Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za devet mjeseci

Turističkih noćenja samo tri posto manje nego 2019., u rujnu mali plus

Rovinj, jedno od omiljenih turističkih odredišta u Istri
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
06.10.2022.
u 22:02

Poziciju broja jedan utvrdili su tradicionalno najbrojniji njemački gosti, koji su za devet mjeseci ostvarili 24 milijuna noćenja

Hrvatsku je od početka godine do kraja rujna posjetilo 17,2 milijuna turista, koji su ostvarili 99,7 milijuna noćenja. Očekivano, rezultati su znatno bolji nego lanjske sezone, točnije 37 i 24 posto, ali za pretpandemijskom 2019., ujedno i najboljom turističkom godinom, zaostaju osam posto u broju dolazaka te gotovo zanemarivih tri posto u noćenjima.

Devetomjesečno razdoblje najviše je noćenja, pritom, donijelo Istri – 28,5 milijuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s 18,6 milijuna noćenja, Primorsko-goranska sa 17,5 milijuna te Zadarska (14,5 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (7,4 milijuna) i Šibensko-kninska županija (6,5 milijuna). Pojedinačno, sezona je bila najizdašnija za Rovinj, gdje su domaćini od početka godina upisali četiri milijuna noćenja, a slijede Dubrovnik s 3,4 milijuna, Poreč s 3,3 milijuna, Medulin s 2,9 milijuna i Split s 2,8 milijuna noćenja.

Poziciju broja jedan utvrdili su tradicionalno najbrojniji njemački gosti, koji su za devet mjeseci ostvarili 24 milijuna noćenja. Kolika je njihova važnost za domaći turizam govori podatak prema kojem su sljedeći na listi Slovenci s više nego upola manje noćenja, točnije s 9,7 milijuna.

Sam rujan je, pak, protekao bolje od prosjeka za prvih devet ovogodišnjih mjeseci. S 2,2 milijuna turista i 12,8 milijuna noćenja, zaostatak u broju gostiju tijekom tog mjeseca iznosi pet posto, dok je noćenja bilo jedan posto više nego u rujnu rekordne 2019. Nijemci su, inače, i u tom mjesecu ostali na vodećoj poziciji, a nije se promijenila ni rang-lista naših najturističkijih jadranskih regija. Brojem noćenja i u tom prvom posezonskom mjesecu prednjačili su Istra, Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner, a gledano po destinacijama Rovinj, Dubrovnik i Poreč.

VIDEO Stanovnici Neuma ogorčeni: 'Turisti na plaži koriste šampone, to je katastrofa! Ubijaju nam more'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije