Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trumpov dužnosnik zbog migranata mijenja tekst pjesme na Kipu slobode

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD.
13. kolovoza 2019. u 23:49 4 komentara 853 prikaza
Kip slobode
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Čelnik američke službe za imigraciju u utorak je izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode, simbola američke imigracijske povijesti kako bi opravdao posljednji potez Trumpove administracije za suzbijanjem nekih vrsta legalne imigracije. 

Donald Trump OZBILJNA PRIJETNJA Trump prijeti "ako treba" i napuštanjem Svjetske trgovinske organizacije

"Dajte mi vaše umorne i vaše siromašne koji mogu stajati na svojim vlastitim nogama i koji neće postati javni teret", rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja američke službe za državljanstvo i imigraciju, Ken Cuccinelli za National Public Radio (NPR). 

Ken Cuccinelli | Autor : Ron Sachs / CNP /DPA/PIXSELL Foto: Ron Sachs / CNP /DPA/PIXSELL

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD. 

"Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu", stihovi su originalne pjesme, 'Novi kolos' Emme Lazarus.

Cuccinelli je za NPR objašnjavao novi udar na legalne migrante u SAD-u koji ovise ili bi mogli ovisiti o socijalnoj pomoći, uključujući bonove za hranu i medicinsku skrb. Takvim imigrantima će se vjerojatno odbiti zahtjevi za državljanstvom. 

Donald Trump TWITTER Trump potvrdio raspoređivanje kineskih vojnika na granici s Hong Kongom

Nova mjera "javni teret" službeno će se objaviti u srijedu, a na snagu će stupiti u listopadu. Imigranti koji koriste državnu pomoć mogli bi je shvatiti kao napad na njih. 

Iako je prošlo već dugo vremena otkad je SAD promijenio svoju politiku širom otvorenih vrata na prijelazu u 20. stoljeće i nekoliko puta oštro udario po imigraciji, kip i pjesma ostaju ukorijenjeni u američkoj javnosti. 

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Nekad su se ljudi useljavali u razvijene zemlje da bi radili i prosperirali. Danas se useljavaju kako bi živjeli od tuđeg znoja na socijali, širili džihad i šerijat i ubijali "nevjernike". Uz Soroševo NGO financiranje.

  • Avatar Dumen
    Dumen:

    Zna se što se događa kad se brod pretovari sa putnicima.