Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vapaj poslodavaca: Trebamo još stranih radnika, turistička sezona je ugrožena!

HUP i HUT podsjećaju da su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. godinu.
14. lipnja 2019. u 11:26 28 komentara 895 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile su u petak apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Zagreb: Indijski radnici zaposleni u Laura montaži NEMOGUĆE DO MAJSTORA Trebate vodoinstalatera? Sretno! Ovo su zanimanja kojih u Hrvatskoj nema ni za lijek

U priopćenju HUP-a i HUT-a se upozorava da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

"Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade", ističu iz te dvije udruge.

Navode kako su se na apele koji traju tjednima kako bi se pomoglo turističkom sektoru u rješavanju ovog problema "resorni ministar i Vlada potpuno oglušili", što je izazvalo šok u sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva.

HUP i HUT podsjećaju da su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. godinu.

bojler Skupi popravci Gdje su nestali majstori: 'Dižemo cijene, a ljudi su spremni platiti koliko god kažemo'

Tada su, kažu iz ove dvije udruge, upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za to potrebno smanjiti administrativne prepreke. 

Iz udruga ističu kako se sada, kada se sezona zahuktava, suočavaju s dva ključna problema - kvote su potrošene, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, a s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, jer se za obradu zahtjeva čeka više tjedana.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ako bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sektor sada nalazi u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu, ističu iz HUP-a i HUT-a.

Navode i kako je najveći gubitnik država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni.

Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu, poručuju iz HUP-a i HUT-a napominjući kako time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Đubre:

  Poslodavci, sada cvilite kao svinje na klanju, a kada ste imali ljude koji su radili ko marva, niste im htjeli pošteno platiti, varali ste ih, izrabljivali, smještali u "štale". Čini se da vam je sve došlo na naplatu i baš ... prikaži još! mi je drago zbog toga.

 • than:

  Neki dan malo prošvrljao po portalima mojposao i posao. Koliko sam ja vidio više je bilo oglasa za ugostiteljske poslove izvan Hrvatske, nego u samoj Hrvatskoj. Biti će da im nedostaje radnika koji će raditi za kikiriki, a ne radnika kao takvih.

 • Avatar Iron Duke 62
  Iron Duke 62:

  Nek' crknu! Do prije godinu dvije odnosili su se prema radnicima kao prema roblju i zadnjoj stoci. Stanovanje u šupama, radno vrijeme po volji i odluci gazde, mizerna plaća, bahat odnos, rad na crno. Sve pod motom - ako ti ... prikaži još! nećeš, ima tko hoće. E, nema više tih koji hoće! Odoše iz ovog jada i bijede. Evo im Srba, Bosanaca, Rumunja, ali samo još koju sezonu, dok se i oni ne opamete, pa zapale put Zapada. U ugostiteljstvu se reputacija i dobri odnosi među osobljem grade godinama...naši krkani opbogatili bi se za jednu sezonu, a radije zdrobe par tisuća eura u kockarnici za jednu noć, nego da ljudima za težak rad pošteno plate. Evo im ga sad...