Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autohton proizvod

Tri godine vode bitku s EU oko zaštite slavonskog kulena

'15.07.2010., Vinkovci - Zapocelo je ocijenjivanje kulena 30. vecernjakove kulenijade na kojoj je prijavljeno 26 legalnih registriranih proizvodaca kulena sa 52 uzorka.  Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
13.12.2012.
u 10:39

Kulen može imati etiketu izvodnog slavonskog kulena samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i "vuče" slavonsko porijeklo u tri koljena, kaže Matić

Već osam godina udruga Slavonski domaći kulen-kulin, kao nositelj projekta, radi na nacionalnoj i europskoj zaštiti slavonskog kulena i sav posao je gotovo završen osim što EU osporava pravo da slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji.

– Već tri godine vodimo bitku s EU oko toga jer mi držimo, a tako smo i zapisali u našim pravilima, da kulen može imati etiketu izvodnog slavonskog kulena samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji I "vuče" slavonsko porijeklo u tri koljena. Konzultanti iz EU koji prate naš rad oko zaštite kulena tumače nam da moramo izbaciti tu odredbu jer su tako diskriminirane svinje proizvedene, primjerice, u Mađarskoj i kažu kako je dovoljno da se kulen proizvodi u Slavoniji i prema tradicionalnom receptu da bi zadržao autohtonost, a mi ne pristajemo na to. Zato cijeli projekt zaštite slavonskog kulena stoji iako je već trebao biti okončan i kuleni dobiti oznake zaštićenog autohtonog proizvoda – kaže Andrija Matić, tajnik udruge Slavonski domaći kulen-kulin koja okuplja 100-tinjak proizvođača kulena iz cijele Slavonije.

Matić  dodaje kako bi prema takvom tumačenju stranac mogao kupiti nekog domaćeg, slavonskog proizvođača i proizvoditi kulen prema nekoj svojoj recepturi i od mesa svinja kupljenih tko zna gdje i prodavati ga kao zaštićeni slavonski kulen.

– Imamo potporu svih članova udruge i odlučili smo da ne zaštitimo kulen kao autohtoni slavonski proizvod ako EU i dalje bude inzistirao da izbacimo odredbu kako se slavonski kulen može izraditi samo od slavonske svinje – odlučan je Matić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije