Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKE KAZNE

Tuta možda vani za godinu, Kordić ne želi do 2022.!

28.06.2009.
u 22:30

Nekolicina Hrvata (podrijetlom iz BiH), osuđeni u Haagu na dugogodišnje kazne zatvora, mogli bi se relativno brzo naći na prijevremenoj slobodi. Nekima su suđenja trajala dugi niz godina, a kada se uračuna i vrijeme koje su do početka suđenja proveli u pritvorima (u RH ili u Haagu), računica kaže da su se neki od njih približili odsluženju dvije trećine propisane im kazne.

Uobičajeno je, naime, da Haag te zemlja “domaćin” u koju su na odsluženje kazne poslani, nakon toliko vremena odobravaju prijevremenu slobodu. Mladen Naletilić, bivši zapovjednik “Kažnjeničke bojne HVO-a”, osuđen na 20 godina, u pritvorima i zatvoru službeno boravi još od 1. prosinca 1998.

Tuta ima bonus
Budući da je u hrvatskom pritvoru proveo prethodno još godinu i pol dana, Tuta se žalio i računa da će mu se dodati još to vrijeme. Nadalje, u Italiji, gdje je sada, običaje je da zatvori sami zbog dobrog vladanja daju “bonus” od 5 do 10 posto i smanjuju kaznu.

Tutina obitelj računa da bi, u najboljem slučaju, taj šezdesetrogodišnjak mogao do kraja 2010. biti – slobodan. Vinko Martinović Štela, Tutin zamjenik, premda osuđen na dvije godine manje, po istoj bi računici trebao iz zatvora samo pola godine prije Tute (jer navodno neće dobiti talijanski “bonus”). Dario Kordić, pak, 25 godina zatvora mogao bi odraditi do kraja!? On je u Austriji, koja nakon proteka 2/3 kazne predviđa da zatvorenik potpiše “žaljenje zbog zločina”.

Kordić se žrtvuje
Kordić drži da je nevin u zatvoru i žrtva politike pa mu, kažu njemu bliski izvori, ne pada na pamet takvo što potpisati. Ostane li tako, Kordić će u zatvoru boraviti do 2022. Kažu da se predao duhovnome i spreman je na žrtvu. Sve je ovo još teorija jer za prijevremeno puštanje odobrenje mora dati i Haaški sud, a uglavnom to i bude tako. Primjerice, Anto Furundžija, osuđen na 10 godina, pušten je nakon isteka 2/3 kazne iz zatvora u Finskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije