Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčka traži saveznike

Tsipras i Faymann u Beču postali novi najbolji prijatelji

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
09.02.2015.
u 16:10

Grčki premijer posebno se je zanimao za gospodarski i socijalni sustav Austrije te izuzetno uspješni austrijski model zapošljavanja mladih

Nakon gotovo dvosatnog razgovora ''u četiri oka“, austrijski savezni kancelar Werner Faymann i njegov gost, grčki premijer Alexis Tsipras, najavili su u ponedjeljak na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Beču, stroži postupak protiv utajivača poreza, i to zajednički na EU razini.

– Utaja poreza nije samo grčka, nego i europska tema, za koju treba iznaći rješenje – rekao je Tsipras. Faymann je ustvrdio kako ''utaja poreza nije kavalirski čin“. Između ostalog, izjasnio se je za pojačanu razmjenu podataka, kako bi se spriječile prijevare, primjerice, kod povratka poreza na dodatnu vrijednost. Uz zajedničku borbu protiv zloupotreba u poreznim sustavima, Faymann i Tsipras su razgovarali i o gospodarskim i financijskim (ne)prilikama u Grčkoj, te o unapređenju austrijsko-grčkih bilateralnih odnosa.

Grčki premijer posebno se je zanimao za gospodarski i socijalni sustav Austrije te izuzetno uspješni austrijski model zapošljavanja mladih. Austrijski kancelar je rekao da ''sve zemlje koje su sada u eurozoni, tamo bi trebale biti i sljedećih godina“, istaknuvši kako može postojati samo jedan cilj, a to je ''Grčku zadržati u eurozoni“.

– U Werneru Faymannu našao sam novog prijatelja – ustvrdio je Tsipras, pozvavši ga u uzvratni posjet Ateni. Dvojica predsjednika vlada bili su jedinstvenog mišljenja da ''put iz krize može biti jedino zajednički“.

Faymann je rekao kako će to biti ''teška borba“, pojasnivši kako se nada ''zajedničkom rješenju unutar danih Okvirnih uvjeta“. Grčki je premijer izrazio nadu u postizanje dogovora između Grčke i EU, što se tiče grčkih financijskih teškoća. Vezano uz ukrajinsku krizu, Tsipras je rekao ''kako se nada miru u Ukrajini“. Austrijski mediji navode kako je Tsipras navratio u Beč u potrazi za saveznicama unutar EU. Kancelar Faymann uoči posjeta Tsiprasa ponovio je da je protiv otpisivanja duga Ateni, no da podržava razgovore o financijsko-tehničkim uvjetima vezano uz kredit, kako bi Grčka dobila veći manevarski prostor s ciljem izlaska iz krize.

Uoči sastanka Faymann-Tsipras, austrijski narodnjaci (ÖVP), koji su partner Faymannovih socijaldemokrata (SPÖ) u vladajućoj koaliciji Austrije, oštro su kritizirali austrijskog saveznog kancelara, istaknuvši kako je ''SPÖ-ovo odobravanje zahtjeva krajnje lijeve grčke Syrize, neodgovorno prema austrijskim poreznim obveznicima i slabljenje EU, kao pravne zajednice“.

U okvira EU pomoći Grčkoj, Austrija je u vidu kreditnih jamčevina izdvojila između osam i devet milijardi eura. Tsiprasa je ispred austrijskog Saveznog kancelarstva dočekalo stotinjak simpatizera, predstavnika grčke zajednice u Beču, protivnika globalizacije iz redova Attaca i austrijske socijalističke mladeži. Mediji navode kako su Tsipras i Faymann u Beču postali ''novi najbolji prijatelji“.

>>Tsipras stigao u Beč na razgovor s Faymannom

>>Uvođenjem drahme Tsipras bi Grčku bacio u novu katastrofu

Komentara 13

PE
peugeot
17:24 09.02.2015.

@radiomilevabeograd : na zalost Vasa dijagnoza je tacna ! U kojim god krajevima bivse Jugoslavije vladase Osmanlije nista dobroga nisu donijeli niti za sobom ostavili ! Ne zaboravite, Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH, nisu stenjali pod zulumom turskim pet minuta, pet sati, pet dana, pet godina, nego - 500 godina ! Petsto godina maltretiranja i mongolskog ispiranja mozga ! Otud problem u mentalitetu, radnim (ne) navikama, sistemu "petljaj-ukradi", zabusavaj na poslu ("okuke"), javasluk, grdan problem sa disciplinom, sistem "lako cemo", obecaj pa slazi... mali milion stvari naslijedjenih od Osmanlija. I sta su Turci nakon petsto godina (hej, 500 godina, nije sala !) sta su realno, u tragovima, ostavili tim ugnjetavanim i napacenim narodima ? Kamene mostove ne zbog ljudi nego da bi njihova konjica nesmocena mogla u daljem osvajanju preci na drugu stranu. Da i kolezete su Turci iza sebe ostavili. Klozete - cucavce. A dotle je Dalmaciji Venecijanska Republika ostavila sve same arhitektonske dragulje. Pa ti sad vidi.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:16 10.02.2015.

Grčka je u EU i Eurozonu ušla britanskom naklonošću i pomoću falsificiranih financijskih dokumenata. Desetke godina nakon toga redovito je Grčka slala godišnje financijske izvještaje također falsificirajući ih. Izmjenjivale su se dvije struje, Nova demokracija kao desnica (obitelj Karamanlis) i PASOK kao ljevica (obitelj Papandreu). Osnovni grčki problem je ne prijavljivanje i izbjegavanje poreza kao i nikakva naplata utvrđenih poreza. Drugi problem je dogovor stranaka o ne otpuštanju osoba zaposlenih u državnoj administraciji a zatim i radna učinkovitost koja je negdje na dnu europskih brojaka. Kako sada izgleda, nova grčka vlast će neodgovorno prekinuti dio tradicionalnih međudržavnih veza i uspostaviti nove. Zatim pokušat će ucjenom cijele Europe i strahom od pukotina u europskom sustavu pokušati "nažicati" puste milijarde. I očito nema nikakvu volju za reformama, novac bi i dalje željeli od europskih poreznih obveznika a svoje porezne obveznike ne bi dirali. Rezultat će biti vrlo skora nemogućnost plaćanja dugova, navala građana na banke i izvlačenje novca iz grčkih banaka, prestanak stranih investicija i prisilan izgon iz Eurozone. Prelazak na drahmu bit će praćen velikom inflacijom, socijalnim nemirima i uličnim demonstracijama. To će otjerati turiste i do kraja godine ogromnim socijalnim i društvenim kolapsom. "Prijatelji" iz Traterale će ponuditi otkup grčkog tla, za početak otoka, u privatne svrhe i u bescjenje ili najam na 99 godina, također u bescjenje. Grci će postati poniženo roblje za usluge, školovani će pobjeći u SAD ili Europu, desetljeće recesije i nemira, slike gradova kao u Detroitu. Tek kada deseci otoka i tisuće hektara zemljišta budu u rukama stranaca napravit će se ekonomska konferencija, dovesti vlast sklona Triaterali (poput Hrvatske, recimo), sve banke, elektroprivreda, telekomunikacije, mediji i veliki turistički lanci postat će vlasništvo stranaca, a Grci njihovi konobari, recepcionari, kuhari, sobarice, osoblje za zabavu.

DU
Deleted user
17:03 09.02.2015.

Grčki premijer posebno se je zanimao za gospodarski i socijalni sustav Austrije te izuzetno uspješni austrijski model zapošljavanja mladih...... Pitam se da li je itko od naših ministara napravio nešto slično.Mrsić,Varga,pa i Josipović... Ili niti jedan nije imao vremena zbogg regionskih tema. Glavno da imamo naTV program u kojem nas informiraju o izložbi u Nišu,otvaranju ceste u Kumanovu ili prosvjedu u Prištini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije