Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJA

Trebate pištolj ili bombu? Ima ih na novosadskoj tržnici

pištolj
Anto Magzan/PIXSELL
02.11.2013.
u 13:34

Pištolj M-57, poznatiji kao "tetejac", kod trojice mladića može se kupiti i za 100 eura

Kriminalci i oni koji žele kupiti "kratku cijev" za osobnu sigurnost, u Srbiji nemaju većih poteškoća jer dovoljno je doći na novosadsku tržnicu i prema preporuci javiti se prodavaču, tvrde beogradske Večernje novosti. Na "Najlon pijaci", gdje je moguće, uz odjeću krivotvorenih marki, alat, vozila i drugu krijumčarenu robu, moguće je kupiti i oružje. Primjerice, pištolj M-57, poznatiji kao "tetejac",  nedjeljom, kraj placa gdje se prodaju automobili, kod trojice mladića može se kupiti i za 100 eura, uvjeravaju čitatelje reporteri Novosti.

Pištolji su prokrijumčareni iz BiH gdje je na tržištu višak oružja  kojima je uklonjen serijski broj pa su jeftiniji, a u Novom Sadu ih prodaju nešto skuplje. Na novosadskoj tržnici nude pištolj CZ-99, među kriminalcima popularnu "duga devetku", pištolji M-70 i CZ-88,  ručne bombe i streljivo. Pištolji su od 100 do 200 eura, a streljivo je, ovisno od kalibra, od 20 dinara po komad pa naviše (jedan euro je 115 dinara).

Bivši legalni prodavač oružja iz Novog Sada kaže da  ilegalno tržište "cvjeta" jer je država nametnula visoke pristojbe za legalno posjedovanje oružja. Tko želi oružje, kupi ga ilegalno i ne mora plaćati takse državi.

- Isplativije im je za 200 eura kupiti polovan pištolj na crno, nego svake godine plaćati porez u tom iznosu državi za oružje koje drže u kući - kaže Dušan Bajčetić, propali legalni trgovac oružjem.

- Od Novosađana je proteklih mjeseci oduzeto dosta automatskog oružja "heklera", "škorpiona" i "uzija" - oružja koje je za uporabu dopušteno samo policiji i vojsci. Njime se opskrbljuju kriminalci u podzemlju, a oružje nabavljaju i s  Kosova, iz Bosne i Crne Gore. Razlog tome je što po završetku ratova u regiji mnogi nisu razdužili oružje, već je ono završilo u privatnom vlasništvu - objašnjava u taj svijet dobro obaviješteni izvor Novosti i dodaje kako je s ilegalnom trgovinom oružje, povezana i trgovina narkoticima i "njime se u kriminalnom miljeu trguje na veliko".

Novosadskoj Policijskoj upravi svake godine građani podnesu preko 1 000 zahtjeva za nabavku oružja, a odobrenje dobije tek 10 posto.

Komentara 8

Avatar angelkovich
angelkovich
14:03 03.11.2013.

živim u blizini te "najlon pijace"...ide skoro svake nedelje i to čujem prvi put...istina je da ima i ukradene i švercovane robe ali za oružje nisam čuo ...a poznam ih dosta koji tamo rade...daklem....gluposti...

SE
selbivoje
17:03 02.11.2013.

u vojvodini se pradaje ali je skupo...u srbiji cacak,kraljevo,kragujevac moze se dobiti i za 50 eura pistolj m57 i a bomba rucna ide od 70-150 eura

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
14:27 03.11.2013.

Kao i uvek kada se radi o vestima iz Srbije, Štampa u Hrvatskoj objavljuje informacije sumnjivog ili u najmanju ruku ne proverenog ili lažnog porekla i taćnosti!!!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije