Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Trostruki ubojica tužio državu jer nije zadovoljan uvjetima u zatvoru

Spor je izgubio i morat će platiti 30.000 kuna za podmirenje troškova parnice
21. prosinca 2020. u 17:22 17 komentara 20475 prikaza
lepoglava
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Trostruki ubojica Igor Matanović koji kaznu izdržava u Kaznionici u Lepoglavi, tužio je državu i tražio 100.000 kuna naknade za povredu prava osobnosti uzrokovanu uvjetima smještaja u zatvoru. No, spor je izgubio i morat će platiti 30.000 kuna za podmirenje troškova parnice. Matanović je presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu za ubojstvo oca, pomajke i kuma osuđen na 26 godina zatvora, nakon čega je Vrhovni sud prvostupanjsku presudu povećao na 30 godina.

VREMENSKA PROGNOZA Bijeli Božić u Hrvatskoj: Stiže velika promjena za Badnjak, snijeg se očekuje i na moru

Matanović je u Lepoglavi od 2009., i od dolaska je, tvrdi, izložen ponižavajućem i nečovječnom postupanju. Povrijeđeno mu je ljudsko dostojanstvo zbog prenapučenosti zatvora i neosiguravanja humanih uvjeta boravka. U tužbi je naveo da je od dolaska u Kaznionicu smješten na raznim odjelima u prostorije od deset do 12 kvadrata s četiri do sedam osoba. Žalio se da se u prostorijama za smještaj nalazi i WC bez ventilacije, da soba nema prekidač za hitne pozive i zaštitu od požara, da nema dovoljno dnevnog svjetla, da je zimi grijanje preslabo, a ljeti mu je u ćeliji prevruće.

>> FOTO Kaznionica u Lepoglavi

lepoglava
1 / 10
10.02.2015., Lepoglava - Kaznionica u Lepoglavi je ustrojbena jedinica Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosudja, koja obavlja poslove od opceg interesa za Republiku Hrvatsku, cija nadleznost je utvrdjena Zakonom o izvrsavanju kazne zatvora. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

U tužbi navodi da je "Grad Lepoglava prikopčan na vodovodni sustav Kaznionice, radi čega često ostaju bez pitke vode". Hrana je, tvrdi, neukusna i ne odgovara propisanim standardima.

Uprava Kaznionice je, uz pobijanje navoda o nehumanim uvjetima, navela da je na odjelu zatvorenicima na raspolaganju cijelog dana kupaonica sa četiri tuša i toplom vodom, da se zatvorenici u slobodno vrijeme mogu organizirano baviti slobodnim aktivnostima, da postoje radno-terapijske radionice i sekcije poput stolnoteniske i informatičke, i da se svakodnevno u slobodno vrijeme mogu baviti sportskim aktivnostima.

Zagreb: Počela prodaja božićnih jelki na Trešnjevačkoj tržnici ZAVRŠILA U ISTRAŽNOM ZATVORU Ljubomorna bivša supruga naručila da ga premlate jer mu je bolje išla prodaja borova!?

Omogućeno im je i osnovno obrazovanje, kao  i obrazovanje za odrasle, za zanimanja pomoćni kuhar, zavarivač, stolar, operater na računalu i drugo. Imaju 24 sati na dan zdravstvenu zaštitu. Općinski sud u Varaždin je odbacio navode iz tužbe i odredio da Matanović državi mora platiti 30.000 kuna troškova.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Milinović: Iz HDZ-a će izaći 300-400 članova i priključiti se našoj stranci

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Ludwik:

    Ovakav zatvorski sustav svuda u svjetu potpuni je promašaj. Monstruozne ubojice i pedofili imaju bolje uvjete za život od građevinskih radnika koji drnče od -20 do +50, stanuju u kontejnerima i jedu konzerve jer nemaju snage da si makar navečer ... prikaži još! spreme topli obrok, a sve to kako bi nahranili djecu! Treba sagraditi radne logore gdje bi osuđenici radili reciprotetno počinjenom kaznenom djelu... Pedofile i ubojice strpati u rudnike urana i slična radna mjesta da tamo drnče za hranu!

  • santek:

    Nije mu ni trebalo suditi kao niti Mlađeno i mnogima to je trebalo odmah likvidirati i bacit u dunav.Neka se žale mami onda..

  • Deleted user:

    Pošto ne vjerujem da tih 30.000 kn bude ikad platio, ja bi ga natjerao da u zatvoru obavezno mora završit osnovno obrazovanje. A u slobodno vrijeme da je zadužen za podizanje sapuna sa poda za vrijeme tuširanja.