Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trinaestorica zapovjednika iz "rujanskog rata" prozivaju Ademija

Ademi je kazao da je šibenska bitka bila presudna za Hrvatsku, no ostalim je zapovjednicima zasmetala njegova izjava da ''topovi sa Žirja nisu obranili Šibenik''.
15. rujna 2010. u 13:35 65 komentara 670 prikaza
zapovjednici šibenika
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

''Da se ne zaboravi da je...'', slogan je ovogodišnjeg obilježavanja 19. obljetnice napada JNA i četnika na Šibenik i uspješne obrane grada i okolice. Ipak, prijepori oko tih zbivanja nastavljaju se i danas pa je skupina policijskih i vojnih zapovjednika iz tih dana, njih trinaest: Nikola Vukošić, Mate Ajduk, Duško Krnić, Ivica Ajduković, Goran Grguričin, Željko Baltić, Miro Alić, Marijan Erceg, Ivica Fakčević, Ljubo Županović, Miro Ramadža i Danko Brzić, na svojoj konferenciji za medije iznijela svoje nezadovoljstvo nedavnim javnim istupom generala Rahima Ademija koji se prisjećao dana obrane Šibenika.

Trinaestorica zapovjednika posebice su se obrušila na izjavu da ''topovi s otoka Žirja nisu obranili Šibenik''. Na skupu zapovjednika moglo se čuti i da general Ademi ''izmišlja ono što se nije dogodilo'' te kako je ''neke ratne zadatke obavio vrlo loše''. Inače, general Ademi je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju među ostalim kazao da  topovi sa Žirja nisu imali onako važnu ulogu kako se to ističe već godinama. Napomenuo je da je veći doprinos obrani Šibenika dalo zauzimanje vojarni u Zečevu, pribavljanje oružja i postavljanje topovskih bitnica na lokacijama bližim Šibeniku.
– Deblokada Šibenika najveća je pobjeda u Domovinskom ratu koja ima značenje poput Oluje. Da je pao Šibenik, pala bi Hrvatska i cijepala bi se na dva dijela – ustvrdio je general Ademi koji je, unatoč takvim riječima, ipak izazvao ljutnju trinaestorice zapovjednika iz tzv. rujanskog rata.

Inače, polažu se vijenci za poginule branitelje, priređuju sportski turniri, izložbe, predavanja i projekcije filmova o "rujanskom ratu" u Šibeniku , a središnja se proslava  priprema u Skradinu 18. rujna uz mimohod, koncert te podjelu majica s natpisom ''Ratni rujanski podvig 1991.''. Devetnaest godina poslije želi se istaknuti važnost ratnih zbivanja od 16. rujna 1991. kada je bivša JNA zrakoplovima, tenkovima i ratnim brodovima napala Šibenik, čije bi osvajanje zadalo golem udarac Hrvatskoj. Srčane bitke branitelja na šibenskom mostu i efikasno topništvo uspjeli su odagnati agresora, koji je tada odustao od zlokobnog nauma, a bile su i presudan poticaj braniteljima u drugim dijelovima zemlje za nastavak borbe za oslobođenje napadnute Hrvatske.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • budisvoj:

    za Luku _37.Ademi nikad nije bio u 1.gbr.Tigrovi. Nemojte zbunjivati ljude netočnimpodacima. -ZA HRVATSKU KAO TIGAR-

  • -obrisani-:

    Da nije od početka agresije bilo Nikole Vukošića, moj qrc bi šibenik bio obranjen! A zanimljivi su ovi komentari bijednih kukavica i podrumaša, koji laprdanjima liječe svoje komplekse običnih jadnika, a kada je trebalo nigdje ih nije bilo. Međutim od ... prikaži još!d dezertera kao običnog ljdskog otpada svakog naroda drugo ni ne možeš očekivati, jer da nisu bez obraza i karaktera ne bi ih se danas ni čulo i bili bi sretni što nisu procesuirani ili još bolje strijeljani, kako se to obično sa dezerterma radi.

  • davor_zg:

    lako je biti mrcina iz fotelje nakon bitke! nek se pokriju ušima da se ne pita di i kaj su bili? hvala i pozdrav svima ZNG