Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2017. u 12:05

U svom prvom govoru na Glavnoj skupštini UN-a kazao je da je Kim Jong-un “čovjek raketa u samoubilačkoj misiji za sebe i svoj režim”

Američki predsjednik Donald Trump upotrijebio je naslov pjesme Eltona Johna “Čovjek raketa” (Rocket man) da bi opisao sjevernokorejskog predsjednika. U svom prvom govoru na Glavnoj skupštini UN-a kazao je da je Kim Jong-un “čovjek raketa u samoubilačkoj misiji za sebe i svoj režim”. Za govornicom UN-a čuli su se u povijesti razni govori, sovjetski čelnik Nikita Hruščov i cipelom je lupao po stolu, ali nitko nije tako nediplomatski govorio kao Trump.

Njegovo je izlaganje bilo kao niz njegovih tvitova, a sad je u diplomaciju uveo i naslov jedne pjesme. Toliko je puta samoga sebe demantirao da ni kada izriče najgoru moguću prijetnju nitko mu više ne vjeruje. Pa ni kad kaže da će SAD “totalno uništiti Sjevernu Koreju”. Glavna skupština UN-a, zainteresirana čuti prvi govor novog predsjednika najjače države, u tišini je, bez reakcija, popratila izraz “totalno”. Da je takvo što kihnuo neki Trumpov prethodnik, svijet bi se u najmanju ruku prehladio. Ali sada je i burza, koja reagira na svačiju temperaturu, ostala mrtva hladna.

Kad je kazao da će kao predsjednik SAD-a uvijek stavljati Ameriku na prvo mjesto, dobio je samo blagi pljesak. Zato što svaki predsjednik svoju zemlju stavlja na prvo mjesto. Kamo bi je drugdje stavio?

Trump kao da ima kompleks svoga prethodnika Baracka Obame koji, da se razumijemo, nije učinio ništa epohalno ili što bi opravdalo dobivanje Nobelove nagrade za mir.

No Trump želi sve njegovo izmijeniti, pa i nuklearni dogovor s Iranom premda on, kako se čini, funkcionira. U Iranu je, kaže, “korumpirana diktatura preodjevena u lažnu demokraciju”. A za nuklearni protokol veli da je “jedan od najgorih sporazuma”. Obama je došao do nekog sporazuma s Kubom, a Trump tu državu, zajedno s Venezuelom, svrstava među najgore nasljednice sovjetske ideologije. Režim u Havani, po Trumpovim riječima, “destabilizirajući je i korumpiran”, kao što je to i “socijalistički diktator” u Caracasu Nicolás Maduro. Blago rečeno, čudan govor za pozornicu UN-a.

Komentara 11

NE
Neutralac
15:56 25.09.2017.

Ne vidim neke promjene... sama retorika... no ipak Soros radi u pozadini, nemojmo se zavaravati... Trump barem govori istinu .. sve sto kaze zapravo bih i ja napravio.... a sto se tice burze i poslova .. izgleda da tamo nikad .. izgleda da tamo nikad nije bilo bolje... toliko o tome...

ST
stefj
12:29 25.09.2017.

Tja, ne vidim neku veliku razliku od Obamine politike, čak je Obama bio puno lakši na okidaču... Taj dio je zapravo vodila Clintonica, koja je i pokrenula cijelu Bliskoistočnu krizu, revoluciju u sjevernoj Africi i građanski rat u Ukrajini. Trump je samo nastavak toga... A razno plašenje ljudi s njime, spada u domenu Babaroge. Pa nije sad baš tak jednostavno lansirati nuklearni projektil u SAD-u. Ima tu previše osigurača... Nije to Putin ili Sjeverna Korea, gdje svi trče kada veliki vođa nešto kaže.

OD
oltar domovine
15:51 25.09.2017.

Doland je soumen za to je tu gdje jes sad ..izaberu nam soumena a igraci iza rade kako je planirano ..a soumeni su za nas ovce koje ne misle svojom glavom..da nas zabavljaju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije