Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražio 100.000 kuna

Trostruki ubojica tužio državu jer nije zadovoljan uvjetima u zatvoru

lepoglava
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
21.12.2020.
u 17:22

Spor je izgubio i morat će platiti 30.000 kuna za podmirenje troškova parnice

Trostruki ubojica Igor Matanović koji kaznu izdržava u Kaznionici u Lepoglavi, tužio je državu i tražio 100.000 kuna naknade za povredu prava osobnosti uzrokovanu uvjetima smještaja u zatvoru. No, spor je izgubio i morat će platiti 30.000 kuna za podmirenje troškova parnice. Matanović je presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu za ubojstvo oca, pomajke i kuma osuđen na 26 godina zatvora, nakon čega je Vrhovni sud prvostupanjsku presudu povećao na 30 godina.

Matanović je u Lepoglavi od 2009., i od dolaska je, tvrdi, izložen ponižavajućem i nečovječnom postupanju. Povrijeđeno mu je ljudsko dostojanstvo zbog prenapučenosti zatvora i neosiguravanja humanih uvjeta boravka. U tužbi je naveo da je od dolaska u Kaznionicu smješten na raznim odjelima u prostorije od deset do 12 kvadrata s četiri do sedam osoba. Žalio se da se u prostorijama za smještaj nalazi i WC bez ventilacije, da soba nema prekidač za hitne pozive i zaštitu od požara, da nema dovoljno dnevnog svjetla, da je zimi grijanje preslabo, a ljeti mu je u ćeliji prevruće.

>> FOTO Kaznionica u Lepoglavi

lepoglava
1/10

U tužbi navodi da je "Grad Lepoglava prikopčan na vodovodni sustav Kaznionice, radi čega često ostaju bez pitke vode". Hrana je, tvrdi, neukusna i ne odgovara propisanim standardima.

Uprava Kaznionice je, uz pobijanje navoda o nehumanim uvjetima, navela da je na odjelu zatvorenicima na raspolaganju cijelog dana kupaonica sa četiri tuša i toplom vodom, da se zatvorenici u slobodno vrijeme mogu organizirano baviti slobodnim aktivnostima, da postoje radno-terapijske radionice i sekcije poput stolnoteniske i informatičke, i da se svakodnevno u slobodno vrijeme mogu baviti sportskim aktivnostima.

Omogućeno im je i osnovno obrazovanje, kao  i obrazovanje za odrasle, za zanimanja pomoćni kuhar, zavarivač, stolar, operater na računalu i drugo. Imaju 24 sati na dan zdravstvenu zaštitu. Općinski sud u Varaždin je odbacio navode iz tužbe i odredio da Matanović državi mora platiti 30.000 kuna troškova.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Milinović: Iz HDZ-a će izaći 300-400 članova i priključiti se našoj stranci

Komentara 17

LU
Ludwik
18:19 21.12.2020.

Ovakav zatvorski sustav svuda u svjetu potpuni je promašaj. Monstruozne ubojice i pedofili imaju bolje uvjete za život od građevinskih radnika koji drnče od -20 do +50, stanuju u kontejnerima i jedu konzerve jer nemaju snage da si makar navečer spreme topli obrok, a sve to kako bi nahranili djecu! Treba sagraditi radne logore gdje bi osuđenici radili reciprotetno počinjenom kaznenom djelu... Pedofile i ubojice strpati u rudnike urana i slična radna mjesta da tamo drnče za hranu!

SA
santek
18:13 21.12.2020.

Nije mu ni trebalo suditi kao niti Mlađeno i mnogima to je trebalo odmah likvidirati i bacit u dunav.Neka se žale mami onda..

DU
Deleted user
17:54 21.12.2020.

Pošto ne vjerujem da tih 30.000 kn bude ikad platio, ja bi ga natjerao da u zatvoru obavezno mora završit osnovno obrazovanje. A u slobodno vrijeme da je zadužen za podizanje sapuna sa poda za vrijeme tuširanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije