Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovana Božja stranka

Hrabra turska vučica krenula u rušenje sultana Erdoğana

Meral Aksener
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
27.10.2017.
u 08:52

Je li bivša ministrica unutanjih poslova Meral Akşener nova zvijezda na turskom političkom nebu i može li pobijediti Erdoğana

Kao što je prije tri mjeseca i najavila bivša turska ministrica unutarnjih poslova Meral Akşener (61), osnovala je vlastitu Božju stranku (IYI) i pokrenula misiju rušenja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Akşener je u Turskoj poznata pod nadimkom Vučica (Asena), koji je stekla svojim hrabrim i beskompromisnim stavovima tijekom političke karijere. Da se ne boji borbe, pokazala je kada se 1997. suprotstavila vođama vojne pobune koji su željeli preuzeti vlast u Turskoj. Kada su je nekoliko godina poslije pitali zašto je to učinila i zar je nije bilo strah, Akşener je samo kratko rekla kako je učinila ono što se od nje očekivalo i što je bila njezina dužnost. Njezine današnje pristaše nadaju se da bi se na isti način mogla suprotstaviti Erdoğanu i njegovoj apsolutističkoj, sultanskoj vladavini.

Meral Aksener
1/9

Isključena iz stranke

Meral Akşener rođena je u Gündoğduu u pokrajini Kocaeli, a roditelji Tahir Omer i Siddika muslimani su podrijetlom iz Grčke. Već u studentskim danima pokazivala je snažne nacionalističke stavove, a u politiku je ušla 1994. godine kada je izabrana u parlament na listi stranke Nacionalistički pokret (MHP), a na mjestu ministrice policije bila je od 1996. do 1997. godine.

Osim što je cijelo vrijeme kritizirala Erdoğana i njegov način vođenja Turske, s grupom istomišljenika pobunila se i protiv vodstva MHP-a i njena lidera Devleta Bahcelija, čija je podrška pomogla Erdoğanu da ostvari tijesnu pobjedu na referendumu na kojem su proširene njegove ovlasti. No, puč u stranci bio je neuspješan pa su pobunjenici na čelu s Akşener isključeni iz stranke.

Jedina prava protivnica

Sada je Meral odlučila krenuti ispočetka i s vlastitom strankom krenuti u borbu s Erdoğanom, a mnogi je smatraju jedinim pravim konkurentom na predsjedničkim izborima 2019. godine. – Turska i njen narod umorni su, država slabi i javni poredak se urušava. Nema drugog puta osim promjene političke atmosfere. Mi smo izlaz, vi ste izlaz. Taj je put turski narod od 80 milijuna ljudi. Naš narod je jasno poručio kako želi novu vladu – izjavila je Akşener na osnivanju Božje stranke.

Zanimljivo je kako je Akşener dobila i podršku, doduše malenu, petero parlamentarnih zastupnika Erdoğanova AK-a, a pridružili su joj se i brojni nezadovoljnici iz drugih turskih stranaka, sekularnih i nacionalističkih udruga. – Sigurna sam da Erdoğan više ne spava mirno, i da sam ga barem malo izbacila iz komforne situacije u kojoj je dosad bio – kazala je Meral.

Inače Turska je jučer oslobodila Petera Steudtnera, njemačkog aktivista za ljudska prava, što je u Berlinu ocijenjeno kao znak poboljšanja odnosa između dviju saveznica NATO-a.

Pogledajte i VIDEO: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 2

BA
barbika1
12:39 27.10.2017.

Jura hoces rec, pojest ce je mrak, kao sto je Tito, z svoje vrijeme radio

DU
Deleted user
09:43 27.10.2017.

Jesenti milu bigulicu, pojest će ju mrak i prije nego što shvati što joj se dogodilo. Ima "sultan" Redžo načina i sredstava za to, kao i prijatelj mu "car" Volođa. Ista je to škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije