Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA POLITIKA

Trumpov dužnosnik zbog migranata mijenja tekst pjesme na Kipu slobode

Kip slobode
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.08.2019.
u 23:49

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD.

Čelnik američke službe za imigraciju u utorak je izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode, simbola američke imigracijske povijesti kako bi opravdao posljednji potez Trumpove administracije za suzbijanjem nekih vrsta legalne imigracije. 

"Dajte mi vaše umorne i vaše siromašne koji mogu stajati na svojim vlastitim nogama i koji neće postati javni teret", rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja američke službe za državljanstvo i imigraciju, Ken Cuccinelli za National Public Radio (NPR). 

Foto: Ron Sachs / CNP /DPA/PIXSELL

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD. 

"Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu", stihovi su originalne pjesme, 'Novi kolos' Emme Lazarus.

Cuccinelli je za NPR objašnjavao novi udar na legalne migrante u SAD-u koji ovise ili bi mogli ovisiti o socijalnoj pomoći, uključujući bonove za hranu i medicinsku skrb. Takvim imigrantima će se vjerojatno odbiti zahtjevi za državljanstvom. 

Nova mjera "javni teret" službeno će se objaviti u srijedu, a na snagu će stupiti u listopadu. Imigranti koji koriste državnu pomoć mogli bi je shvatiti kao napad na njih. 

Iako je prošlo već dugo vremena otkad je SAD promijenio svoju politiku širom otvorenih vrata na prijelazu u 20. stoljeće i nekoliko puta oštro udario po imigraciji, kip i pjesma ostaju ukorijenjeni u američkoj javnosti. 

Komentara 4

Avatar dovidovic
dovidovic
00:26 14.08.2019.

Nekad su se ljudi useljavali u razvijene zemlje da bi radili i prosperirali. Danas se useljavaju kako bi živjeli od tuđeg znoja na socijali, širili džihad i šerijat i ubijali "nevjernike". Uz Soroševo NGO financiranje.

Avatar Dumen
Dumen
01:12 14.08.2019.

Zna se što se događa kad se brod pretovari sa putnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije