljivao uvođenje jedinstvene cijene dopunskog osiguranja, ministar je to demantirao. No, na kraju ipak svi plaćaju istu cijenu. Potom, početkom godine na noge su se dignule veledrogerije zbog izmjena kojima im je HZZO uveo diferenciranu maržu.

Zaprijetili su obustavom isporuke lijekova bolnicama, a ministar je najavio izmjene. No, činjenica je da do danas one nisu napravljene, nego je tek primjena Pravilnika odgođena za šest mjeseci. Stoga i ne čudi što za Vargu HZZO iz državne riznice izlazi 1. srpnja, a za ministra 1. siječnja iduće godine. Kad god to bilo, činjenica je da će ravnatelj HZZO-a tada upravljati s oko 21,5 milijardi kuna. Ali i naslijediti niz problema sustava kojim trenutačno drmaju dva gospodara.

Komentara 12

BI
billynik
09:06 03.05.2014.

KOliko se samo baterija može kupiiti za jedan skupi Audi? Bravo kukuriku!

DR
drugTitoforever
09:07 03.05.2014.

Imate tri mjeseca! Ako za tri mjeseca niste u stanju podici te baterije onda ste ljeni a ne gluhi. Ma nema veze! Ionako svi sano laprdaju. a nitko ne slusa ....

Avatar KoRIsnik_MS
KoRIsnik_MS
09:05 03.05.2014.

Rajko Ostojić trebao bi pronaći drugi posao na Zavodu za zapošljavanje! Zahvaliti se vladi i naprosto otići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije