Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNA PRIJETNJA

Trump prijeti "ako treba" i napuštanjem Svjetske trgovinske organizacije

Donald Trump
Foto: Reuters
1/2
13.08.2019.
u 23:27

Trump nije prvi puta prijetio da će napustiti međunarodnu organizaciju koju je tijekom svoje predizborne kampanje ocijenio "zastarjelom".

Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio u utorak da će napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) koju oštro kritizira je prema njegovom mišljenju preferira Kinu na štetu Sjedinjenih Država.

"Napustit ćemo organizaciju ako treba", rekao je američki predsjednik djelatnicima jedne kemijske tvornice tvrtke Shell u Pennsylvaniji.

"Muče nas godinama i to se više nikada neće dogoditi", rekao je Trump.

Foto: Reuters/PIXSELL

Trump nije prvi puta prijetio da će napustiti međunarodnu organizaciju koju je tijekom svoje predizborne kampanje ocijenio "zastarjelom".

Prošlog ljeta je Trump ocijenio da WTO godinama "jako loše" tretira Sjedinjene Države i uvjeravao da će se, ukoliko se organizacije ne reformira,  Sjedinjene Države povući.

Krajem srpnja je zahtijevao reforme WTO i da više ne daju povlašteni tretman zemljama u razvoju. Trumpova administracija je dugo optuživala WTO i neke njezine članice, poput Kine da zloupotrebljavaju status zemlje u razvoju, koji omogućuje i odgode primjene nekih sporazuma ili zaštitu nekih područja ne izlažući se bijesu članica organizacije.

Ključne riječi

Komentara 7

TE
TEUTA
00:29 14.08.2019.

Svake godine Kina ima od 300 do 400 milijardi " trade surplus" sa SAD. To kosta Americi oko 70 tisuca zatvorenih fabrika Najveci transfer bogatsva iz SAD u Kini u povjesti covjecanatva. Ni nikada vise. Tramp nije Obama , Bus ili Clinton

XA
xaron
16:17 14.08.2019.

Ameri raspuštaju WTO... Ha ,ha , ha , pa oni su ga i osnovali kako bi kontrolirali svjetsku trgovinu ( bar su oni tako planirali). Jedino što im nije palo na pamet da bi neka ( u to vrijeme ) nerazvijena zemlja ( Kina ) mogla pomrsiti račune. Kinu je u WTO ugurao Henri Kisinger, jer je planirao ja jaka Kina potisne (u to vrijeme ) jaki SSSR. Taj plan (kao i mnogi drugi) je propao pa sada jaka Kina potiskuje Amere. Ovo je kao iz nekog vica i bilo bi smiješno da nije i nekih tragičnih posljedica.

Avatar nekakav
nekakav
07:03 14.08.2019.

wto je ionak u americi, radi po američkim zakonima. nije wto kinezima dala povlašteni status na američkom tržištu, već sami amerikanci. amer kontrolira wto. nitko drugi. amerikanac ima jedini pravo veta na odluke wto-a. o čemu pričamo? o tome da su svi koji su ulazili u wto spuštali gaće velikima, i davali im povlastice na svom tržištu? zašto je rusija u wto primljena zadnja od svih republika raspalog sssr-a? i za to je morala svim tim benignim zemljama dati velike povlastice za uvoz njihove robe na rusko tržište? wto je relikt prošlih vremena, kao i un, mmf, sve to treba raspustiti i formirati par novih organizacija izvan dosega najmoćniji h zemalja, na neutralnom terenu, najbolje neki otok, pustinja... gdje je zaštita wto-a zemalja kojima amerikanci uvode sankcije? sankcije može uvoditi jedio un, i nitko više. al pošto je 'svijet' pustio da amer kolo vodi, nek i trpi posljedice takvih odluka. i nek javno prizna da nije slobodan u svojim odlukama, da sluša gazdu. bit će mu lakše. neovisna zemlja... koja je to? svega ih je par. i ne, ni jedna nije u europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije