Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu sukoba

Trump prijeti Iranu uništenjem: Oni ne razumiju realnost

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.06.2019.
u 17:56

Iran je poručio da nove američke sankcije onemogućuju bilo kakvu diplomaciju i ocijenio da su potezi Bijele kuće "mentalno retardirani"

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana "na bilo što američko", nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućuju bilo kakvu diplomaciju i ocijenio da su potezi Bijele kuće "mentalno retardirani".

"Iranska jako neupućena i uvredljiva izjava, objavljena danas, samo pokazuje da oni ne razumiju realnost. Bilo kakav napad Irana na bilo što američko naići će na veliku i nadmoćnu silu. U nekim područjima, to znači uništenje", poručio je Trump na Twitteru.

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije visokim iranskim dužnosnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija.

Američke sankcije protiv ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa očekuju se kasnije ovaj tjedan.

Donald Trump
1/8

Francuska upozorava Iran protiv kršenja nuklearnih obaveza

Francuska je pak upozorila Iran da bi kršenje obaveza nuklearnog sporazuma iz 2015. bila ozbiljna pogreška te da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka bile jasne kako to nije u njegovu interesu.

Iran će poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 7. srpnja, rekao je tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani u utorak.

"Iran je objavio svoju nakanu da neće više ispunjavati neke obaveze iz bečkog sporazuma, pogotovo za odobrene zalihe nisko obogaćenog urana. Objavili su da bi to mogli učiniti sljedećih dana", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zastupnicima.

"Iransko kršenje moglo bi biti ozbiljna pogreška  i loš odgovor na pritisak SAD-a", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:35 25.06.2019.

Uništiti državu od 85 milijuna stanovnika koja je glavni snabdjevač Kine i Japana naftom i dijeli Kaspijsko jezero sa Rusijom i drugima, je vrlo ozbiljna prijetnja. Uporaba nuklearnog oružja u blizini barem tri nuklearne sile nije mudra. Ekonomsko iscrpljivanje jeje dugotrajno i neće dovesti do pada režima. Vojna intervencija na tlu zahtjeva ogromne snage. SAD bi mogli objaviti rat Iranu i zatražiti intervenciju NATO pakta kako bi podijelio s drugima moguće žrtve u ljudstvu, to bi tek bio trenutak istine za članice EU koje su ujedno članice NATO pakta.

DH
dalibor.hren
19:16 25.06.2019.

Dobra poruka Irana!

PR
prajdali100
18:11 25.06.2019.

Trump pjeni od bijesa ali treba " dobro stisnuti" pa započeti rat koji bi bio uvod u sukob sa nesagledivim posljedicama.Perzijanci nisu Arapi !!! Kroz čitavu povijest su se tukli i nerijetko bili uspješni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije