Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristupni ugovor

Tusk: Hrvatski trud velika injekcija optimizma poljuljanoj Europi

jadranka Kosor, i poljski premijer
17.09.2011.
u 10:33

Točan datum potpisivanja pristupnog ugovora još nije poznat, iako bi premijerka Jadranka Kosor željela da to bude prije izbora.

Poljski premijer Donald Tusk uručio je hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor nacrt ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nacrt ugovora bit će poslan Europskom parlamentu na razmatranje, ali tek kada bude preveden na hrvatski jezik i ostale službene jezike EU.

- Zahvaljujući ovome što smo danas s ponosom mogli pokazati ugovor koji će ukoro biti potpisan, Europa vraća poljuljanu vjeru u svoje snage. Hrvatska premijerka i svi vi, odradili ste veliki posao u korist Europe -  istaknuo je Tusk.

Napomenuo je i da  tako veliki poduhvat kao put u EU zahtijeva hrabrost i svoje junake te da je u očima Poljaka i cijele Europe gospođa premijerka junakinja te velike, optimistične povijesti. Junaci su, kaže, i svi hrvatski građani zbog hrabrosti i strpljenja što su došli do kraja pregovora, ali i vođe što su preuzeli odgovornost.

Najteži pregovori ikad

- U Europi će se ljudi uvijek sjećati premijerke koja je preuzela tu odgovornost. To će se isplatiti u budućnosti; govorim to kao Poljak koji godinama koristi činjenicu što je Europa ujedinjena, i mi dio te Europe - zaključio je Tusk.

Premijerka je, pak, podsjetila da su pregovori, koji se smatraju najtežima u povijesti proširenja, protekli u nepovoljnu ozračju i zbog drugih razloga; krize oko odbacivanja ustava Europske unije i dugotrajnih pregovora oko Lisabonskih ugovora.

- Bilo je presudno cijelo to vrijeme održavati interes Unije i skretati pozornost na temeljne interese Hrvatske - rekla je premijerka, zahvalivši u svom izlaganju svima za koje smatra da su doprinijeli završetku pregovora.  

Izjavila je da je tih 300 stranica dokaz da su reforme koje smo morali provesti provedene te da se isplate i donose rezultate. Posebno je, kaže, ponosna što se u srpnju 2009., odmah po preuzimanju dužnosti, angažirala na nastavku, tada beznadno blokiranih pregovora sa Slovenijom. 

- Ponosna sam što sam u pregovorima sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom našla izlaz i što smo sklopili arbitražni sporazum. Važno je da taj dogovor može služiti drugima kao primjer kako se rješavaju otvorena pitanja i pronalazi izlaz za često beznadežne situacije.

Poljska, kao zemlja koja predsjedava EU, silno se trudila ispuniti želju premijerke Kosor i organizirati potpisivanje prije hrvatskih parlamentarnih izbora, no to nikako neće biti moguće.

Izvor iz Vijeća EU izjavio je, naime, da će posljednji korak u proceduri prihvaćanja ugovora biti 5. prosinca, što znači da je, unatoč neslužbeno iskazanim željama premijerke Jadranke Kosor i njezinih poljskih prijatelja, nemoguće organizirati potpisivanje ugovora prije tog datuma. “Sada je 99 posto sigurno”, rekao je taj izvor, “da će Hrvatska potpisati ugovor na summitu u Bruxellesu 9. prosinca”.

Komentara 14

MI
miso
11:08 17.09.2011.

Dovoljno da ga ne podržim je pojava J.K.

ST
stevica
10:57 17.09.2011.

jEHBALA TE ONA ,PISCKE EVROPSKE VI I FORSIRATE KRIMINALCE,ALI OVO JE NASA DRZAVA.Bude li ga jovanka potpisala nikad necu glasat za eu.

BC
BCA
14:10 17.09.2011.

Tudej, aj hev kontrakt...he..he..he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije