Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripremio barmen Mario Majcen

Tri koktela za podizanje imuniteta, a sve su namirnice nadohvat ruke

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
19.05.2021.
u 21:35

Možemo ih napraviti i kod kuće. Još bolje – kokteli, osim što su osvježavajući i fini, mogu biti i zdravi

Dolazak ljeta, a nadamo se da će topliji dani uskoro zamijeniti ove kišne i hladnije, dolazak je i kreativnih ljetnih priča, a to su kokteli. Ali, naravno, ne moramo čekati dolazak na plažu i beach barove da bismo u koktelima uživali. Možemo ih napraviti i kod kuće. Još bolje – kokteli, osim što su osvježavajući i fini, mogu biti i zdravi. Zato smo s našim ponajboljim, nagrađivanim barmenom Marijem Majcenom složili za vas tri koktela koji se mogu napraviti kod kuće od namirnica koje uglavnom već imate ili ih barem možete kupiti u lokalnom špeceraju.

Konobari u neizvjesnosti

– Ideja mi je pala na pamet dok sam gledao vijesti i šetao se gradom. Normalno, govori se samo o koronavirusu i o tome kako praktično ništa ne radi, ili barem ne kao prije, pa su ljudi već ozbiljno željni svega. A ipak se moraju čuvati. Pa zašto onda ne bih spojio ugodno s korisnim, odnosno zdravim? I tako sam se prisjetio nekih recepata koji su baš takvi, fini, a utječu na opće stanje. Složio sam nekoliko recepata za nove koktele – rekao nam je Majcen.

Ovog našeg vrhunskog barmena inače možete vidjeti na Badelovu Masterclasu, programu edukativnih online radionica koji im omogućuje da vrijeme kod kuće iskoriste za unapređenje vještina te time povećaju svoju konkurentnost na postkorona tržištu rada. Badel 1862 kao vodeći proizvođač alkoholnih pića u nas htio je pomoći svojim ambasadorima i partnerima, ali i struci, ponajviše konobarima koji sada ne mogu raditi, a s neizvjesnošću prate kako će njihovo tržište rada izgledati nakon pandemije. Mario nam je, dakle, priredio tri sjajna koktela. Prvi je Upgrade gemišta koji je jedan od njegovih najomiljenijih koktela, a doista ga je jednostavno napraviti kod kuće. Zbog prepoznatljivih aroma i okusa, osvježenja sigurno je da će ga kod kuće probati napraviti mnogi čitatelji.

– Prema Hansu Wagneru, u prošlosti je vino liječilo kao danas injekcija i skalpel. Hipokrat je 400. g. prije Krista vino koristio kao sredstvo za jačanje, ublažavao njime bolove kod išijasa, liječio rane i crijevne bolesti. Do 19. stoljeća postojala je prava nauka o ljekovitosti vina, dok je na tu ljekovitost danas gotovo zaboravljeno. K tome, Jamnica je prirodna mineralna voda koja sadrži minerale poput natrija, kalcija, magnezija, kalija, klorida, fluorida i drugih – objasnio je Mario kako se radi nadograđeni gemišt.

Pelinkovac i džin

Ako je ovaj koktel baziran na najpopularnijem piću sjeverozapadne Hrvatske bio Marijev najomiljeniji prije godinu dana, sada je to koktel temeljen na vjerojatno najpopularnijem žestokom alkoholnom piću. A to je Antique, doista izvrsna inačica popularnog pelinkovca, koja je vrlo brzo dobila u nas na popularnosti. Predstavljamo Antikovac.

– Pelin je biljka koja pospješuje rad želuca i ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Antique pelinkovac nazivao se “želučano okrepljujuće sredstvo” te se prodavao u ljekarnama. Neka istraživanja govore da je pelin anticovid. Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije, ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sustav. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osjećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom tijelu – objasnio je poznati barmen.

04.05.2021., Zagreb - Barmen Mario Majcen mijesa koktele koji pojacavaju imunitet. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetio je kako se Antique radi od macerata, čak 40 biljaka koje imaju blagotvorna svojstva za organizam. Primjerice, Absintii herba, odnosno pelin, “čisti” krv i snaži želudac, ima i antivirusni učinak, djelotvoran je protiv anemije. Iridis radix, odnosno perunika, osim što je aromatik, djelotvorna je i kod plućnih bolesti, Salvia folium, dakle kadulja, djeluje antiinfektivno, korisna je kod upala ždrijela.

Bile bi to samo neke od biljaka. Treći koktel ima malo “profesionalnije” ime, ali ga i dalje možete bez problema napraviti kod kuće. Riječ je o Peach Collinsu.

– Kao i mnoga druga alkoholna pića, i džin vuče svoje korijene iz biljne medicine. Aromatiziran bobicama borovice, bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. Givorilo se da pomaže kod reume i artritisa te kod bubrežnih problema, vjerojatno zato što je diuretik. Ubrzo se njegova popularnost proširila i na Veliku Britaniju, gdje ga se počinje masovno piti u 18. stoljeću. I tu na kraju dolaze limun i mineralna – objasnio je Mario Majcen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije