Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI TWEET

Trump: sankcije Rusiji ostaju dok se ne riješi ukrajinski i sirijski problem

Foto: Reuters
09.07.2017.
u 20:20

Nekoliko republikanskih zastupnika kritiziralo je Trumpa da nije bio dovoljno čvrst kada je s Putinom razgovarao o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore

Američki predsjednik Donald Trump zajamčio je u nedjelju da sankcije Rusiji neće biti ublažene sve dok se ne riješe krize u Ukrajini i Siriji, a republikanski zastupnici zahtijevaju da se Rusija kazni zbog upletanja u američke predsjedničke izbore.

"Ništa neće biti učinjeno sve dok se ne riješe ukrajinski i sirijski problem", napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik po povratku s četverodnevnog boravka u Europi gdje je prvi put u četiri oka razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"O sankcijama nismo razgovarali", dodao je.

Na pitanje postavljeno u petak, državni tajnik Rex Tillerson dao je naslutiti da je Donald Trump spomenuo nacrt zakona o novim sankcijama protiv Rusije koji je trenutačno na razmatranju u američkom kongresu.

U vezi Ukrajine Washington i dalje optužuje Moskvu da podržava separatističke pobunjenike na istoku zemlje te je 20. lipnja usvojio nove sankcije protiv  Moskve.

Te sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika te dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Kremlj niječe optužbe da vojno pomaže proruske pobunjenike u Ukrajini te je iskoristio summit G20 u Hamburgu na kojem je važna tema bio protekcionizam kako bi optužio da su sankcije protiv Rusije nalik prikrivenom protekcionizmu.

Prvim sankcijama u ožujku 2014., pri izbijanju ukrajinske krize, zamrznuta je imovina nekolicine političara, poslovnih ljudi i ruske banke Rosija, a svi se smatraju bliskima Vladimiru Putinu. 

Nekoliko republikanskih zastupnika u nedjelju je kritiziralo Trumpa ocjenjujući da iza njegova prividno oštrog nastupa prema Putinu, nije bio dovoljno čvrst kada su razgovarali o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Donald Trump,  "čini se želi oprostiti Putinu i zaboraviti", rekao je republikanski senator Lindsay Graham.

Trump je 'zatvitao' kako je "Vrijeme da se krene dalje na konstrukitvan način s Rusijom", a tu njegovu poruku komentirao je republikanski senator John McCain.

"Vrijeme je da se krene naprijed, da, ali za to treba platiti cijenu", rekao je McCain u izjavi za CBS te kritizirao i zajednički projekt "jedinice za kibernetičku sigurnost" o kojima su dvojica predsjednika razgovarala. 

"Siguran sam da će Vladimir Putin biti od velike pomoći u toj inicijativi", ironizirao je McCain i dodao "u tome što je on taj koji hakira".

Komentara 6

DU
Deleted user
22:50 09.07.2017.

Ukrajinski i Sirijski problem je rješen u korist Rusije , neznam možda je Trump prespavao događaj.

RI
rikavac
21:15 09.07.2017.

haha e jesi nasekirao Putina zaboli njega ona stvar za vasim sankcijama dok god ima Kinu koja ce kupovat plin naftu prvu rastujucu ekonomiju.

Avatar nekakav
nekakav
07:43 10.07.2017.

teško je biti čvrst kad nemaš ama baš nikakvih dokaza protiv rusa. uostalom, amerika je poznata po miješanju u svačije izbore, i ne bira sredstva kako bi pomogla kandidatu koji radi za njih da dođe na vlast. i što sad? ukrajina nije donijela niti jedan zakon na koji se obvezala minskim sporazumima, i nikad je nitko nije pozvao na odgovornost radi toga. s druge strane, rusi, koji nisu strana u sukobu, niti su preuzeli ijednu obvezu, se pozivaju da nešto naprave, kako bi im se skinule sankcije. svima koji znaju o čemu je riječ, je jasno da će ove igre sa sankcijama biti duge, jer su donesene na takav način i u takvom obliku, da ne mogu biti skinute samo tako, nema nekog automatizma. i rusi su svjesni toga, i u velikom su poslu prebacivanja i preslagivanja svoje unutarnje ekonomije da na dulji rok izdrže ovo. samo neka velika svjetska kriza može ovo prekinuti, al je ne vidim baš da je blizu. u siriji je stvar skoro pa riješena u rusku korist, snaga ruskog oružja se i ovaj put pokazala presudnom. naravno da je moglo biti i prije, al onda assad ne bi rusima dao tolke ustupke. rusi, ako i drugi, imaju samo jedan problem, a to su kurdi. mir na bliskom istoku je najveća opasnost za izrael, i on radi na tome da sukobi nikad ne stanu. ukrajina? propala država. mijenjaju nazive ulica, gradova, zabranjuju ruske knjige, povijest nanovo pišu. eto, sad su sa šveđanima načeli i pitanje poltavskog rata. i od rusa traže odštetu, trenutno su na cifri od 405 mlrd eura. 1709. godina je bila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije