Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trijumf ljevice: Socijalisti lagano pobijedili na izborima u Portugalu

Ovi izbori opovrgavaju tri klasična uvjerenja europske politike. Prvo, da dugotrajno vladanje nepobitno dovodi do smanjenja broja glasova. Drugo, da je ljevica u Europi u krizi. Treće, da se krajnja desnica širi na cijelom kontinentu
06. listopada 2019. u 22:21 4 komentara 325 prikaza
Izbori u Portugal - premijer Antonio Costa
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Socijalistički premijer António Costa pobijedio je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Portugalu osvojivši, prema izlaznim anketama, između 36 i 40 posto glasova te dvadesetak mandata više nego što ih je njegova stranka imala dosad. Oporbena Socijaldemokratska stranka desnog centra bila je druga, privukavši između 24 i 28 posto birača.

Sebastian Kurz Tko je Sebastian KURZ U Austriju je uveo politiku novog duha: nema burki ni beskrajnih socijalnih davanja

Ovi izbori opovrgavaju tri klasična uvjerenja europske politike. Prvo, da dugotrajno vladanje nepobitno dovodi do smanjenja broja glasova. Drugo, da je ljevica u Europi u krizi. Treće, da se krajnja desnica širi na cijelom kontinentu.

Lijevi blok osvojio je oko deset posto glasova, a komunisti pet posto. Većina anketa predviđa da socijalisti neće imati jasnu većinu u parlamentu pa se očekuje da bi Costa mogao zadržati svoj neformalan savez s komunistima i Lijevim blokom, dvjema strankama koje se nalaze ljevije od njegove stranke.

Aleksandra Bukovčan, poznatija kao Alexa Wild HRVATSKA CICCIOLINA 'Da nije bilo moje pornokarijere, ne bih bila spremna za svoju drugu karijeru - političku'

Prema ispitivanju javnosti uoči izbora čak 51 posto ispitanih Portugalaca smatra da je Costa bolji od svog izravnog suparnika Ruija Rija, čelnika desnog centra, koji ima rejting od 25 posto. Osim toga, u Portugalu, za razliku od onoga što se događa u ostalim europskim zemljama, val populizma nije zapljusnuo birače.

Portugal bilježi dobre ekonomske rezultate, ali Portugalci i dalje napuštaju zemlju. Između 2009. i 2018. broj stanovnika u Portugalu je pao s 10,7 na 10,3 milijuna, a OECD prognozira da bi 2050. moglo biti manje od devet milijuna stanovnika u toj državi. Vlada je zato usvojila program “Povratak”.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • prokurator:

    u portugalu je još uvijek relativno svježa uspomena na desničarsku diktaturu.

  • crodux:

    ajd da je negdje i ljevica pobjedila..hehe

  • Massk:

    Silvek baš smara danas ......treba imati želudac i čitati njegove textove onako baš temeljito i do kraja ....