Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Tri žene protiv diktatora Lukašenka

Veronika Cepkalo i Marija Kolesnikova pomažu Svetlani Tihonovskoj na predsjedničkim izborima
Foto: REUTERS
1/2
21.07.2020.
u 21:10

Veronika Cepkalo i Marija Kolesnikova pomažu Svetlani Tihonovskoj na predsjedničkim izborima.

Nitko nije očekivao da će Svetlana Tihonovska, supruga zatvorenog bjeloruskog YouTube blogera Sergeja Tihonovskog, postati glavnim protukandidatom Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima u toj zemlji, na kojima se očekuje da će on bez većih problema osvojiti i svoj šesti mandat.

– Svi znaju zbog čega sam ovo učinila, iz ljubavi prema svojem mužu – rekla je Tihonovska, 37-godišnja nastavnica engleskog jezika čiji muž sjedi u zatvoru, jasno, zbog kritika sustava bjeloruskog predsjednika.

Iz ljubavi prema mužu

Izgleda da je njezina kandidatura, koja je sada združena s druga dva Lukašenkova rivala kojima je kandidatura odbijena, riječ je o Viktoru Babariku i Valeriju Cepkalu. No, bjeloruska je administracija, izgleda, napravila grešku u koracima i kandidaturu Tihonovske – prihvatila. Zašto? Zato što je javna procjena Aleksandra Lukašenka da je prerano da žena postane predsjednicom Bjelorusije pa ona nema nikakvešanse da dobije te izbore. Diskriminirajući odnos prema ženama u Bjelorusiji prepoznale su i međunarodne organizacije kao što je Amnesty International, a podcjenjivački Lukašenkov odnos prema kandidatkinji iz ljubavi proizveo je obnovljeni bijes protiv njegove vladavine u kojoj sve češće na površinu izbijaju ekonomski problemi.

U Minsku su se dogodili najveći prosvjedi u proteklih nekoliko godina te se u nedjelju okupilo oko sedam tisuća ljudi. Izgleda da su žene i njihov stav u Bjelorusiji prilično efikasan motivator pa tako sada ruske novine pišu o “priči iz Hollywooda” u kojoj se supruga bori za prava zatvorenog muža, a pridružile su joj se još dvije dame, Maria Kolesnikova koja je šefica Babarikova izbornog stožera te Veronika Cepkalo, supruga bivšeg diplomata koji se sada pridružio bjeloruskoj opoziciji. Inače, Babariko je bivši bankar te vrijedi za najjačeg Lukašenkova oponenta i također je pritvaran zbog optužbi za financijski kriminal, dok je Cepkalo najpopularnija opozicijska figura.

Poseban je problem za Lukašenka nastao kada su Tihonovska, Babariko i Cepkalo udružili snage, što je očito bila dodatna motivacija za prosvjednike. “Glavna tema vijesti je fotografija te tri prekrasne Bjeloruskinje. Čini se da je bjelorusko društvo jedva dočekalo na ovakvu vrstu zajedništva”, vijest je na bjeloruskom opozicijskom kanalu koji se emitira iz Varšave. Tihonovska u tom zanosu ističe kako se još nije riješila straha za svojeg muža, kojega očekuje odgovaranje na optužbe da je organizirao protuvladine prosvjede. Kada mu je pretražena vikendica, pronađeno je 900 tisuća dolara koji su navodno bili skriveni u kauču. Svi se slažu da Tihanovska nema nikakve šanse za pobjedu protiv Lukašenka te da je zapravo dobrodošla njegovoj garnituri, koja je može iskoristiti kao pijuna jer je neiskusna, a pogotovo jer joj je muž i dalje u zatvoru što je očito veliki pritisak.

Na vlasti već 25 godina

Sve je to divno i krasno, slažu se poznavatelji bjeloruskih prilika, ali ne treba imati previše iluzija oko toga kako će završiti ovi izbori. Međutim, nova Lukašenkova pobjeda neće najvjerojatnije utjecati na raspoloženje stanovništva jer ove se godine očekuje pad bjeloruske ekonomije za četiri posto, što je najviše u posljednjih 25 godina prema podacima Svjetske banke. Ne pomaže ni njegovo odbijanje uvođenja protupandemijskih mjera, zbog čega se virus proširio te također bitno utjecao i na ekonomiju.

Komentara 2

SI
sisavac
07:16 22.07.2020.

a jel vam diktator i saudijski kralj? arapski šeici? oni nisu diktatori? jel vam diktator vučić? orban? onaj poljak? trump? japanski premijer? ne kužim, ideš na izbore, pobijediš, i tako godinama. diktator?

ST
stanoe
13:17 22.07.2020.

Cim ne lizes straznjicu onome cije se ime ne smije napisati jer ti odmah ne propuste komentar, i nisi protiv Rusije, automatski si diktator, a ako to radis onda si demokrata. Imam cijeli spisak imena koje ne smijes ni u kakom kontekstu pomjenuti u komentaru jer sustav ne propusta komentar. Cim nema tih imena propusta. Znaci da je program takav da cim se pojavi takvo ime sa spiska blokira se i napise da komentar sadrzi uvredljiv sadrzaj. Ja sam pisao samo ime bez ikakvih drugih rijeci i to mi napise kako je uvredljiv sadrzaj. Znaci taj ko je programirao zna da ce svako normalan uz to ime napisati rijeci koje gazda smatra uvredljivim, jer zna kako je misljenje ljudi o njemu. To je onaj glavni predstavnik globalista, bivsi premijer Velike Britanije iz vremena bombardiranja SRJ, to je i onaj sto je poceo II sv. rat i mnogi drugi. Moderatori i administratori smatrajte ovo za prijavu defekta u radu sustava i poduzmite mjere da se ta i druga imena skinu sa spiska to jest crne liste zbog kojih se blokira komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije