Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik UNWTO-a:

Turistička iskustva Hrvatske uzor su ostalima u svijetu

Otvorenje 64. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
29.05.2019.
u 22:30

Premijer Andrej Plenković podsjetio je, otvarajući skup na kojem se okupio rekordan broj predstavnika iz 44 zemlje, da turizam predstavlja 20 posto hrvatskoga BDP-a te da je naša zemlja prošle godine ostvarila 12 milijardi eura prihoda od turizma, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i više od 106 milijuna noćenja

Europa je najposjećeniji dio svijeta, turizam joj je itekako važan, a ovaj sastanak održavamo u zemlji uspješnog turizma. Sto posto sam siguran da će i nadolazeće godine biti turistički jednako uspješne za Hrvatsku, koja je u proteklih 20 godina postigla iznimne rezultate. I to ne samo u turizmu. Smatram da iskustva Hrvatske, koja je već sada u turističkom smislu po mnogočemu uzor mnogima u svijetu, mogu biti vrlo korisna za druge zemlje. Sastanak u Zagrebu odlična je prilika da zajednički radimo na rješenjima i razgovaramo o izazovima koji su pred nama – kazao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili na otvorenju 64. sastanka europske Komisije UNWTO-a u Zagrebu.

Ravnoteža među regijama

Premijer Andrej Plenković podsjetio je, otvarajući skup na kojem se okupio rekordan broj predstavnika iz 44 zemlje, da turizam predstavlja 20 posto hrvatskoga BDP-a te da je naša zemlja prošle godine ostvarila 12 milijardi eura prihoda od turizma, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i više od 106 milijuna noćenja.

– Uz kontinuirano ulaganje u turistički sektor, podigli smo razinu usluge, a uz konkurentnost hrvatske obale, u zadnjih nekoliko godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam. Uz gradove koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine, mnoge su destinacije na obali postale još popularnije, ali Hrvatska želi predstaviti i brojna druga bogatstva iz svih krajeva zemlje. Stoga, uz razvoj održiva turizma, želimo naći prostor za jačanje kontinentalnog turizma i spojiti sve ono što Hrvatska nudi, bogatstvo kulturne i prirodne baštine te raznoliku i kvalitetnu uslugu. Dogodine ćemo tako upravo u Slavoniji održati sljedeći najveći godišnji turistički skup, Dane hrvatskog turizma, koji će uključivati prigodne manifestacije u pet slavonskih županija s ciljem postizanja ravnoteže između hrvatskih regija – poručio je predsjednik Vlade Plenković, koji je najavio i otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Madridu, gdje i UNWTO ima sjedište.

Strategija za 10 godina

Ministar Gari Cappelli kazao je da Hrvatska članstvom u UNWTO-u ima mogućnost pridonijeti razvoju odgovornog, održivog i prihvatljivog turizma u globalnim okvirima te da je održavanje sastanka u Zagrebu još jedna prilika da se kvalitetno predstavimo i nastavimo jačati svoju poziciju na svjetskoj sceni. I to ne samo kao turistička destinacija, već i kao predvodnik svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma. Ministar Cappelli otkrio je i da je dogovoreno da se u prvoj polovici 2020., kad Hrvatska bude predsjedala EU, uz podršku UNWTO-a održi sastanak na ministarskoj razini na kojem će hrvatska strana biti jedan od glavnih promotora održiva turizma.

– Plan je da tada predstavimo i novu strategiju razvoja turizma za razdoblje od 10 godina – rekao je Cappelli i procijenio da ćemo u prvih šest mjeseci imati četiri-pet posto više turista nego lani. – Srpanj i kolovoz bit će kao lani, a od hotelijera i partnera stižu dobre najave za rujan i listopad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije