Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trgovački sud u Pazinu objavio rješenje o pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d.

Odluku o otvaranju stečaja u Uljaniku d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, Trgovački sud u Pazinu donio je u petak, 17. svibnja, uz obrazloženje da je ta tvrtka u neprekidnoj blokadi 199 dana, a račun joj je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna
20. svibnja 2019. u 16:25 0 komentara 167 prikaza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Trgovački sud u Pazinu objavio je u ponedjeljak rješenje o pokretanju stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. te je za 6. rujna zakazao ispitno i izvještajno ročište za tu krovnu tvrtku Uljanik grupe. 

Ispitani svi svjedoci Šestorica iz afere Uljanik izlaze na slobodu

Prema rješenju, stečajni postupak nad Uljanikom d.d. otvoren je danas u 13,10 sati, kada je rješenje objavljeno na mrežnoj stranici e-oglasna ploča suda, a za stečajnog je upravitelja imenovan Damir Majstorović, koji je bio i privremeni stečajni upravitelj. 

Rješenjem je sud pozvao vjerovnike viših isplatnih redova da u roku 60 dana od isteka osmog dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u skladu sa Stečajnim zakonom, prijave svoje tražbine.

Razlučni i izlučni vjerovnici su pozvani da u istom roku obavijeste stečajnog upravitelja o svojim pravima, a dužnici Uljanika d.d. da svoje obveze bez odgode ispune.

Davor Bernardić Davor Bernardić: 'DORH ne radi svoj posao. SDP će inzistirati na istražnom povjerenstvu za Uljanik'

Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine određeno je za 6. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Pazinu. Za isti dan određeno je i izvještajno ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Odluku o otvaranju stečaja u Uljaniku d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, Trgovački sud u Pazinu donio je u petak, 17. svibnja, uz obrazloženje da je ta tvrtka u neprekidnoj blokadi 199 dana, a račun joj je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna.

I u obrazloženju rješenju se navodi kako je utvrđeno postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje, a utvrđeno je i da je Uljanik d.d. prezadužen jer je njegova imovina manja od postojećih obveza.

Uljanik - Počela podjela otkaza radnicima Tužan dan Dijele otkaze: 'Radio sam 30 godina u Uljaniku, a sad skupljam boce da bih preživio'

Prema bruto bilanci na dan 31. prosinca 2018., ukupna imovina Uljanika d.d. iznosi 2,5 milijardi kuna, a ukupne obveze više od četiri milijarde kuna, odnosno imovina je za 1,5 milijardi kuna manja od obveza, podaci su iz obrazloženja rješenja. 

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Djelatnost Uljanika d.d. je isključivo upravljačka pa ustvari i ovisi o radu ostalih članica grupe, a stečaj nad tom krovnom tvrtkom otvoren je nakon što je nekoliko članica već završilo u stečaju. Tako je početkom prošlog tjedna stečaj otvoren nad jednom od najvažnijih tvrtki iz sastava grupe - Uljanik Brodogradilištem.

Uljanik Polemika Treba li tiskati kune da bi se ulagalo u brodogradnju?

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište. 

Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), a njihova odluka još nije poznata.

 

Nada Jelinic-Starcevic i Mladen Bucar osvrnuli su se na otkaz pedesetak zaposlenica upravnih poslova u brodogradilistu 3Maj

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.