Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Turizam za osobe s invaliditetom

Turizam za osobe s invaliditetom
Shutterstock
29.11.2020.
u 08:00

Osječko-baranjska županija provodi EU projekt koji je usmjeren na promicanje turizma prilagođenog za osobe s invaliditetom

U cilju osnaživanja, rasta i razvoja turizma Osječko-baranjska županija poduzima odgovarajuće mjere osiguravanja pristupačnosti osobama s invaliditetom, izgradnjom okruženja, prijevozom, informacijama i komunikacijama, uključujući informacijske i komunikacijske tehnologije i sustave, kao i drugim uslugama i prostorima otvorenim i namijenjenim javnosti, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima, na ravnopravnoj osnovi, kako bi osobama s invaliditetom osigurale život neovisan o tuđoj pomoći i potpuno sudjelovanje u svim područjima života. Ove mjere uključuju identifikaciju i uklanjanje prepreka i barijera pristupačnosti turističke ponude i turističkih sadržaja.

Slijedom istoga, a kako bi se osobama s invaliditetom osiguralo ravnopravno uživanje ili korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda na izjednačenoj osnovi s drugima,  Osječko-baranjska županija zajedno sa svojim partnerom iz Mađarske, Županijom Baranya, te pridruženim partnerima Pravobraniteljom za osobe s invaliditetom Područnog ureda Osijek te Odjelom Ministarstva ljudskih potencijala iz Mađarske, provodi EU projekt koji je usmjeren na promicanje pristupačnog turizma, odnosno turizma prilagođenog za osobe s invaliditetom "ADOBE – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS".

U okviru projekta provest će se anketa i istraživanje među 100 pružatelja turističkih proizvoda i usluga u Osječko-baranjskoj županiji o njihovoj pristupačnosti osobama s invaliditetom. Na temelju istog istraživanja, izradit će se studija s fotodokumentacijom, procjenama i preporukama. Također, u okviru projekta će se napraviti prilagođena mobilna aplikacija i web stranica s popisom pregledanih turističkih proizvoda i usluga, kako bi se na taj način turistička ponuda učinila još pristupačnijom osobama s invaliditetom. Nadalje, u okviru projekta nabavit će se i oprema koja uvelike pomaže osobama s invaliditetom, te će je takve osobe moći iznajmiti putem mobilne aplikacije.

Cilj samog projekta, kao i jedan od strateških pravaca razvoja turizma Osječko-baranjske županije je promicanje regije kao turističke destinacije i za osobe s invaliditetom i poteškoćama, povećanje broja turista s poteškoćama i uspostavljanje uvjeta za pristupačni turizam. Ovim projektom želi se olakšati pristup osobama s poteškoćama prirodnim i kulturnim resursima, rutama, mogućnostima aktivnog turizma i lokalnoj baštini regije, koje su u mnogim slučajevima poput prirodnih znamenitosti, posebno teške za osobe s invaliditetom.

Ciljane skupine na koje je projekt usmjeren su prije svega osobe i djeca s invaliditetom, odnosno poteškoćama i osobe starijih dobnih skupina. Kada je riječ o osobama s poteškoćama koje su ciljana skupina u projektu treba napomenuti da nije riječ samo o osobama s tjelesnim invaliditetom, nego se misli na svaku vrstu fizičke ili mentalne poteškoće, koje mogu ometati osobu da uživa u prirodnim i kulturnim znamenitostima. Neposredna ciljna skupina su turističke organizacije i pružatelji turističkih usluga.

Osobe s invaliditetom najveća su manjinska skupina u svijetu te ću čini više od milijardu ljudi (otprilike 15% svjetske populacije), u RH je 500 000  tj. oko 12% osoba s invaliditetom (OSI) od ukupnog stanovništva.

Od ukupnog broja osoba s invaliditetom: 300 milijuna osoba s invaliditetom putuje učestalo; 30 milijuna osoba s invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica putuje učestalo;  783 milijuna putovanja osoba s potrebama za dodatnom pristupačnošću; 18 milijuna dolazaka stranih turista s invaliditetom; ostvaruje se 352 milijarde eura izravnog bruto prometa / 786 milijardi eura potaknutog doprinosa, uključujući faktor umnožavanja tj. broj pratitelja putnika osobe s invaliditetom.

Konstantno raste broj osoba s invaliditetom i u pravilu putuju u pratnji barem jedne osobe i/ili cijele obitelji, duže ostaju (više noćenja) u destinaciji, vjerniji su gosti, a putuju često i izvan sezone i tijekom cijele godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije