Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPLATIVE INVESTICIJE

Trend mini-kuća stigao u Mađarsku: Troškovi gradnje mnogostruko niži, a niski su i troškovi održavanja

Deutsche Welle
14.07.2022.
u 15:20

Zemljište je koštalo oko 8 tisuća eura, a na njemu se nalazila jedna trošna koliba koju su srušile. Na gradnju nove kuće potrošile su oko 16.000 eura, uglavnom na građevinski materijal

Trend mijaturnih kuća je definitivno stigao i do Mađarske. Tiny Houses su sve popularnije i traženije. Nije ni čudo s obzirom na činjenicu da su cijene nekretnina u ovoj zemlji u posljednjih 10 godina porasle za gotovo 130 posto.

Mini-kuće su jeftine za gradnju i održavanje i ne iziskuju složenu papirologiju. Ali mogu li zadovoljiti i sve potrebe svojih stanara?

- Ovo je kuća od 29 četvornih metara, za nas dvije - pokazala je svoju kuću Erzebet Oroshazi. 

Malo prostora, ali puno ideja, tako izgleda život u mini-kući. Tu se Erzebet nalazi već osam godina, tri kilometra od Budimpešte, na nekadašnjem poljoprivrednom zemljištu, piše Deutsche Welle

- Razlog zbog kojeg ovdje živimo je kredit u švicarskim francima za nekretninu kojeg sam se htjela riješiti. Tako smo prodale našu nekretninu, banci vratile zajam, a ostatak smo mogle iskoristiti za nešto novo. Odlučile smo sagraditi vrlo malu kuću, njezine dimenzije ovisile su o zemljištu - kaže Erzebet Oroshazi. 

Zemljište je koštalo oko 8 tisuća eura, a na njemu se nalazila jedna trošna koliba koju su srušile. Na gradnju nove kuće potrošile su oko 16.000 eura, uglavnom na građevinski materijal. Troškovi života su niski, a Erzebet i njena kćer vole svoj dom. 

- Nemam osjećaj da je kuća manja od drugih. to je zbog visokih tropova i dobrog prostornog plana. Osjeti se da bi mogla biti malo veća, no samo kad dođu gosti. Ljeti možemo koristiti i veliki vrt - kazala je kćer.

No, nisu sve kuće stacionarnog tipa. Tiny House Norberta Izraela je službeno registrirana kao kamper. Ima prometnu dozvolu i osiguranje, a sada takve kuće radi po narudžbi. 

Grijanje ovih kuća funkcionira preko plinskih boca, a koriste se za hladnjak i štednjak. Kuće imaju vlastitit rezevoar vode, kemijski WC, a solarne čelije ih opskrbljuju strujom. 

Za minijaturne kuće nije potrebna dozvola tako da mogu biti postavljene bilo gdje, a i pošta stiže jer mogu dobiti svoju adresu. 

- U početku sam mislila da je to za mlade ljude, ali najveći dio je između 45 i 50 godina. Ili su razvedeni, ili su samci, ili žive u stambenim blokovima i žele živjeti kvalitetnije. Brojni su podigli djecu u unajmljenim stanovima pa sada vide da im mirovine neće pokrivati životne troškove - zaključuje Erzebet.

>> VIDEO Stravične posljedice vatrene stihije na području Rasline

Komentara 1

LE
lektor
12:23 09.08.2022.

Plaćaju li komunalnu naknadu, zaštitu voda, odvoz smeća, slivnu naknadu, gdje odlažu govna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije