Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS TRAŽI:

'Turudić mora odstupiti, on nije niti dimnjačar ni mesar, nego vrhunski pravnik'

Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richemberg pozivaju Ivana Turudića da odstupi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
27.09.2019.
u 12:23

Turudić svojim primjerom pokazuje nepoštivanje ustanove kojoj je na čelu, rekla je predsjednica Kluba zastupnika Glasa Anka Mrak Taritaš

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić treba odstupiti sa svoje funkcije zbog kršenja sudačkog kodeksa, poručili su danas saborski zastupnici GLAS-a pozvavši Državno sudbeno vijeće da preispita njegove postupke kojima je pokušao izbjeći odgovornost za počinjeni prometni prekršaj. Turudić je, naglašavaju, na čelu najvećeg suda u Hrvatskoj na poziciji koja zahtjeva najveću moguću razinu odgovornosti prema javnosti i sudačkom kodeksu.

- Turudić nije običan sudac i trebao bi biti uzor svim drugim sucima u Hrvatskoj, a njegovo ponašanje u konkretnom slučaju izvan je prihvatljivih okvira. U slučaju kada vas policija zaustavi zbog prebrze vožnje, neovisno je li brzina bila mjerena na fiksnoj točki ili praćenjem presretačem, uvijek izdaje rješenje o kazni. Radi se o prekršajnom postupku u kojem možete na licu mjesta odmah ili u roku tri dana platiti kaznu umanjenu za 50 posto. Turudić nije niti dimnjačar ni mesar, nego vrhunski pravnik moji mora poznavati kazneno pravo i vrlo dobro znade da ako ne plati kaznu slijedi prekršajni postupak. Sve Turudićeve naknadne izjave kojima nemušto pokušava manipulirati znak su da je neodgovoran prema vlastitoj dužnosti. To je nedopustivo i pozivamo ga da odstupi s mjesta predsjednika zagrebačkog Županijskog suda – kazao je GLAS-ov Goran Beus Richembergh.

Poziva Državno sudbeno vijeće da provjeri poštovanje odredbi sudačkog kodeksa i utvrdi razinu Turudićeve odgovornosti prema sudačkoj profesiji.

- Turudić svojim primjerom pokazuje nepoštivanje ustanove kojoj je na čelu. Pravosuđe je među tri najveća problema hrvatskog društva, a Hrvatska je u EU viceprvak po broju neriješenih predmeta. Imali smo tzv. reformu pravosuđa, no pomaka nema – rekla je predsjednica Kluba zastupnika Glasa Anka Mrak Taritaš.

Podsjeća da su vladajući odbili GLAS-ov prijedlog izmjena zakona kojima bi se omogućilo da rad sudaca postane otvoren, javan i transparentan, odnosno na se na internetu vidi koliko suci imaju predmeta, koliko su ih riješili, a koliko presuda im je poništeno, kao i da suci koji dobro rade budu nagrađeni, a loši sankcionirani. Ipak, zaključuje Mrak Taritaš, oni od tog svog prijedloga ne odustaju i planiraju ga ponovno, kad im to propisani rokovi dozvole, uputiti u saborsku proceduru.

Komentara 6

DU
Deleted user
14:12 27.09.2019.

Sramotno je dopustiti da ovi korumpirani kriminalci iz glasa ili hns-a optužuju, preko ovakvih članaka bilo koga.

Avatar Observer
Observer
13:52 27.09.2019.

Zasto ne odstupi Mrak Taritas koja je na tudjoj nevolji u poplavi Gunje i okolice, unovcila svoju poziciju. Sada kao dijeli lekcije drugima. Turudic je napravio prekrsaj ali nije nista pronevjerio , uostalom zasto od politike ne odstupi Ankin bivsii stanacki kolega Radimir Cacic koji je odgovoran za smrt dvoje ljudi.

DU
Deleted user
13:19 27.09.2019.

Stranka od 10 glasova nešto zahtjeva ??? Ajd da barem imate 1 % Kada će tvoja Gunja doći na red - to bi tebe trebalo zanimati a ne sve drugo i pozivati na ostavke - ali poslije izbora ovu i i slične njoj više nećemo gledati u Saboru - konačno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije