Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trumpovo 1. poluvrijeme – laži, obmane i uvrede

Američki predsjednik obilježio je jučer dvije godine otkako vodi najmoćniju državu svijeta.
21. siječnja 2019. u 11:45 10 komentara 491 prikaza
Trump
Foto: Reuters

Prije točno dvije godine Donald Trump postao je novi američki predsjednik. Prije točno 10 godina prvi je put na čelo SAD-a došao Afroamerikanac Barack Obama. Trump je u ove dvije godine učinio sve da zasjeni Obamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Hod žena Druga obljetnica otpora Tisuće prosvjednica u SAD-u za zaštitu ženskih prava

Putin kao Damoklov mač

Čudne su bile i prisege dvojice predsjednika na stepenicama Capitol Hilla. Očito je bilo i na temelju objavljenih slika i snimaka da je na Obaminoj prisegi bilo više ljudi nego na Trumpovoj, ali to nije omelo novog stanara Bijele kuće da kaže kako je njegova bila praćenija i veličanstvenija.

Trump je zapravo beskrupulozni trgovac. Njegov je proizvod najbolji na svijetu i točka. Tko iznese sumnju u njegov proizvod, postaje neprijateljem američkog naroda, američke države, pa i cijelog svijeta. Ne samo u predizbornoj kampanji, nego i od prvog dana svoga predsjednikovanja Trump nije prezao pred iznošenjem lažnih informacija. Dapače, nastavio je s njima i u 2018. je srušio svoj rekord po lažima. Washington Post prenosi podatke svoga The Fact Checkera, koji vodi Glenn Kessler, prema kojima je Trump do 30. prosinca 2018. (710. dana predsjednikovanja) iznio ukupno 7645 laži i obmana. U prvih osam mjeseci predsjednikovanja Trump je iznio 1137 laži.

I na Twitteru je iznosio laži, ali premda mu se spočitava iznošenje neistinitih tvrdnji, Trump kao da to ne samo da ne prihvaća, već smatra svoju jedinom istinom.

Donald Trump i Kim Jong-un Nuklearno naoružanje Dogovoren novi sastanak Trumpa i Kim Jong Una

U svakom slučaju ušao je u povijest kao predsjednik s najduljim trajanjem blokade administracije (shutdown). Paraliza savezne administracije izazvana je jer Trump želi da u proračunu predvide 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Demokrati ne žele izglasovati u Kongresu izdvajanje sredstava za protuimigracijski zid pa im je Trump, opet kao trgovac, ponudio da će, budu li prihvatili njegov prijedlog, dati trogodišnju zaštitu djeci nelegalnih imigranata, tzv. dreamera, odnosno sanjara, kojih ima oko 800 tisuća. Demokrati su odbacili njegovu ponudu. SAD je sve podjeljeniji.

U 24 mjeseca Trump je uspio izazvati toliko političkih sukoba u zemlji i svijetu da će morati proći godine i godine za smirivanje uzburkanih voda. Zabranio je ulazak muslimanima u SAD, otvorio trgovinski rat s Kinom i Europom, prekinuo nuklearni sporazum s Iranom, povukao Ameriku iz Pariškog sporazuma o klimi… ali simbol njegove borbe protiv svih i svakoga je zid na granici s Meksikom. Podizanje zida najavio je u predizbornoj kampanji 2016., a svjestan je da će o tome hoće li u toj namjeri uspjeti umnogome ovisiti i njegov eventualni reizbor 2020. Kada bi se glasovalo sada, Trump vjerojatno ne bi bio izabran za predsjednika SAD-a.

Nad njime visi i Damoklov mač “Russiagate”. Koliko je umiješan o nelegalne odnose s Rusijom, s ruskim oligarsima, koliko su ruski hakeri utjecali na američke izbore, odnosno koliko je Kremlj uprljao kandidaturu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton itd. Možda najveću grešku prema vlastitoj administraciji Trump je učinio kada je glede Russiagatea kazao da vjeruje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Dakle, više vjeruje onome što je rekao Putin, bivši kagebeovac, nego riječima svoje, američke, tajne službe. Izjava kakvu si ne bi smio priuštiti ni šef neke banana-države, a kamoli najmoćnije.

Donald Trump Gospodarski forum Trump ne ide u Davos, šalje ministre Popmea, Rossa i Mnuchina

Opsjednut Obamom

Trumpova opsjednutost Obamom gotovo je atavistička. Još dok nije ni mislio postati predsjedničkim kandidatom Trump je kazao da je Obama musliman, a tijekom predizborne kampanje najavljivao je da će izmijeniti sve zakone svog prethodnika. Gotovo je ukinuo Obamacare, kako je nazvan zakon kojim se jamčila zdravstvena zaštita svim Amerikancima, koju je uveo Obama. Nakon što je prije točno 10 godina Obama prisegnuo s rukom na Bibliji, kazao je da prije 60 godina njegov otac nije bio poslužen u restoranu zbog boje kože, a, evo, sada je on kao Afroamerikanac predsjednik SAD-a. Trump je uspio i tu sliku vratiti unatrag.

Melania i Donald Trump

PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • morejeslano:

    Još malo i VL će ovakvim vrhunskim propagandnim lažima dobiti nagradu od cnn-a za novinarstvo. Kakvo prepisivanje gluposti, sramota !

  • LeandroZG:

    koliko je drzava bilo napadnuto pod Obamom, a koliko pod Trumpom?

  • Deleted user:

    Obama , nobelovac..za koje mirovne stvari je on to dobio??