Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKA VILA DALMACIJA

Elitna Titova vila propada, branitelji moraju van: Tu je bio Churchill, Tuđman sjedio s Miloševićem

02.03.2023.
u 12:27

Hoće li nekadašnja Titova vila na Marjanu biti otvorena za javnost, hoće li zid kojim je odvojena od ostalog dijela obale biti srušen, a plaža i park oko vile otvoreni, iz Grada Splita nam nisu odgovorili. Elitna vila sagrađena je 1914. godine kao pansion s 41 sobom, a prvi vlasnik bio je Frane Schiller. Legenda kaže da ju je Schiller izgubio na kocki krajem 20-ih godina prošlog stoljeća, ali ju je nastavio voditi do smrti 1931. godine za novog vlasnika Ivana Petra Sabioncella, povratnika iz Južne Amerike. Tridesetih godina nosila je naziv pansion Split. Do vile su vozile kočije ili se do nje stizalo brodom. U istočnom krilu vile od 1927. do 1930. bio je privremeno smješten Oceanografski institut, a početkom 30-ih godina vila je obnovljena za boravak kraljice Marije Karađorđević i sinova. 1947. godine kompleks vile, pratećih zgrada i zemljišta koji se pružaju na 18 hektara konfisciran je kao jedna od Titovih vila te je od tada pa sve do raspada Jugoslavije bio pod stalnim nadzorom vojske. Tito u vili nije često boravio, ali i na njezinoj terasi ugostio je Winstona Churchilla i Indiru Gandhi.

Komentara 11

GA
Gajger
13:27 02.03.2023.

Prvi dio naslova nema nikakve veze s drugim djelom, ali nužno je na neki način povezati Tuđmana s Miloševićem implicirajući uobičajene velikosrpske teze o dogovorenom ratu.

DU
Deleted user
14:11 02.03.2023.

Po čemu je ta kuća Titova, ne razumijem ?

Avatar trabanti
trabanti
13:33 02.03.2023.

Tko je Titu dao tu vilu? Ili ju je on ukrao od naroda kao i sve drugo što je posjedovao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije