Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Turska pozvala veleposlanika SAD-a na razgovor zbog rezolucije o armenskom genocidu

Foto: CEM OKSUZ/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.10.2019.
u 11:08

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.

Turska vlada pozvala je u srijedu na razgovor američkog veleposlanika dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a zatim podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije. 

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

Razlog poziva su usvajanje rezolucije u donjem domu američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.

Ministarstvo navodi da je rezolucija "očigledno izrađena i objavljena za unutarnju upotrebu te je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove" te da predstavlja "politički korak bez značenja".

Također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage i "nije u duhu našeg NATO saveza".

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar southman
southman
11:35 30.10.2019.

A kako bi se tako nešto trebalo zvati ??

RM
ruzica_mario
11:56 30.10.2019.

teroristi ostaju teroristi

Avatar Viktor999
Viktor999
12:27 30.10.2019.

Dovoljno je pogledati kakvo je naslijeđe turčin ostavio na balkanu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije