Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijave od 7. studenog

Za privatne projekte u turizmu bespovratno najviše 50 milijuna kuna, za javne 130

Zagreb: Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dala je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
06.10.2022.
u 15:36

Projekti bi trebali biti ugovoreni do ljeta iduće godine, a završeni do sredine 2025.

Turizam je korak bliže 2,2 milijarde bespovratnih kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Jučer su objavljeni javni pozivi za Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika, za što je namijenjeno 1,25 milijardi kuna te za Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju kroz ulaganja u turističke proizvode visoke dodane vrijednosti, za što je rezervirano 930 milijuna.

– Ponosna sam da smo došli do ove faze, put je bio vrlo zahtjevan i to je ogroman uspjeh, ali i zalog za ostvarenje ciljeva iz naše Strategije razvoja održivog turizma koja će biti usvojena ove godine. Krenuli smo s pozicije gdje nije bilo predviđeno financiranje turizma na obali, ni ljetnog turizma, a došli smo do toga da nam je na raspolaganju bespovratnih 930 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu i čak 1,25 milijardi kuna za ulaganje u privatnu turističku infrastrukturu, i to i na kontinentu i na obali – kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Najveći pojedinačni iznos za privatni sektor je 50 milijuna kuna, a za javni maksimalnih 130 milijuna, predviđenih za infrastrukturu lječilišnog turizma. Prijavitelji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenog do 3. veljače iduće godine, pa svi imaju još tridesetak dana da se detaljno upoznaju s dokumentacijom i raspitaju oko nejasnoća. Projekti bi trebali biti ugovoreni do ljeta iduće godine, a završeni do sredine 2025. Ankete Ministarstva turizma pokazale su, inače, da je u javnom sektoru spremno projekata, koji bi mogli konkurirati, u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna, a u privatnom sektoru od čak 11,5 milijardi. Projekti detektirani kroz anketu pritom, neće imati prednost. Kako bi se postigla maksimalna konkurentnost, ističe ministrica, bespovratna sredstva iz oba poziva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka u modalitetu privremenog Poziva.

Foto: Hrvatske Šume

Struka s nestrpljenjem očekuje taj novac, a direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da će on potaknuti investicije nužne za podizanje turističke konkurentnosti.

– Prvi put će sektoru koristiti važniji bespovratni iznosi te zahvaljujemo Vladi, resornom ministarstvu i ministrici što su to omogućili u složenom pregovaračkom procesu na razini EU – kaže Ostojić.

Turistička analitičarka dr. Sanja Čižmar vjeruje da će bespovratne 2,2 milijarde kuna poslužiti za osnaživanja suvremenih globalnih trendova u našem turizmu. To više što, kaže, ima najveću sezonalnost na Mediteranu, turistički promet koncentriran na obali i prekomjerni turizam u mnogim destinacijama.

– Sredstva predviđena za turizam nisu previše izdašna uzimajući u obzir udjel turizma u nacionalnom gospodarstvu, ali su svakako potrebna i dobrodošla. Omogućit će tzv. točkasta unapređenja. Svrha i nije linearna potpora sektoru, već unaprijediti konkurentnost onih dijelova koji prepoznaju važnost predstojećih procesa – komentira dr. Čižmar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije