Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazna bilanca
Povratak na članak

Turska je sagradila 17.000 džamija i ni jednu novu školu

Predvodnik- Premijer Erdogan već neko vrijeme pokušava Tursku profilirati kao vodeću muslimansku zemlju Bliskog istoka.

Komentari 36

XA
xaron
19:26 22.02.2013.

Ma Turska je napredna drzava, samo sto je tamo stalni rat Turaka sunita protiv Kurda, dok se Turci shiiti ( kao najpametniji u drzavi ) drze po strani. Ukratko drzava je etnicki i vjerski podijeljena, sa tim da shiiti jedinini vuku drzavu naprijed, I svi ti uspjesi su njihova zasluga.

VL
Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:16 22.02.2013.

Turska o EU može samo sanjati.

VL
DU
Deleted user
21:02 22.02.2013.

samo neka ne dolaze k nama. nek "đamijaju" dok im zubi ne utrnu banda fanatika i lopova, čeliskan & co

VL
IS
istina123
12:04 22.02.2013.

A što če im škole.vidimo da su dovoljno pametni kada snimaju ove sapunice i prodaju ih duhovnoj sirotinji širom svijeta.

VL
CR
CrazyCat
12:13 22.02.2013.

O turcima mozemo misliti sto god hocemo, ali su oni u 2011 imali rast bdp-a od 8.5%. Oni imaju stabilan i zdrav rast stanovnistva dok su u europskim sekularnim drzavama mirovinski i zdravstveni fondovi u velikim minusima zbog sve starijeg stanovnistva.

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:23 22.02.2013.

Istina123, prodajemo i mi svoje, samo što oni očito imaju za prodati još nešto.

VL
IP
info_punkt
12:41 22.02.2013.

mi stvarno turcima nemamo šta govorit niti ih šta naučit... oni su za nas svemirski brod enterprise... samo 100 svjetlosnih godina ispred nas...

VL
PA
patria
12:52 22.02.2013.

Pa kod njih je politički islamizam uvijek egzistirao u nekom obliku kod veoma velikog dijela stanovništva čak i u doba prevlasti tvz. sekularnog kemalizma pod brižnim patronatom vojnoga vrha, samo je tada islamizam u formalnom obliku bio nešto jače potiskivan i prigušen prevladavajućim turskim nacionalizmom sa nekim gotovo fašističkim ideološkim crtama a koji je naravno bio ideologija koja je slavila vrline i oslanjala se na tursko i ostalo muslimansko stanovništvo koje je bilo sustavno izvrgnuto snažnoj turkizaciji. Dakle oni su usvojili neke sekularne i općenito zapadnjačke civilizacijske tekovine iz nužde nacionalnog opstanka, nacionalne hegemonizacije i usvajanja suvremenog znanstvenog i gospodarskog napretka kako bi nadišli svoje snažno izraženo zaostajanje ukorjenjeno u mnogim nazadnim islamskim i azijskim običajima i tekovinama. Čim su zahvaljujući tome opet malo ojačali počeli su u osuvremenjenom obliku snažnije ispoljavati svoje temeljne nacionalne vjerske i političke karakteristike koje u samoj svojoj suštini nimalo nisu prijateljske prema Zapadu i neislamskom svijetu općenito.

VL
PA
patria
12:55 22.02.2013.

22.02.2013. u 12:41h info_punkt je napisao/la: --------------------------------------------------------------- Inače Turci su izrazito snažno nacionalno samosvjesni i prilično radišni ljudi.

VL
OG
Oger
13:17 22.02.2013.

Ak' slobodno pitam : koliko je kod u zadnjih 20 godina popravljeno ili sagradjeno skola, a koliko crkava i biskupija ?

VL
OB
-obrisani-
13:30 22.02.2013.

Problem sa Turskom u odnosu na nas je taj što oni ekonomski prodiru u ova područja.Imaju love i mogu ulagati,a svakako im je glavni cilj ovdje,ugnjezditi se u BIH.Kao velika država i spona između Europe i Azije,te geostrateški vrlo važna, odnosi Turske i SAD,te NATO,mogu biti na štetu RH .To se posebno odnosi na status Luke Ploče ili prolaz kroz Neum,gdje Bošnjaci vrše pritisak ne bi li uz pomoć Turske,uspjeli iskamčiti teritorijalne ustupke ili poseban status luke Ploče.Bošnjake u BIH treba promatrati kao tursku enklavu i produženu ruku Turske u BIH i šire u regiji.

VL
BO
Bosna2012
13:54 22.02.2013.

INFO PUNKT...svakako da je vidljivo da je Turska na sasvim dobrom putu i da je ovo zapazanje o skolama i dzamijama obicna zlonamjera,jer otkako je brat Erdogan na celu Turske,vidimo da je Turska postala svjetska ekonomska,vojna,naucna,investitorska sila,koja svakom danom postaje sve jaca,i trenutno je medju 15 najjacih drzava svijeta,s ciljem da u narednim godinama budu u top 10,a na sasvim su dobrom putu da to ostvare,jer kod njih su kriza i pad bdp nepoznati pojmovi....

VL
PP
Peter Petrovic
14:00 22.02.2013.

pravi vjernici znaju da se i kuci pomoliti.a skolovati bez skola nemoze.vazno za njihovu djecu skolovanje ni problem lako idu na skolovanje u druge drzave,a jadnom narodu trebaju crkve da molitvom se nadaju boljem.

VL
BO
Bosna2012
14:34 22.02.2013.

I za ovog sto je pisao ovaj clanak....ja ne vidim,a ni bilo ko je normalan,STA TO IMA PORAZNO U Turskoj..???Zar to sto su 15 ekonomija svijeta,svjetska vojna sila,sto imaju viskove milijardi koje investiraju sirom svijeta,sto je Turska postala globalini igrac kojeg postuju sve zemlje svijeta.??Porazno za jednog hrvatskog novinara koji je samo zlonamjeran s ovim"porazna bilanca",dok Turska namjerava ulagati u njegovu zemlju milijarde dolara..??A to sto su u jednoj Islamskoj zemlji kakva je Turska,sagradjene hiljade dzamija,je negativno i porazno??Pa sta su trebali,napraviti 17.000 crkava da bi ih novinar pohvalio?A ocito je da su postojeci kapaciteti obrazovnih ustanova i objekata sasvim u stanju zadovoljiti potrebe,dok se povecava broj onih koji ne obracaju vise paznju na sekularne gluposti i zato se javlja potreba za sto vecim brojem vjerskih objekata..

VL
BO
Bosna2012
14:50 22.02.2013.

PETER...ako znamo da se razvoj ekonomije zasniva na modernim tehnologijama,obrazovanju domaceg strucnog kadra i uopce ogromnim ulaganjima u obrazovanje i proizvodnju domacih strucnjaka,koji ce ekonomiju svojim znanjem i stalnim usavrsavanjem uspjesno voditi i jacati u svjetskoj trzisnoj utakmici,a poznato je da Turska ne ovisi o uvozu stranih inzinjera,doktora i uopce strucnog kadra,vec su to domaci eksperti,zar neka drzava moze biti u top 15 ekonomija svijeta,a da je tacno ovo sto je objavljeno"porazna bilanca"......optuzivati neku drzavu da ne gradi skole,samim tim obrazovanje i proizvodnju strucnog kadra,a ta drzava je u top 15 ekonomija svijeta je uistinu glupo i samo zlonamjera i zavist navode nekog da to izjavi....ili napise..

VL
BO
Bosna2012
15:01 22.02.2013.

PLOTO..Turska se vec ugnijezdila u BiH,dobila je preporuku i odrijesene ruke od strane USA da preuzme ovaj region po mnogim pitanjima i vidljivo je da to uveliko i radi,jer je Turska,u suradnji sa drugim Islamskim drzavama krenula u ogromna ulaganja na ove prostore,koja ce se mjeriti desetinama milijardi eura..sto svakako vidimo na primjeru Srbije,gdje ce biti ulozeno preko 5 milijardi eura,predsjednik Josipovic je bio u Arapskim zemljama i trenutno se ocekuje preko 2 miljarde eura ulaganja,u Crnoj Gori vec su prisutni Arapi koji tu uskoro ulazu oko milijardu eura...tako da,Islamski kapital ubrzo ce preuzeti ove prostore u ekonomskom smislu,sto ce svakako donijeti veliko olaksanje i sigurnost muslimanima u BiH i Kosovu..

VL
BO
Bosna2012
15:37 22.02.2013.

BERAVA...ja se nisam doklatio ovdje,moji preci su zivjeli u BiH hiljadu godina,koliko BiH postoji...Turci su ovdje donijeli Islam,mijesali se sa domacim stanovnistvom,tako da su korijeni BiH muslimana i u BiH i u Turskoj...a da li ce Turska pasti nize ako nastave ovako,sigurno ne ovisi o tebi,koji bi to iz zavisti i otrova u srcu i volio,jer mrzis sve sto je vezano za Islam,ali tvoje je pravo da trosis rijeci u vjetar koji niko ne cuje i bezvrijedan je... a Turci ce klanjati 5 namaza u 17.000 novih dzamija i nakon obavljenog Namaza punog srca i dusece se razici po fabrikama,skolama,univerzitetima,obrazovnim ustanovama,laboratorijama,u potrazi za naukom,jer je to Farz,stroga Islamska duznost,da se uci i obrazuje i gradi svoja domovina i posveti vjeri Islamu...

VL
BO
Bosna2012
15:48 22.02.2013.

BERAVA..jos nesto,sama Amerika ovisi od milijardi koje joj daju Arapske zemlje i Kina,kojima je duzna hiljade milijardi i s kojima odrzava svoju ekonomiju...tako da,Islamski kapital je postao globalni igrac i trenutno onaj ko ima moc i novac su Islamske zemlje i Kina,i nije slucajno sto je u dogovoru sa Islamskim zemljama USA prepustila Balkan Turskoj...novac pokrece svijet...

VL
BO
Bosna2012
16:12 22.02.2013.

COPY,a sto se tice te glupe serije i glavnog glumca,to je obicno smece,snimljeno iskljucivo da bi se degradirali Bosnjaci u BiH,kako su oni odgojeni kao svi bivsi komunisti i nevjernici,kako su kao neki"europski moderni muslimani"koji piju,jedu svinjetinu i slicne stvari i u stvari nisu Bosnjaci vec Srbi i zato piju,jedu svinjsko i sl..stara srpska prica,svi na ovim prostorima su srbi.....to je projekat snimljen od strane ljudi koji razmisljaju kao jedan Kusturica,i s tim je sve receno po pitanju te serije...

VL
YU
yututu
16:10 22.02.2013.

Evo prilike za turce da ulažu na balkan u izgradnjuDŽamija po srbiYU, bosnu, makedoniYU, kosova, albaniYU, bugarsku, rumuniYU, da povrate svoje Pašaluke....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.