Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Turska je sagradila 17.000 džamija i ni jednu novu školu

Predvodnik- Premijer Erdogan već neko vrijeme pokušava Tursku profilirati kao vodeću muslimansku zemlju Bliskog istoka.
22. veljače 2013. u 11:49 36 komentara 187 prikaza
Recep Erdogan
Foto: DPA/PIXSELL

Da je Turska sada već kilometrima daleko od sekularne države kakvu je zamišljao Kemal Atatürk i čiji je ustav od upletanja vjere desetljećima branila vojska, pokazao je i jučer objavljeni podatak. Za posljednjih deset godina vladavine premijera Recepa Erdoğana u Turskoj nije sagrađena ni jedna škola, no zato je podignuto 17.000 novih džamija!

– Prema posljednjim podacima, u Turskoj je danas 36 tisuća javnih škola, koliko ih je bilo i kad je Erdoğan došao na vlast. Broj džamija zato je narastao sa 76 na 93 tisuće – objavio je turski list Milliyet rezultate novog popisa javnih ustanova.

Džamije su vojarne

Premijer Erdoğan, lider islamističke Stranke pravde i razvoja, jedan je od najpopularnijih političara u zemlji, a još 1998., samo četiri godine prije nego što je došao na vlast, osuđen je na zatvorsku kaznu. I to zbog džamija, preciznije, zbog govora koji je sud okvalificirao širenjem religijske mržnje.

– Džamije su naše vojarne, kupole su naši štitovi, minareti su naše bajunete, a vjernici su naša vojska – ustvrdio je u govoru tadašnji oporbenjak Erdoğan i završio iza rešetaka.

Ipak, situacija je danas dijametralno suprotna. Islamizam već godinama buja u Turskoj, a očita je Erdoğanova namjera Tursku pretvoriti u lidera muslimanskih zemalja Bliskog istoka i preuzeti poziciju koju je donedavno držao Egipat.

Sekularna opozicija u Turskoj sve je tiša, a nakon objave podataka o gradnji džamija, prosvjedovali su da je Erdoğan reislamizirao zemlju gotovo do iste mjere kakva je bila u trenutku raspada Otomanskog Carstva. Prema njihovim tvrdnjama, Erdoğan ima tajni plan uvođenja islamizma u sve pore javnog života, a pritom se pozivaju na nedavno objavljenu Erdoğanovu najavu skorašnje gradnje megadžamije koja će se, kako najavljuje Erdoğan, vidjeti sa svakog dijela Bospora.

Odstupanje od tradicije

– Na žalost, u svemu se ovome vidi koliko današnja Turska odstupa od tradicije Kemala Atatürka. Turska je uvijek u prošlosti ulagala velike napore u obrazovanje, slala je svoje studente na školovanje u inozemstvo, ali sada gradnja džamija ima prvenstvo. Istovremeno, zemlja ima problema sa slabo obrazovanim stanovništva, a ulaganje u obrazovanje nije proces koji je završio s odlaskom kemalista s vlasti. Ipak, sada je u Turskoj očito bitnije graditi džamije nego škole. Ima tu i dio promišljene politike jer se procjenjuje da je oko 40 posto stanovništva sekularno, dok je ostatak naklonjen islamu – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina.

I dok sekularna oporba prosvjeduje zbog zapuštanja škola i obrazovanja, Erdoğan ide dalje. Ponudio je naime Grcima da će i u Ateni sagraditi džamiju.

>>Erdogan ponovno stavio veto na suradnju Izraela s NATO-om

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar EU afrodita
  EU afrodita:

  Turska o EU može samo sanjati.

 • Avatar malilimun
  malilimun:

  samo neka ne dolaze k nama. nek "đamijaju" dok im zubi ne utrnu banda fanatika i lopova, čeliskan & co

 • xaron:

  Ma Turska je napredna drzava, samo sto je tamo stalni rat Turaka sunita protiv Kurda, dok se Turci shiiti ( kao najpametniji u drzavi ) drze po strani. Ukratko drzava je etnicki i vjerski podijeljena, sa tim da shiiti jedini ... prikaži još!ni vuku drzavu naprijed, I svi ti uspjesi su njihova zasluga.