Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Bruxellesu

Trump: Amerika na prvom mjestu, Tusk: Ne, nego...

Donald Trump, Donald Tusk
Reuters/Pixsell
25.05.2017.
u 13:53

Američki predsjednik Donald Trump u Bruxellesu se jutros susreo s liderima najvažnijih institucija Europske unije

Američki predsjednik Donald Trump u Bruxellesu se jutros susreo s liderima najvažnijih institucija Europske unije, a poslijepodne sudjeluje na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, na kojemu Hrvatsku predstavlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako Trump nakon susreta s liderima EU nije davao izjave novinarima, predsjednik Europskog vijeća i njegov imenjak Donald Tusk izjavio je kako su se složili oko mnogih pitanja, no ne i po pitanju odnosa s Rusijom.

– Razgovarali smo o vanjskoj politici, sigurnosti, klimatskim promjenama i trgovinskim odnosima. Imam dojam da smo se složili na mnogim područjima. Prvo i najvažnije, oko protuterorizma, i siguran sam da ne moram objašnjavati zašto. Ali neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih i trgovinskih. I nisam sto posto siguran da danas možemo reći (pod ''mi'' mislim na gospodina predsjednika Trumpa i mene) da dijelimo mišljenje o Rusiji. Premda, kad je riječ o sukobu u Ukrajini, čini se da smo na istoj liniji – rekao je Tusk. 

Američkom predsjedniku, koji je tijekom kampanje i u tranzicijskom razdoblju signalizirao da gaji simpatije prema euroskepticima i da potiče ili barem očekuje da će i druge članice EU krenuti putem Velike Britanije koja je na referendumu izglasala izlazak iz Unije, Tusk je poručio nešto što zvuči suprotno Trumpovoj mantri “America first” (Amerika na prvom mjestu).

– Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu bila je ta da su temeljne zapadne vrijednosti, poput slobode, ljudskih prava i poštovanja ljudskog digniteta ono što našoj suradnji i prijateljstvu daje najdublje značenje – rekao je Tusk. – Najveća zadaća danas je konsolidacija čitavog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, ne samo oko interesa. Vrijednosti i principi na prvom mjestu: to je ono što bismo mi, Europa i Amerika, trebali govoriti – zaključio je predsjednik Europskog vijeća.

Osim Tuska, EU su na sastanku predstavljali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Komentara 23

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:06 25.05.2017.

Tusk o zapadnim vrijednostima? Koliko je zapadnih vrijednosti ostalo nakon navale "gostiju" s istoka?

Avatar Semper5
Semper5
16:23 25.05.2017.

"temeljne zapadne vrijednosti, poput slobode, ljudskih prava i poštovanja ljudskog digniteta ono što našoj suradnji i prijateljstvu daje najdublje značenje – rekao je Tusk." .... i skočio sebi u usta, pokazavši koliki je teški licemjer, jer ovo što on navodi kao vrijednosti jest nešto što EU sustavno krši na području cijele EU. Gdje su te slobode, ljudska pravi i ljudski dignitet kad imigranti napadaju, mlate, ubijaju i siluju? Što se s tim vrijednostima, Tusk? Gdje su te vrijednosti kad totalitarni režim EU progoni kritičare svoje politike poput stoke? Licemjeru

Avatar sidhara
sidhara
14:24 25.05.2017.

Pa sta ovaj Poljak stavlja sebe u rang predsjednika najmocnije zemlje u svijetu? Je li zna on da su Poljaci dolazili u Jugoslaviju na ferije i da smo mi bili za njih Amerika, kamoli Amerika? Toga Poljaka nitko ziv ne sljivi u zemljama zapadne Europe, a bome niti njegovi gradjani drzu do njega, glasali su protiv njega. Bice se Trumpu perika digla na glavi kada mu se on obratio iz siromasne zemlje, umjesto nekog mocnog drzavnika iz neke bogate zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije