Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.04.2017. u 13:58

Udar na Assadove vojne postrojbe prvi je znak da Trump ulazi u kalup američke geopolitike

Američki napad dalekometnim raketama na zračnu bazu sirijske vojske u Homsu, istu onu bazu s koje je, po svemu sudeći, pokrenut napad kemijskim oružjem na grad u provinciji Idlib, nije, u vojnom smislu, promjena na sirijskoj bojišnici, koliko je promjena politike američke administracije na globalnoj geopolitičkoj sceni. Tri mjeseca nakon što je ušao u Bijelu kuću, Trump je prekinuo mantru kojom je tvrdio da SAD neće voditi tuđe ratove niti će djelovati kao svjetski policajac. Očito je Trump poslovnom svijetu vičan, ali politički poprilično neiskusan, napokon shvatio da SAD nije korporacija koja se treba samo o sebi brinuti, već svjetska velesila koja mora djelovati gotovo u svim dijelovima svijeta kako bi zadržala svoju poziciju.

Upravo je onih 59 raketa koje su eksplodirale na pisti zračne baze bile potvrda kako je Trump ipak shvatio da mora biti svjetski policajac, bar do neke mjere, kako bi zadržao poštovanje ostalih svjetskih velesila, posebice Rusije, Eu i Kine (napad je tekao dok je večerao s kineskim predsjednikom).

Trumpova politika u posljednjih je nekoliko mjeseci doživjela niz poraza. Izgradnja zida prema Meksiku ne ide baš onako lagano kako je planirano, niti će to Meksikanci platiti, kako je Trump najavljivao. Predsjednički dekreti o ograničavanju ulaska državljana nekoliko zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom redom su padali na sudovima i ostajali samo mrtvo slovo na papiru. Veze s Rusijom Trumpu se polako počinju obijati o glavu, a visoki dužnosnici administracije poput Michaela Flynna već su počeli tražiti imunitet u zamjenu za svjedočenja pred sudovima. Ukidanje Obamacarea je posebna priča... Udar na Assadove postrojbe prvi je znak da se Trump polako “ukalupljuje” u visoku politiku, i slijedi zacrtanu vanjsku politiku države kako bi povratio poljuljani međunarodni ugled. Ujedno, s uspješno izvedenim udarima Trump napokon stječe i svojevrsni imidž odlučnog lidera, nešto što on do sada nipošto nije imao.     

>> Pogledajte kako je Trump napao Siriju: 59 raketa Tomahawk ispaljeno iz Mediterana

>> Trump se oglasio: Al-Assad je ubio nevine muškarce, žene i djecu. Bila je to spora i brutalna smrt

Ključne riječi

Komentara 15

DR
dragutinka
16:09 08.04.2017.

deca sirije, su deca svijeta, ono sto osjeca jedno dete u siriji , to isto moze da osjeti i vase dete,ako ne bude nekog koji ce brinuti o deci cuvajmo decu i branimo decu,ja jesam iz srbije,ali su moje oci lile suze bola kada sam videla decu iz vukovara kako idu ulicama grada razorenog...cuvajmo decu kao vasu i nasu i njihovu

DR
dragutinka
17:46 08.04.2017.

te 1991 , bila sam i ja u vukovaru,srpkinja koja je volela Hrvatsku,isla sam ulicom kao bez glave samo da me ne ubija samoca i tuga, napolje sam videla djevojcicu od 7 godina ,i ona je isla desnim putem ulice,, a onda se vraca lijevim, u ruci je imala jednu najlonsku kesu, kada se priblizila pogledala sam je u oci,te oci nikada nisam zaboravila,oci koje srce slome, u kesi je imala parced hleba, uzela sam je za ruku i povela mojoj kuci..kasnije cu ispricati sto je bilo snjom..ulicom je isla kolona "jna! i ceca sa kalasnjikov..to vam pisem jer mi je potrebno da sa nekim podjelim to osjecanje sta znaci deca u ratu

DR
dragutinka
19:04 08.04.2017.

a danas zivim bez pomoci od vlade, srbi me cak preziru, a Hrvatska vlada me ostavila bez socijalne pomoci jer sam mozda malo za njih interresantna nego oni srbi koji su nekad vukovarom nosili cetnicka obiljezja, ali ja sam uu dusi mirna spasila sam to Hrvatsko dete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije