Naslovnica Vijesti Crna kronika

Trostruki ubojica Srđan Mlađan na slobodu će izaći sa 44 godine

Prije je u zatvoru dobivao pisma maloljetnika, a sada mu se javljaju osuđenici iz drugih zatvora
17. siječnja 2013. u 09:45 30 komentara 26710 prikaza
srđan mlađan (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jedan od po brutalnosti najpoznatijih zločinaca u Hrvatskoj, Srđan Mlađan najdugovječniji je “stanar” Odjela pojačanog nadzora u Lepoglavskoj kaznionici, na koji je smješten otkako je 2002. godine ubio policajca Milenka Vrankovića Kinga. Od tog trećeg ubojstva koje je počinio nekoliko dana prije svog 21. rođendana, pa je za njega upravo zbog dobi (mlađi punoljetnik) osuđen na petnaest, a ne na 40 godina zatvora, Mlađan nije dobio dozvolu da za vikend napusti zatvorski krug. Uostalom, tko bi mu je i dao? Povjerenje sustava jednom je već izigrao. Policajca Kinga ubio je baš kad je bio na “slobodnom vikendu” iz požeškog zatvora, u kojem je služio deset godina zbog ubojstva gimnazijalke Elizabete Šubić i umirovljenika Petra Jančića. Bila je to maksimalna zatvorska kazna na koju je, tada maloljetni ubojica Srđan Mlađan, mogao biti osuđen.

Obilaze ga samo roditelji

Tih se godina, nakon presude za ubojstvo policajca, spominjalo da će Srđan Mlađan na slobodu izići 2013. Činilo se to onda daleko, no ni sada situacija nije bitno drukčija. Jer, Srđan Mlađan na slobodu će izaći tek 2025., u 44. godini svog života. Potvrđeno nam je to u Ministarstvu pravosuđa. Naime, osim presuda za ubojstva koje na kraju ipak nisu zbrojene u jednu kaznu, Mlađan kaznu služi i zbog razbojništava. Njegov odvjetnik Silvije Degen kaže da je zatraženo objedinjenje svih kazni na koje je Mlađan osuđen. Naime, kada se zatraži objedinjenje postojećih kazni, osuđenik profitira jer je broj godina koje mora provesti iza rešetaka manji nego da svaku kaznu izdržava pojedinačno:

– Kako je to točno završilo, zbilja se više ne sjećam. Bilo je to davno, a ja Mlađana nikada nisam posjetio u zatvoru jer on nikada nije niti izrazio želju da dođem. Hladan tip – rekao nam je Degen koji je zastupao Srđana Mlađana. Nije Degen, kaže, više u kontaktu ni s Mlađanovim roditeljima, koji svog sina posjećuju u lepoglavskoj kaznionici. Oni su jedini koji ga nekoliko puta godišnje obiđu, izuzme li se povremeni dolazak članova udruge koji u hrvatskim zatvorima i kaznionicama obilaze one zatvorenike kojima gotovo nitko drugi ne dolazi u posjet. Takvim zatvorenicima, među kojima se našao i Mlađan, oni čitaju – Bibliju. Jesu li ga ti posjeti “omekšali” ili ne, no odnedavna se, barem tako izgleda, Srđan Mlađan promijenio. Nema tome tako davno da je zaprijetio da će ubiti cimera ako ga dobije. A sada zatvorske kvadrate dijeli s još jednim osuđenikom. I ne pravi zbog toga probleme.

Upravo u pozitivnoj fazi

Doznajemo da je Mlađan trenutačno u pozitivnoj fazi, ali da mu to nije prvi put i da je teško prognozirati je li kod njega riječ o iskrenom pozitivnom pomaku. Redovito odlazi i k psihijatru. Kao što je nekoć, dok mu se sudilo za ubojstvo gimnazijalke i umirovljenika, bio idol maloljetnika koji su mu slali pisma potpore bodreći ga da počini opet neki zločin, tako je sada uzor nekim osuđenicima pa mu se iz drugih zatvora javljaju pismima. I njima je Mlađan uzor, ali ne zbog dobre faze u kojoj je trenutačno.

>> Policija u zatvoru pazi da si ubojica manekenke ne oduzme život

Za slobodnog vikenda opljačkao banku, ub

Za slobodnog vikenda opljačkao banku, ubio policajca pa zatočio majku s djecom

“Da nije naišla ona, naišao bi netko drugi. I ja bih ga ubio”, tako je Srđan Mlađan objašnjavao zašto je u prvim danima 1998. pucao u 16-godišnju Elizabetu Šubić, djevojku koja je na stubištu škole u Petrinji čekala svog dečka. Baš kao i Elizabeta, njegova slučajna žrtva bio je i Petar Jančić (61) iz Siska koji se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Uhićen je dva mjeseca nakon drugog ubojstva, nekoliko dana nakon što je naoružan opljačkao Sisačku banku. Smješten je u maloljetnički zatvor u Požegi iz kojeg je dvadesetak puta izlazio na slobodne vikende. Taj kobni vikend “iskoristio” je da u Zagrebu unajmi stan, kupi oružje, opljačka banku, zatoči majku s dvoje djece, ubije policajca i spektakularno se preda pred televizijskim kamerama.

Elipso

  • Lebron Petrovic:

    Zašto mu Ivo Sanader ne bi bio cimer?

  • konstanta:

    Postoji ona narodna "vuk dlaku mijenja, ćud nikada". Tako i monstrumi kao što je Mlađan. Ako već nema smrtne kazne onda zločinci ovog tipa trebali bi dobiti doživotnu robiju. Naivno je očekivati da se izopačeni mozgovi pretvore u normalne.

  • tompa ses:

    Bude on izašao ako ne i prije 2025 godine, al će kratko biti vani jer će na dan izlaska opet pobit jednog ili više policajaca i dobiti novih 40. godina. Prilično jasan raspored događanja. A tada će se tak razmišljati ... prikaži još! o uvođenju doživotne kazne zatvora. Nažalost