Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI SASTANAK

Trump prima Moona, summit s Kim Jong Unom upitan

Donald Trump i Moon Jae-in
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
22.05.2018.
u 09:09

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude "kompletna, provjerljiva i neopoziva", a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere.

Američki predsjednik Donald Trump sastaje se u utorak sa svojim južnokorejskim kolegom Moon Jae-Inom kako bi razgovarali o summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom nad kojim se nadvila sumnja u održavanje. 

Tri tjedna prije povijesnog susreta između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, do kojega bi trebalo doći u Singapuru i čije odvijanje je i dalje okruženo debelom tajnom, stanar Bijele kuće računa na stanara Plave kuće da mu pomogne u otkrivanju pravih namjera prvog čovjeka Pjongjanga. 

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude "kompletna, provjerljiva i neopoziva", a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere. 

Trump i Moon koji su razgovarali telefonski tijekom vikenda, susrest će se u podne u Ovalnom uredu ali se ne predviđa zajednička konferencija za tisak. 

Donald Trump i Moon Jae-in
1/15

Upitan o razmišljanjima američkog predsjednika vezanim uz najavljeni susret na vrhu, ministar financija Steven Mnuchin kazao je u ponedjeljak: "Zasad je još predviđen. Ako se to promijeni, bit ćete informirani". 

Ozračje je daleko od bilo kakve euforije koja je vladala u tjednima nakon objave, 8. ožujka, načelnog sporazuma o susretu u četiri oka, dugo nezamislivom, između predsjednika SAD-a i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sj. Korejom već više od pola stoljeća. 

Iznenadivši brojne promatrače a čini se i samog Trumpa, režim se naglo vratio prošlog tjedna na svoju tradicionalnu ratnu retoriku prijeteći čak otkazivanjem susreta. neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a. 

Potpredsjednik Mike Pence upozorio je u intervjuu u ponedjeljak navečer za tv postaju Fox News kako "nema sumnje" da je Trump spreman odustati od pregovora s Kimom ako mu se učini da oni neće dati rezultate. 

Komentara 2

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
09:45 22.05.2018.

Trump prima Moona, summit s Kim Jong Unom upitan, europska ljepotica Melanija dalje ostaje uz predsjednika u krevetu a balkanska ljepotica i domoljubna predsjednica Kolinda ostaje sukladno rejtingu svoje zemlje i balkanske regije u kojoj dominira svoja na svome na trotoaru vanka ograde Bijele kuče.

DU
Deleted user
13:33 22.05.2018.

Amerika je uspješno minirala i ovaj sporazum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije