Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Tolušić: Razvoj ruralnih područja nezamisliv je bez fondova EU, dosad je povučeno premalo

"Tek bi funkcionalna i fiskalna decentralizacija generirale značajne uštede i poboljšale investicijsku klimu"
07. veljače 2017. u 13:30 2 komentara 187 prikaza
tomislav tolušić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

S ciljem poticanja decentralizacije i jačanja uloge županija ovog je utorka u zagrebačkom kongresnom centru Forum u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županije (HZŽ) održan okrugli stol na temu razvoja lokalne zajednice uz pomoć EU fondova i osnažene poljoprivrede.

„U procesu premošćivanja s trenutne situacije prema boljoj budućnosti upravo je lokalna zajednica najvažniji faktor, a s ovog mjesta bi danas trebalo poslati poruku da znamo, možemo i hoćemo“, u uvodnom je obraćanju naglasio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

 je li točno da možemo hraniti i 4 puta više ljudi? Stručnjak otkriva zašto je u Hrvatskoj uvozna hrana jeftinija od domaće i tko je najveći kočničar hrvatske poljoprivrede Hrvatsko nacionalno blago DANAS NA DAR UZ VEČERNJAK Hrvatsko nacionalno blago: Knjiga koju mora imati svaka obitelj, svaki profesor, svaki učenik...

Kako je istaknuo Tomislav Tolušić kvalitetan razvoj ruralnih područja nezamisliv je bez sredstava EU fondova. „Do 2020. godine imamo 2,4 milijardi eura iz EU fondova na raspolaganju, a do sada je povučeno premalo, što svakako planiramo ispraviti.

Pritom, drugi ključan faktor decentralizacije sustava bez koje nećemo moći razvijati područja. Donošenje odluka i upravljanje resursima treba spustiti na razinu regionalne samouprave“ kazao je ministar.

Takvo mišljenje dijeli i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji smatra da iako županije bilježe odlične rezultate u provedbi određenih kapitalnih projekata vremena za odmor zapravo - nema.

„Tek bi funkcionalna i fiskalna decentralizacija generirale značajne uštede i poboljšale investicijsku klimu, a najbolje bi se provela u okvirima sadašnjeg županijskog sustava“, poručio je.

>> Svi štite svoje, a nas kritiziraju zbog kupujmo hrvatsko

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • ObrenM:

    Zasto dizemo glas na najboljeg ministra svih ministarstava dosadasnjih hrvatskih vlada?

  • sofisticated:

    eu fondovi ovo eu fondovi ono koja j...na mantra.Da smo normalna drzaava što nismo mogli bi sve sami rješit.