Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnica Petrinje izrazila sućut:

'Turska se pokazala kao veliki prijatelj i donator, ponudila sam pomoć'

Javno predstavljanje projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/7
06.02.2023.
u 11:34

U ovom trenutku, izrazila sam podršku i sućut za sve poginule, a veleposlaniku sam poručila i kako su moje misli i molitve s njegovim narodom. U skromnim uvjetima, i još uvijek pod posljedicama našeg potresa, ali ne zaboravljajući njihovu podršku ponudila sam vlastitu te pomoć od strane Gradske uprave", napisala je Magdalena Komes na Facebooku

Gradonačelnica Grada Petrinje i zastupnica u Hrvatskom saboru Magdalena Komes uputila je podršku turskom narodu nakon razornog potresa magnitude 7,8 po Richteru koji je jutros pogodio središnju Tursku i sjeverozapadni dio Sirije, a za sobom ostavio veliki broj mrtvih i ozlijeđenih. Komes je kaže uputila pismo potpore i sućuti izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Republike Turske u Hrvatskoj, Nj.E. Yavuzu Selimu Kiranu.

"Rano jutros katastrofalni potres pogodio je južne regije Turske, a osjetio se i ostavio posljedice i u susjednim zemljama. Potres takve jačine, magnitude 7.8 je nezamisliv i zastrašujući kada to gledate iz naše perspektive i svega što smo prošli. Uputila sam pismo potpore i sućuti izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Republike Turske u Hrvatskoj, Nj.E. Yavuzu Selimu Kiranu. Turska se pokazala kao veliki prijatelj i donator, nakon petrinjskog katastrofalnog potresa. Njihova izdašna pomoć bila je snažna ruka prijateljstva, potpora koja je tu kada vam najviše treba. U ovom trenutku, izrazila sam podršku i sućut za sve poginule, a veleposlaniku sam poručila i kako su moje misli i molitve s njegovim narodom. U skromnim uvjetima, i još uvijek pod posljedicama našeg potresa, ali ne zaboravljajući njihovu podršku ponudila sam vlastitu te pomoć od strane Gradske uprave", napisala je Komes na Facebooku.

Podsjetimo, Europska unija, NATO i brojne pojedinačne zemlje najavile su pomoć nakon katastrofalnog potresa u Turskoj i Siriji. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je solidarnost i najavio pomoć Saveza svojoj članici Turskoj. "Potpuna solidarnost s našom saveznicom Turskom nakon ovog strašnog potresa", napisao je Stoltenberg na Twitteru. "Saveznici NATO-a mobiliziraju se u potpori", napisao je, dodajući da je u kontaktu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Europska unija poslala je spasilačke ekipe u Tursku, objavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič. Spasilački timovi iz Nizozemske i Rumunjske na putu su za Tursku, napisao je na Twitteru. On je dodao da je nakon potresa aktiviran tzv. Mehanizam za civilnu zaštitu preko kojeg zemlje mogu zatražiti pomoć od EU. Turska je pomoć zatražila, dodao je Lenarčič.

"Potpuno smo solidarni s narodima Turske i Sirije nakon smrtonosnog jutrošnjeg potresa", napisala je na Twitteru predsjednica EK Ursula von der Leyen.  "Pomoći ćemo kako god možemo". 

Njemačka, Italija i Francuska, Belgija, Poljska, Španjolska i Finska ponudile su pomoć razorenim regijama. Pomoć je ponudio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da njegova zemlja poslati pomoć regijama pogođenim snažnim potresom.

"U šoku pratimo vijesti o potresu u pograničnom području između Turske i Sirije. Broj poginulih i dalje raste. Tugujemo s obiteljima i strepimo za one pod ruševinama. Njemačka će naravno poslati pomoć", napisao je kancelar na Twitteru. Francuska je spremna poslati hitnu pomoć narodu Turske i Sirije, napisao je na Twitteru predsjednik Emmanuel Macron. "Užasne snimke dolaze iz Turske i Sirije nakon potresa neviđene snage. Naše misli idu ožalošćenim obiteljima", dodao je.

Italija je ponudila Turskoj pomoć svoje civilne zaštite. Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na Twitteru je napisao da je razgovarao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom kako bi mu prenio "potporu Italije i ponudio (osoblje) Civilne zaštite".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja spremna poslati potrebnu pomoć "prijateljskom" turskom narodu nakon potresa. "Šokiran informacijom o stotinama poginulih i ranjenih u potresu u Turskoj", napisao je Zelenskij na Twitteru.

"Izražavamo sućut obiteljima žrtava i želimo ranjenima brzi oporavak. Mi smo u ovom trenutku bliski prijateljskom turskom narodu, spremni ponuditi potrebnu pomoć".

Video: Snimljen trenutak urušavanja zgrade u Turskoj

 

Komentara 6

PR
propalismoFranjoskroz
12:15 06.02.2023.

Ovo je neki morbidni sarkazam ??

ZV
zvezdomor
12:23 06.02.2023.

dobro bi im sad došlo da im vratimo njihove konteinere ali izgleda da su negdje zapeli

DU
Deleted user
13:57 06.02.2023.

Lijepo, da se gradonačelnica sjeća turske pomoći i da želi uzvratiti, no Petrinja je jadna i sama još uvijek razrušena i sama treba pomoć, Ne vidim kako pomoći Turskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije