Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel vladi
Povratak na članak

Vapaj poslodavaca: Trebamo još stranih radnika, turistička sezona je ugrožena!

HUP i HUT podsjećaju da su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. godinu.

Komentari 28

AD
admin
11:46 14.06.2019.

Poslodavci, sada cvilite kao svinje na klanju, a kada ste imali ljude koji su radili ko marva, niste im htjeli pošteno platiti, varali ste ih, izrabljivali, smještali u "štale". Čini se da vam je sve došlo na naplatu i baš mi je drago zbog toga.

VL
TH
than
11:48 14.06.2019.

Neki dan malo prošvrljao po portalima mojposao i posao. Koliko sam ja vidio više je bilo oglasa za ugostiteljske poslove izvan Hrvatske, nego u samoj Hrvatskoj. Biti će da im nedostaje radnika koji će raditi za kikiriki, a ne radnika kao takvih.

VL
DU
Deleted user
11:50 14.06.2019.

Kaj cvilite: godinama ste ljude izrabljivali ko stoku za doslovno par kuna, niste plaćali prekovremene, otpuštali ste ljude nakon 3 mjeseca i ponovno ih zapošljavali nakon jednog dana da im ne morate davati godišnji.... E pa neka vam je!!!

VL
DU
Deleted user
12:00 14.06.2019.

Nek' crknu! Do prije godinu dvije odnosili su se prema radnicima kao prema roblju i zadnjoj stoci. Stanovanje u šupama, radno vrijeme po volji i odluci gazde, mizerna plaća, bahat odnos, rad na crno. Sve pod motom - ako ti nećeš, ima tko hoće. E, nema više tih koji hoće! Odoše iz ovog jada i bijede. Evo im Srba, Bosanaca, Rumunja, ali samo još koju sezonu, dok se i oni ne opamete, pa zapale put Zapada. U ugostiteljstvu se reputacija i dobri odnosi među osobljem grade godinama...naši krkani opbogatili bi se za jednu sezonu, a radije zdrobe par tisuća eura u kockarnici za jednu noć, nego da ljudima za težak rad pošteno plate. Evo im ga sad...

VL
DU
Deleted user
11:52 14.06.2019.

Ne postoji apsolutno nikakvo ograničenje za uvoz njemačkih ili švedskih konobara. Vjerujem da bi svaki švedski konobar s oduševljenjem prihvatio ponudu za rad na Jadranu, ako ništa drugo, onda zbog povoljnije klime, ljepšeg mora i ušteda na grijanju. Stvarno ne razumijem u čemu bi mogao biti problem, pogotovo sada kad su poslodavci, po njihovim riječima, digli plaće iznad svih europskih standarda, radno vrijeme je 36 sati tjedno, svakom je radniku osigurana vila s bazenom i privatna kuharica za topli obrok, a nezahvalni radnici nikako da dođu. Bagra jedna lijena, radije za manje novaca namače noge u Irskom moru.

VL
CE
cenzura
11:49 14.06.2019.

Da su do sada pošteno plaćali domaće radnike sad nebi bilo potrebe za kuknjavom i "uvozom" stranih radnika. Sad bi "uvezli" radnike iz susjednih zemalja pa i njih iskorištavali a kad ni oni na godinu više nebi delali za siću onda bi sljedeće godine tražili po africi a kad bi i njih potrošili ........ e onada ne znam gdje bi našli nekoga tko će im delati za kikiriki.

VL
DU
Deleted user
11:59 14.06.2019.

Katastrofa. Platiš domaćega i nema problema. Ni u turizmu, ni u zdravstvu, ni u graditeljstvu ni u trgovini. Vlada koja dopušta uvoz stranaca u pokušaju smanjenja plaća i iseljavanja hrvata je izdajnička.

VL
Avatar Mister No
Mister No
11:53 14.06.2019.

Je ziher, sigurno vas brine kaj je turizam bitan za hrvatsko gospodarstvo. Vi bi sada kada je plaća "lokalnim" radnicima zbog nedostatka radne snage konačno malo porasla uvezli ponovo jeftinu da ne kažem marvu, samo da bi ponovo trpali uu džepove. Malo morgen

VL
SC
Santo_CavernicoIo
13:13 14.06.2019.

Hrvati općenito, a pogotovo ovaj dio uz more, su se pokondirili od lakog života dok se rasprodavala društvena i privatna imovina na Jadranu strancima i sad bi htjeli glumiti nekakvu gospodu i bogataše. Misle da ne znam što zaslužuju i da ih ne znam što čeka. Istina je sasvim drugačija - industrija je uništena, a turizam zahtijeva siromašnu i poniznu populaciju, kako bi se bogati gost osjećao kao "gazda" i da svi obigravaju oko njega i da ga služe i da mu je sve jeftino. To je suština turizma. Zato ne postoje bogate turističke zemlje, nego je to uglavnom sve uboga sirotonja gdje sve moguće usluge dobijete za dolar-dva. Ovdje ne računam industrijske zemlje poput Austrije ili Švicarske, koje u svojim pasivnim krajevima njeguju turizam i koji je tamo subvencionirana grana, kako stanovništvo ne bi migriralo u gradove.

VL
DO
Dolinski
11:50 14.06.2019.

Tek kada u oglasima za posao krenu stavljati plaća od - do, tek onda ću se složiti da im zaista fali radnika, ovako ovakvi članci ispadaju kao lov u mutnome da upecaju kojeg očajnika koji će raditi za crkavicu

VL
KA
kapunjohan
11:54 14.06.2019.

Vapaj poslodavcima povećajte plaće da budu blizo onih u Irskoji Austriji- pa Hrvatska je ipak turistička velesila - i ne mogu vam igrače uzimati nižerazredni - vi ste Real Madrid. Drugo uredite delovne uvijete i radno vrijeme , osigurajte cijelogodišnji status zaposlenih , smiještaj itd. pa će doći ,,naši,,.Nažalost kod nas se poslodac+vci okite najprije automobilima , kućama , visokim statusom familije , otplaćuju kredite a sve na račun ,,zaposlenika,, e nemože tako- bogastvo se stiče godinama i odricanje , kad se stiče na vlastitom radu a ne na tuđem.

VL
Avatar freen
freen
12:04 14.06.2019.

kuhara plačaju po 3500 eura u sudsjedstvu(Slovenija),PORTOROŽ,a ovdje nema niti 5000kn plaču,hahaha razlika nebo i zemlja.

VL
DU
Deleted user
11:39 14.06.2019.

Evo već se pakiraju koferi u Irskoj...

VL
AC
acer7
12:06 14.06.2019.

Dosta s tim glupostima. Zakon ponude i potražnje. Ako nitko ne želi doći raditi, to znači da ne želi doći raditi za tu plaću koju nudiš. Ili povećaj ili radiš sam ili zatvoriš i gotovo.

VL
DU
Deleted user
11:58 14.06.2019.

Kao prvo, konačno bi trebalo izražavati plaću kroz točnu satnicu. A ne da se za običnu plaću radi od jutra do sutra. Pa da onda vidimo u čemu je stvar.

VL
Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
12:13 14.06.2019.

zatvarajte sve!godinama ste iskorištavali ljude i sad vam sve dolazi na naplatu!neka!cijene su vam veće nego u francuskoj,njemačkoj itd...a ,plaće puno manje!

VL
NO
Nordik
12:26 14.06.2019.

Svi strani radnici trebaju proći kroz komisiju na Braču.

VL
Avatar antimaterija
antimaterija
12:08 14.06.2019.

Poslodavci sada žanjete kako ste sijali, a sijali ste jad, bijedu, očaj, teško ste ponižavali ljude - grijeh koji vapi u nebo! Za krvavi rad modernog roblja - vlastitih sunarodnjaka, isplaćivali ste ljudima smiješno jadne plaćice nedostojne čovjeka i to sve uz smještaj kakav je na razini smještaja marve. Nitko nimalo ne suosjeća sa vašim mukama, upravo naprotiv svi likujemo nad time i radujemo se tome da i vi doživite što su to očaj, strah, mizerija, borba za oprstanak i nadasve poniženje. U cijeloj priči jedino me mući to što u nejednakoj mjeri sve to ne doživljavaju i poslodavci u drugim sektorima koji nisu ništa plemenitiji od vas u turističko/ugostiteljskom sektoru. E da sada ćete znati poštovati Pakistance, Indijce, Moldavce, Ukajince - sretno vam bilo!

VL
Avatar nekakav
nekakav
12:07 14.06.2019.

a koga briga za radnike po kafićima i restoranima, koje treba čekati pol sata da te uopće spaze, pa sat da ti donesu naručeno, pol sata da dođu s računom, to što nose je sve ispljuskano i izmučeno, pa na računu se nađe neka stavka koje nema nigdje na stolu... koga briga u stvari za turistička poduzeća i turizam uopće, radi se o malom broju ljudi koji od toga imaju korist, a svi mi snosimo ogromne troškove tog komfora da bi stranci uživali kod nas. mi nismo iz prihoda od turizma platili autoceste i tunele, mostove, već iz općeg poreznog i kredita. turizam samo koristi naše zajedničku infrastrukturu, a pridonosi vrlo malo. u brojkama bi to bilo jako zanimljivo gledati. većina pića i hrane je iz uvoza, namještaj također, oprema sva. jedino naše što se troši jest struja, uglavnom. benzin baš i ne, nikad nisu naši naftaši pred sezonu trljali ruke očekujući masnu zaradu, niti je to državna statistika ikad isticala, ta dva mjeseca godišnje da se nešto značajnijeg u potrošnji benzina diglo. kad hnb godišnje objavi svoje procjene o prihodu od turizma, ja se uvijek nasmijem. oni imaju procjenu! banka ima procjenu, ne točnu računicu. sivo tržište nas ne zanima, niti smije biti dio statistike. tu si stavim novca kolko mislim da mi treba da prikažem dobre rezultate, nitko ih ionak ne može provjeriti. al moj naslov je veliki!!! nema radnika? dignite plaće, ekipa, ne mora x5 novi biti već ovog ljeta, strpite se, druge godine bude, možda ide i novi model...

VL
DU
Deleted user
12:43 14.06.2019.

Za momke pod nazivom "Torcida", koji su cipelarili, bi bila najveca kazna da besplatno rade kod svojih. I tak se nece naraditi jer sezona ne traje cijelu godinu. Ispricavam se istinskim navijacima Hajduka koji "Torcidu" dozivljaju drugacije.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.