Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje špica sezone

Na Jadranu, mjesec dana ranije nego ikad, počinje špica

turizam, turisti
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
22.06.2017.
u 14:00

Ne želim podcjenjivati odlične ovogodišnje rezultate, ali valja već sada razmišljati o tome da nas dogodine sličan scenarij očekuje u lipnju i trebalo bi se bolje pripremiti nego što smo to napravili sada za svibanj – upozorava Ognjenović

Na Jadranu je sve svakim danom sve više gostiju, već uoči posljednjeg vikenda bio je pun zamalo svaki drugi krevet i špica sezone ove godine počinje ranije nego ikada. Lipanj od prvog dana protječe u velikih plusevima prema lani, za prvih petnaest dana domaćini su ugostili čak 1,2 milijuna turista i gotovo 400.000 više nego u istom razdoblju lani.

S 5,4 milijuna noćenja u tom mjesecu, pak, lanjske su brojke nadmašene za okruglih 50 posto. U petak uoči ovog vikenda, pak, u Hrvatskoj je već bilo nešto više od 420.000 turista.

- Špica sezone je počela, i to praktički mjesec dana ranije nego lani - reći će iskusni turistički radnik Selimir Ognjenović iz njemačkog  turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours.

- Jadran će biti pun sve do potkraj rujna, ali sve to manje-više znamo još od početka godina. Kao što je rekao jedan naš hotelijer; tko će ove godine imati problema s punjenjem kapaciteta, bolje da promijeni zanimanje. Znali smo, međutim, i da će zbog rasporeda blagdana te početka školskih praznika sa svibnjom biti problema, a to se s tropostotnim minusom i potvrdilo.

Nismo ništa poduzeli da iskoristimo veliku potražnju i u tom mjesecu masovnije privučemo obitelji koje nemaju školsku djecu, srednju dob, one koji žele aktivan odmor itd. Ne želim podcjenjivati odlične ovogodišnje rezultate, ali valja već sada razmišljati o tome da nas dogodine sličan scenarij očekuje u lipnju i trebalo bi se bolje pripremiti nego što smo to
napravili sada za svibanj – upozorava Ognjenović.

Za drijemanje na lovorikama definitivno nema mjesta. Za dobre rezultate sigurno su zaslužni domaći turistički radnici i marketinške kampanje nacionalne turističke organizacije, ali nitko ne može osporiti da vanjske okolnosti itekako idu na ruku domaćem turizmu i da će tome jednom doći kraj. U sve projekcije već danas valja ugraditi trenutak kad će se Turska,
Egipat, Tunis u velikom stilu vratiti u igru
. Procjenjuje se da do toga još ima dvije, tri sezone, ali Hrvatska do tada neće uzimati svoj maksimum ako i dalje dopusti da joj se potkradaju mjeseci s minusima, famozne rupe u sezoni.

- To je istina, imamo mi još za raditi na našem turizmu, ali ne ide to preko noći. Uvijek ćemo ovisiti o rasporedu praznika i drugim okolnostima u zemljama odakle nam gosti dolaze, ali i o vremenskim prilikama. Samo je pitanje u kojoj mjeri. No, sjetite se. prije samo nekoliko godina još smo se mučili i sa srpanjskom rupom. Dakle, stvari se ipak pomiču prema boljem
- konstatira Boris Žgomba iz turističke kompanije Uniline i član Turističkog vijeća HTZ-a, koji procjenjuje da će se predsezonski plusevi istopiti i da bi sezona u konačnici od lanjske mogla biti bolja za pet do maksimalno deset posto.

Prema tom scenariju turista će u 2017. biti između 800.000 i 1,6 milijuna više nego lani, a noćenja četiri do devet milijuna više. Prema eVistoru lani je, naime, registrirano 16,3 milijuna turista i nešto više od 90 milijuna nočenja. Na kraju se, međutim, ipak broje samo novci, a prema ministru Gariju Cappelliju ovogodišnja će sezona biti bitno izdašnija od lanjske s 8,6 mlijardi eura prihoda od stranih gostiju. Procjenjuje da 2017. strani turisti u Hrvatskoj ostaviti čak 800 milijuna eura više nego lani, čime će devizni turistički prihod napokon premašiti devet milijardi eura.

1. Dubrovnik: 80.200 turista
2. Zagreb: 68.000 turista,
3. Rovinj 51.000 turista
4. Poreč: 48.000 turista
5. Split: 44.200 turista
6. Umag: 39.000 turista
7. Medulin: 32.400 turista
8. Zadar: 32.200 turista
9. Pula: 36.100 turista
10. Opatija: 25.200 turista

4,2 milijuna turista ugostili su hrvatski domaćini od početka godine do polovice lipnja,
prema eVistoru gostiju je 22 posto više nego lani u istom razdoblju



Komentara 1

NM
nemirno more
18:46 22.06.2017.

Medulin:prije dva dana duz cijele plaze nigdje ne mozes pronaci kosaricu ili kantu za otpatke(smece)...vjerovatno se ceka mjesec rujan da guzve prodju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije